Cum rezolvă Guvernul Ponta problema retrocedărilor: restituirea în natură până în 2016 şi despăgubiri în bani eşalonat, din 2017. VEZI PROIECTUL INTEGRAL
Dimensiune font:
Cum rezolvă Guvernul Ponta problema retrocedărilor: restituirea în natură până în 2016 şi despăgubiri în bani eşalonat, din 2017. VEZI PROIECTUL INTEGRAL
Guvernul Ponta discută modalităţile de rezolvare a problemei retrocedării proprietăţilor confiscate de comunişti. Un draft al proiectului de lege discutat în Guvern arată că, în prima fază, autorităţile vor încerca să restituie proprietăţile în natură, această procedură având ca termen de finalizare 2016. Proiectul prevede şi opţiunea ca proprietarii deposedaţi de comunişti să primească despăgubiri în bani, dar începând cu 2017. Şi doar într-un procent de 10% pe an. Potrivit unor evaluări, situaţia restituirii proprietăţilor confiscate de comunişti afectează aproape un milion de români.
- O decizie pilot a Curţii Europene a Drepturilor Omului a obligat România să rezolve chestiunea proprietăţilor conficate de comunişti, riscul fiind excluderea din Consiliul Europei.
- Guvernul Ponta are termen până pe 17 aprilie să emită o lege care să reglementeze unitar procedurile de restituire şi compensare a proprietarilor deposedaţi.
- ANRP spune că despăgubirile totale se ridică la 8-9 miliarde de euro.
- Premierul Ponta a declarat că Guvernul îşi va asuma răspunderea pe acest proiect pe 19 martie a.c.
Descarcă aici draftul proiectului de lege discutat în Guvern
Potrivit draftului de proiect pus în discuţie de guvernul Ponta, foştii proprietari ar uma să-şi primească proprietăţile în natură. Avocatul Călin Ispravnic, preşedintele Asociaţiei pentru Proprietate Privată (APP) a explicat pentru gândul că în principal este vorba de cererile de retrocedare pentru terenurile colectivizate. O statistică prezentată în Parlament arată că ar exista 612,000 notificări, adică cereri de retrocedare pentru terenuri agricole şi forestiere.
"Art. 14 - (1) Comisiile locale şi judeţene de fond funciar au obligaţia de a soluţiona toate cererile de restituire, de a efectua punerile în posesie şi a elibera titlurile de proprietate până la data de 01 ianuarie 2016", se precizează în draftul proiectului
Ponta: "Vreau ca toate partidele să îşi asume acest proiect"
Premierul Victor Ponta a declarat că lunea viitoare va transmite proiectul de lege către Parlament. "Pe 19 martie dorim ca guvernul să îşi asume răspunderea. Vrem o asumare nu pentru că nu avem majoritate, ci vrem ca toate partidele să îşi asume acest proiect. Toate partidele au emis legi prinvind acestă problemă. Nu vreau să fie doar soluţia USL. Dacă vreun om de dreapta vine si propune o plafonare la 15% şi o eşalonare a despăgubirilor atunci facem aşa", a declarat Victor Ponta
Plata despăgubirilor în dosarele soluţionate efectuate până în 2017
O altă prevedere arată că despăgubirile stabilite în dosarele soluţionate până la intrarea în vigoare a legii vor fi achitate până în 2017. "Plata sumelor de bani reprezentand despagubiri in dosarele solutionate de catre Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor înainte de intrarea în vigoare a prezentei legi se face in termen de 3 ani, în tranşe anuale egale, începând cu 01 ianuarie 2014".
