Pentru a afla cum a ajuns statul evreu la asemenea performanțe, am stat de vorbă cu Nachman Ash, coordonatorul național al operațiunii de vaccinare anti-Covid-19. Dr. Ash, în vârstă de 60 de ani, și-a început cariera în 1987 ca medic în Forțele de Apărare din Israel. Înainte de a se pensiona, el a ajuns la gradul de general de brigadă și la funcția de chirurg general al IDF. Așezat în biroul său spartan din Lod, la sud de Aeroportul Internațional Ben Gurion, mi-a spus că lupta cu COVID-19 este un „război 24/7”.
Slujba lui actuală este „cea mai intensă” pe care a avut-o vreodată, „mult mai dificilă” decât cea de ofițer medical șef al armatei israeliene, chiar și pe timp de război.
Dr. Ash a preluat postul pe 12 noiembrie, după ce predecesorul său, mai puțin diplomat, a demisionat ca urmare a ciocnirilor cu domnul Netanyahu și a luptelor cu evreii ultra-ortodocși care s-au revoltat împotriva blocajelor impuse și a celorlalte restricții sociale.
La fel ca toți ofițerii buni, este mândru de victoriile sale, dar atribuie meritele altora: liderilor politici, care și-au dovedit vizionarismul prin încheierea unor contracte timpurii de stocare a vaccinului Covid.
Oficialii israelieni au purtat „discuții directe” cu Pfizer, în cadrul cărora au oferit companiei un ”quid-pro-quo” științific: Israelul a primit dozele devreme și în cantitățile necesare, iar în schimb, Pfizer a primit acces la rezultatele vaccinărilor, înregistrate de o țară cunoscută ca având un sistem medical de prim rang și cu foarte bună reputație privind integritatea datelor statistice și științifice. Dr. Ash spune că a fost o situație ”win-win” și crede că și Pfizer ar fi de acord cu această afirmație.
„Analiza datelor din viața reală arată că rezultatele sunt la fel de bune ca și cele din cercetările pe care le-a făcut Pfizer.” Vaccinarea pe scară largă a redus ratele infecțiilor și a îmbunătățit moralul într-o țară care a suportat trei blocaje riguroase în ultimul an. Ultimul, foarte contestat de israelieni, a durat din 8 ianuarie până la 7 februarie 2021.
Dar Dr. Ash nu își cere scuze pentru asta. ”A fost absolut necesar fiecare blocaj din dintre cele trei!” El nu este de acord vehement cu acel grup de epidemiologi care pledează pentru protecția vulnerabililor și încetarea blocajelor.
"Nu Nu NU. Cred că acesta este un mod foarte periculos de a face față pandemiei", spune dr. Ash. „Ei cred în oprirea pandemiei prin ceea ce aș numi„ imunitatea naturală de turmă ”. Dar acest lucru este greșit, pentru că riscăm să pierdem multe vieți.
”Angajamentul ferm de a ne proteja cetățenii a fost luat încă de la formarea statului Israel. „Odată ce aproximativ 80% din populația Israelului va fi vaccinată”, spune el, „vom fi aproape de imunitatea populației”.
Dr. Ash mai vorbește de metodele și numărul de vaccinări din Israel: „Am vaccinat mai întâi pe cei cu risc. Israelul a început în decembrie oferind vaccinuri tuturor celor peste 60 de ani - limita de vârstă în majoritatea statelor este de 65 de ani -, precum și oricui are comorbidități. Când numărul celor peste 60 de ani care au fost vaccinați a fost complet, am trecut la cei peste 50 de ani”.
Apoi, Israelul a extins vaccinul la cei între 16 și 18 ani. „Am vrut să fie vaccinați înainte de întoarcerea la școală, odată cu închiderea blocajului”, spune dr. Ash. Copiii mai mici de 16 ani sunt excluși, deoarece autoritățile nu au aprobat vaccinul Pfizer-BioNtech pentru grupa de vârstă respectivă.
Până vineri, potrivit purtătorului de cuvânt al Dr. Ash, 3,1 milioane de israelieni au primit ambele doze, iar 5,1 milioane au primit prima doză. Pentru israelienii de peste 50 de ani, rata de vaccinare este de 86%.
Vaccinurile au fost administrate prin Kupat Holim (similară Casei Naționale de Sătănate din România) care are sucursale chiar și în cele mai mici orașe.
Israelienii și palestinienii, adaugă el, „împărtășesc un teritoriu foarte mic, cu multe interconectări”. Mulți israelieni arabi merg înainte și înapoi în Cisiordania, iar palestinienii vin în Israel să lucreze. Deci, boala ne leagă, cu siguranță, și vor fi vaccinați. Nu doar de dragul lor, ci și pentru al nostru.”
Adauga comentariul tau