Propunerea discutată în guvern arată că proprietarii care vor opta pentru despăgubiri în bani şi care nu au decizii definitive în intanţă vor putea beneficia de aceste sume compensatorii abia după 2017. Legea mai arată că foştii proprietari vor putea solicita anual doar 10% din suma de bani. Asta înseamnă o eşalonare a despăgubirilor pe un termen de 10 ani. "In termen de 3 ani de la primirea deciziei de compensare, dar nu mai devreme de 1 ianuarie 2017, titularul care face dovada că a participat la cel puţin 3 licitaţii naţionale de imobile şi nu a valorificat punctele în cadrul acestora poate opta pentru plata echivalentului acestora şi în numerar", se arată în draftul proiectului
Când vor fi rezolvate cererile de despăgubire
Legea mai prevede de asemenea şi un sistem de compensare prin puncte a foştilor proprietari. Astfel, în cazul în care statul nu poate restituii în natură sau nu poate pune la dispoziţie o proprietate care să echivaleze ca valoare propriatate confiscată de comunişti atunci persoana în cauză poate opta pentru un sistem de puncte. Aceste puncte sunt echivalate în bani şi pot fi utilizate în cadrul licitaţiilor publice pentru imobile scoase la vânzare de stat sau ulterior din 2017 aceste puncte pot fi transformate în bani.
Proiectul prevede înfiinţarea Comisia Naţională pentru Compensarea Imobilelor care se va ocupa de procedura de mai sus.
Până la data de 1 ianuarie 2015, Comisia Naţională va face publică valoarea fiecărui imobil din Fondul naţional, asa cum rezulta ea prin aplicarea grilei notariale. Pentru imobilele trecute in Fondul national ulterior, valoarea se publica in termen de 30 de zile.
Titularii deciziilor de compensare pot valorifica punctele prevăzute în decizie prin participarea la licitaţiile naţionale de imobile din Fondul Naţional.
Licitaţiile de imobile se organizează săptămânal la sediul central al Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară si se desfăşoară in regim de videoconferinţa.
Cu condiţia înscrierii gratuite prealabile, deţinătorii de decizii participă la licitaţie, la sediile teritoriale ale Autorităţii Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară.
Avocatul Călin Ispravnic, preşedintele Asociatiei pentru proprietate Privata (APP) spune că, aşa cum arată acum draftul proiectului, creează premise pentru noi procese la CEDO. "Sunt unii care au aşteptat încă din 1991 să se rezolve acestă situaţie acum să le mai ceri să aştepte până în 2017 şi abia atunci să primească despăgubiri eşalonat mie mi se pare discriminatoriu faţă de cei care au primit despăgubiri până acum. Dacă CEDO e intersată sunt argumente suficiente pentru noi procese", a explicat avocatul Călin Isparavnic
În opinia avocatului, o soluţie pentru a stinge aceste probleme legate de despăgubiri ar fi ca banii pentru despăgubiri să fie alocaţi încă de anul acesta. Premierul Victor Ponta a anunţat că îşi va asuma răspunderea pe legea privind restituirea şi despăgunirea proprietarilor deposedaţi de regimul comunist. Victor Ponta mai are la dipoziţie 42 de zile în care să adopte legea care ar urma să reglementeze situaţia retrocedărilor.
Decizia pilot din 2010 - România riscă excluderea din Consiliul Europei
În octombrie 2010 Curtea Europeană a Drepturilor Omului a emis o decizie pilot prin care suspenda toate procesele prinvind retrocedările aflate pe rolul instanţei europene. Decizia a impuns României ca în termen de 18 luni să remedieze problema restituirilor, în sensul respectării drepturilor fundamentale şi instituirii unui mecanism funcţional de retrocedare şi compensare. Termenul a expirat în iulie 2012, dar a fost prelungit la cererea Guvernului până în 12 aprilie 2013. Dacă România nu remediază procedurile privind retrocedările atunci una din sacţiuni este excluderea din Consiliul Europei.
Miza despăgubirilor: 8-9 miliarde de euro
Preşedintele ANRP, Gerorge Băeşu, anunţa în ianuarie că valoarea totală a despăgubirilor rezultate din litigiile privind retrocedarea se ridică la aproximativ 8-9 miliarde de euro. De altfel, premierul Ponta a avansat această cifră şi a declarat că statul nu are aceşti bani.
În 2012 fostul ministru al Finanţelor, Bogdan Drăgoi a declarat că valoarea totală a retrocedărilor se ridică la peste 16 miliarde de euro. Plata integrală exclusiv prin bani pentru proprietăţile naţionalizate de comunişti ar însemna un efort bugetar estimat la 70 de miliarde de lei (16 miliarde de euro), din care mai mult de jumătate ar reveni cultului romano-catolic, care a depus cereri pentru 88.000 de imobile
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau