Cum vom ști că atacul rușilor împotriva Ucrainei este iminent? Posibile indicii oferite de experți militari

00000000  newsalert  ews-news-alert

Dimensiune font:

| 24-01-2022 08:49

 Mobilizarea rezerviștilor ruși, evacuarea civililor din zonele potențiale de conflict, inclusiv a personalului ambasadei Federației Ruse la Kiev, intensificarea atacurilor cibernetice asupra infrastructurii politice și economice ucrainiene sau desfășurarea de exerciții militare care sunt folosite ca acoperire pentru desfășurarea de unități suplimentare în regiune sunt posibile semne că atacul forțelor ruse împotriva Ucrainiei este iminent, susțin mai mulți experți militari. Aceștia se referă, de asemenea, la desfășurarea de către Rusia a unor cantități mari de echipamente medicale și a unor spitale mobile de campanie la frontiera cu Ucraina și Crimeea, precum și la sporirea activității vaselor de război ale Rusiei în Marea Neagră ca indicii ale unui atac inevitabil al forțelor lui Vladimir Putin. 

Planurile țarului de la Moscova

Serviciile de informații occidentale și cele ucrainiene susțin că Rusia pregătește pentru următoarele perioadă o ofensivă împotriva Ucrainei cu până la 175.000 de militari, concentraţi în patru locuri, cu 50 de grupuri tactice de luptă. Aceasta după ce, de câteva luni de zile, președintele Putin a desfășurat zeci de mii de trupe la granița cu ucrainienii și a făcut constant declarații amenințătoare împotriva ucrainienilor și a Occidentului.

Analiștii militari au vorbit despre patru scenarii posibile pentru o operațiune militară majoră rusă împotriva vecinului vestic: ocuparea completă a țării; capturarea întregii zone de coastă a Ucrainei, de la Donețk până în Moldova, inclusiv a Odesei; ocuparea coastei de la Donețk până în Crimeea, de-a lungul Mării Azov, prin Mariupol; anexarea regiunii Donbas, ocupată în prezent de forțele ruse. În cazul în care se decide să folosească forța militară, această a patra alternativă poate fi cea mai atractivă opțiune a lui Putin, cred experții. (Rusia a invadat o parte din Ucraina în urmă cu opt ani și a ocupat aproape 7% din teritoriul acesteia).

Amenințările militare ale Rusiei împotriva Ucrainei, inclusiv prin desfășurarea a zeci de mii de trupe și sute de tancuri, piese de artilerie și transportoare de trupe, nu doar că au stârnit îngrijorarea profundă a americanilor și aliaților lor din NATO și Uniunea Europeană, care au cerut constant rezolvarea diplomatică a situației și retragerea trupelor ruse din regiune. Prin poziția agresivă adoptată, Moscova a forțat Vestul să se așeze la masa de discuții privind cererile sale, văzute de mulți ca „iraționale,” așa cum este cea ca NATO să se retragă la frontierele sale din 1997 și negarea dreptului țărilor din fosta sferă de influență sovietică de a se alătura alianței nord-atlantice. 

Iar jocul Rusiei a fost încununat de succes. Discuții la nivel înalt de securitate între oficialii americani, europeni și NATO pe de-o parte și ruși pe de altă parte au avut loc în ultimele două săptămâni – inclusiv o întâlnire tête-à-tête între șefii diplomațiilor din Statele Unite și Rusia, Anthony Blinken și Serghei Lavrov, desfășurată vineri la Geneva. Negocierile nu s-au finalizat cu rezultate concrete.

Problema, cred comentatorii, este că nimeni nu știe în prezent ce urmăreșete cu exactitate liderul de la Moscova. Analiștii care au încercat să descifreze obiectivele lui Putin au spus că acestea sunt fie de a extrage concesii de la occidentali privind extinderea NATO, profitând de greșelile făcute de Administrația Biden în ultimele luni și de faptul că poziția occidentalilor este subminată de disensiunile dintre ele (cu acțiuni și declarații controversate făcute în special de oficiali din Germania), fie de a invada Ucraina și de a inversa prin forță deplasarea acesteia spre Vestul democratic. Aceasta ar putea duce la mai mare conflict european de după cel de-al Doilea Război Mondial, cu consecințe politice, economice, militare și geostrategice majore pentru întreaga planetă.

Semne de război

Dacă diplomația va eșua, va da Putin ordin forțelor sale să atace și să invadeze Ucraina? Atlantic Council a chestionat mai mulți expeți militari americani de la Scowcroft Center for Strategy and Security, ofițeri activi în US Army, Navy, Air Force și Marine Corps, pentru a afla ce indicatori ar trebui să monitorizăm ca să deslușim intențiile lui Putin.

În opinia acestora, până la începutul lunii ianuarie, trupele desfășurate de Putin la granița vestică a federației nu reprezentau o forță armată combinată capabilă să se angajeze în tipul de conflict de mare intensitate, pe mai multe domenii, pe care l-am anticipa între Rusia și Ucraina. Rusia nu desfășurase platforme de luptă esențiale și capacități și unități de luptă necesare, între care avioane moderne de vânătoare și sisteme de apărare aeriană; sisteme de informații, supraveghere și recunoaștere (ISR) și de război electronic; capacități și unități logistice și de susținere a unui conflict etc. 

Situația s-a schimbat însă în ultima săptămână, după ce Rusia a remediat aceste deficiențe, stabilind condițiile necesare pentru a executa un atac diversificat împotriva Ucrainei, dacă Putin va da acest ordin. Deși nu este clar dacă liderul rus a decis să desfășoare o operațiune militară de amploare în Ucraina, el a stabilit cu siguranță condițiile pentru o astfel de acțiune.

Potrivit ofițerilor americani, semnele unui atac iminent al rușilor ar putea fi:

* Exerciții militare de amploare în regiune. Belarus și Rusia au anunțat un exercițiu militar comun pe scară largă, numit Allied Resolve 2022, lângă granița cu Ucraina. Potrivit experților militari, acest tip de exercițiu ar putea avea două scopuri majore. În primul rând, oferă Rusiei o acoperire pentru a desfășura capacități militare de vârf în regiune. De altfel, în acest scop, Rusia a anunțat desfășurarea în Belarus, pentru participarea la exercițiile militare, de avioane de vânătoare Su-35 și sisteme de apărare aeriană, precum sisteme de rachete sol-aer cu rază lungă S-400 și sisteme de apărare aeriană cu rază scurtă de acțiune Pantsir-S1.

În al doilea rând, exercițiul, care este programat în perioada 10-20 februarie, oferă Rusiei ocazia de a efectua o repetiție operațională a misiunilor de armament combinat sau a subcomponentelor acestora. Ofițerii americani citați de Atlantic Council sunt categorici: acesta este tipul de exercițiu pe care Putin l-ar planifica cu siguranță dacă ar căuta să execute o operațiune militară la scară largă.

* Desfășurarea de echipament militar crucial. Rusia a desfășurat recent în regiune și alte capacități critice de luptă, inclusiv treizeci și șase de sisteme de rachete balistice Iskander-K cu rază medie de acțiune, precum și instrumente critice de luptă, cum ar fi platforme de război electronic, unități și capabilități de susținere a luptelor, inclusiv muniție, asistență medicală și servicii de securitate.

* Atacuri cibernetice împotriva ucrainienilor și aliaților occidentali. În urmă cu câteva zile, mai multe atacuri cibernetice au vizat pagini de internet ale guvernului ucrainean. Atacurile au fost puse pe seama unui grup de hackeri ce are legături cu serviciile secrete din Belarus. Experții americani cred că este puțin probabil ca scopul acestui atac să fi fost doar scoaterea temporară din funcțiune a infrastructurii electronice a administrației de la Kiev. Cel mai probabil, pirații cibernetici au urmărit să testeze căi de acces și au lăsat portițe de acces în diferite rețele și site-uri de internet care vor fi exploatate în perioada premergătoare invaziei.

De asemenea, experții afirmă că atacurile cibernetice raportate în Norvegia și dronele observate recent în apropierea centralelor nucleare suedeze sunt la fel de îngrijorătoare. Deși nu există legături stabilite între aceste evenimente și criza ucraineană, este probabil ca aceste acțiuni să facă parte din campania mai amplă de război hibrid desfășurată de Rusia, care vizează Statele Unite și aliații și partenerii lor din regiune. Este foarte posibil ca aceste atacuri electronice și cu drone să continue și chiar să se intensifice în următoarea perioadă.

* Evacuarea Ambasadei Federației Ruse de la Kiev. New York Times a relatat recent că Rusia ar fi început evacuarea treptată a misiunii sale diplomatice din capitala ucraineană. Deși Moscova a negat infiormațiile, este probabil ca Rusia să fi început să-și reducă numărul de cetățeni necombatanți din Ucraina. Specialiștii americani notează că, așa cum s-a văzut în timpul retragerii forțelor SUA din Afganistan în august 2021, evacuarea civililor și a membrilor familiilor diplomaților este o sarcină uriașă și una care nu trebuie grăbită. (După preluarea puterii de către talibani în Afganistan, zeci de mii de americani, cetățeni occidentali și aliați afgani au fost blocați zile în șir pe aeroportul din Kabul, unde 6.000 de soldați americani trimiși de urgență au desfășurat o cursă contracronometru pentru evacuarea lor). Evacuarea necombatanților este adesea una dintre ultimele acțiuni pre-operaționale deoarece poate fi un indicator clar al acțiunii militare iminente.

* Mobilizarea rezerviștilor ruși. Rusia are aproximativ un milion de soldați în serviciu activ și aproximativ 250.000 de rezerviști. Armata sa are circa 280.000 de militari, în timp ce Ucraina are aproximativ 250.000 de forțe active și alte 250.000 de rezerviști, cu aproximativ 180.000 din forțele sale active în armată. Având în vedere dimensiunea relativă a celor două armate, Rusia va trebui să cheme rezerviști din viața civilă – profesori, ingineri, doctori, membri ai echipelor de interveție, agricultori etc. – dacă vrea să invadeze și să ocupe fie toată Ucraina, fie cea mai mare parte a acesteia. Acest lucru, mai ales dacă el se va desfășura pe o perioadă de timp necunoscută, va avea un impact economic semnificativ pentru Rusia și va provoca nemulțumire în rândul opiniei publice, așa că este puțin probabil ca Moscova să facă asta dacă nu se gândește în mod serios la un atac. (Specialiștii americani au precizat că există rapoarte neconfirmate în presă că mobilizarea rezerviștilor se întâmplă deja, dar aceasta ar putea fi o dezinformare deliberată a rușilor pentru a da lumii impresia că un atac este iminent).

* Deplasarea navelor amfibii rusești de la Marea Baltică spre Marea Neagră. Rusia pare să fi redirecționat recent forțele amfibii încărcate cu echipamente și personal din flotele nordice și baltice către Marea Neagră. Ofițerii americani cred că este o altă acțiune deschisă care nu are prea mult sens militar decât dacă Rusia încearcă să convingă NATO că intenționează să invadeze Ucraina. Ar fi mult mai ușor și mai puțin detectabil să deplasezi forțele de la bordul acelor nave pe calea ferată, decât să le faci să călătorească prin Canalul Mânecii, Strâmtoarea Gibraltar și Bosfor, toate controlate de țări NATO.

Specialiștii au indicat că atacurile la care participă nave amfibii sunt printre cele mai complicate și costisitoare operațiuni militare, iar rușii nu au organizat niciodată una în istoria lor. În plus, acest efort ar fi riscant fără investiții semnificative în exerciții de antrenament și aterizare. Cu granița terestră mare pe care Rusia o împarte cu Ucraina, un astfel de risc și o astfel de operațiune nu au sens. Ceea ce este mai probabil este că forțele amfibii ruse desfășoară o simulare pentru a atrage forțele terestre ucrainene departe de atacul principal, care va fi probabil în nordul și centrul țării, cu scopul de a captura Kievul, susțin experții.

* Incursiunile rușilor în jurul Odesei. Portul Odesa ar fi un premiu strategic pentru Putin, al doilea ca importanță după Kiev. Rusia ar putea încerca să blocheze Odessa la începutul unui conflict și să mențină acea poziție până când forțele sale terestre își pot afirma controlul acolo. Incursiunile navale rusești în apele teritoriale ucrainene din jurul Odesei ar putea fi așadar un semn al intenției Rusiei de a escalada conflictul. Dacă Rusia va cuceri portul Odesa, acest lucru ar tăia Ucraina de orice linii maritime de comunicație sau reaprovizionare maritimă cu restul lumii. În plus, dacă Rusia ar controla porturile Ucrainei, forțele amfibii ar putea muta personalul și echipamentul mai repede și aproape de linia frontului, trecând peste unele blocaje cu care forțele sale terestre se vor confrunta cel mai probabil în sudul Ucrainei.

* Temperaturi scăzute. Rusia va dori condiții meteorologice favorabile pentru deplasarea unităților mecanizate grele, cu pământul complet înghețat și o perioadă mai lungă de temperaturi sub limita de îngheț. În acest moment, condițiile meteorologice din Ucraina nu sunt optime pentru un atac la sol rusesc cu forțe grele și există o scurtă fereastră înainte de dezghețul normal din martie. Pământul nu este încă complet înghețat din cauza unei ierni blande; chiar dacă îngheață în următoarele două până la patru săptămâni, acest lucru le oferă rușilor doar o lună-două până în martie. Când pământul se dezgheță, forțele mecanizate grele și-ar încetini semnificativ deplasarea, extinzând perioada de invazie și transformând-o într-o campanie mult mai riscantă. Aceasta pentru că noroiul va da de cap tancurilor, blindatelor și transportoarelor de trupe, iar deplasarea mai lentă a acestora și chiar împotmolirea în noroi le-ar transforma în ținte mai ușoare pentru cei din rezistența ucraineană.

* Pregătiri medicale majore. Ofițerii de la Scowcroft Center for Strategy and Security au afirmat că, deocamdată, nu există dovadă că Rusia face pregătirile medicale finale pentru o invazie terestră. Dacă intenționează să atace Ucraina cu o forță militară masivă, prezența unor cantități mari de echipamente medicale, a ambulanțelor ușor de identificat datorită crucilor roșii și a spitalelor de campanie mobile cu echipaj va fi un semnal important. Au existat rapoarte sporadice despre spitalele de campanie din Rusia, dar fără să indice că acestea sunt echipate complet cu personal medical. Situația este complicată acum și de pandemia de COVID-19. În condițiile în care Rusia este afectată de un număr mare de infecții și decese (numărul de cazuri de COVID-19 a crescut cu 63.205 în ultimele 24 de ore, ajungând la 11.108.191, a anunțat duminică centrul de criză anti-coronavirus de la Moscova, cu 679 de decese în ultima zi până la un total pandemic de 326.112 de morți, specialiștii americani cred că Putin va avea de luat o decizie dificilă ca să retragă personalul medical din spitalele civile sau din cele militare pentru un război cu Ucraina.

Surse: Atlantic Council, The Moscow Times, Medium, AirForce Times, Reuters, New York Times, The Times, BBC, Newsweek, TASS / Foto: VYACHESLAV OSELEDKO / AFP

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:26

Bancul Zilei

04:22

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Colonelul Talpan, declarații de noaptea minții: și-a făcut de râs superiorii și a dat o veste bulversantă
19/05/2024 15:56

Pe vremuri, se stia că disciplina e o conditie de bază in cadrul Armatei. Iar ierarhiile se respectă cu sfintenie. In ultimii ani insă, in ceea ce priveste Armata Romană cel putin, aparitia personajului Fl ...

Armata României se „dezintegrează”. Val de plecări din Ministerul Apărării Naționale din cauza salariilor mici
19/05/2024 15:36

Tinerii care sunt ingineri in Armata Romaniei, dar si cei care au alte functii, aleg să-si dea demisia, ca urmare a salariilor mici. Studentii de la cele 4 facultăti ale Academiei Tehnice Militare din Bucures ...

Ciclonul care a distrus Europa ajunge în România! Meteorologii anunță ploi abundente, grindină și vânt puternic
19/05/2024 10:53

În Europa, in ultimele zile, un ciclon a făcut ravagii, cea mai afectată tară fiind Italia. Meteorologii avertizează că ciclonul se intreaptă spre tara noastră si, chiar dacă nu va lovi cu aceeasi ...

Atenție! Reguli stricte în mai multe cafenele din România în weekend
19/05/2024 06:54

Mai multe cafenele din Bucuresti si din Cluj au inceput să le interzică clientilor folosirea laptopului in timpul weekend-ului. Motivul principal ar fi că uneori oamenii sunt atat de focusati pe muncă, inca ...

Trendul bizar care a luat amploare în liceele din România! Elevii se identifică drept animale şi vin îmbrăcaţi ca vulpi şi papagali: 'Urcă în patru labe'
19/05/2024 06:46

Trendul care a uimit Romania! Elevii "furry" au ajuns să sperie profesorii. Fenomenul inspirat de pe reţelele de socializare ii transformă pe copii in diverse animale. Se imbracă şi se comportă ca nişte ...

Inundaţii în Germania, Belgia, Franţa şi Olanda în urma ploilor abundente
18/05/2024 22:19

Mai multe regiuni din Germania, Belgia, Franţa şi Olanda au fost afectate sambătă de inundaţii in urma intemperiilor, iar pagubele se anunţă deja ‘considerabile’ in unele locuri, relatează A ...

Prima ipoteză după naufragiul de la Sf. Gheorghe: 'Cel mai probabil a fost o coliziune cu o altă navă' / Cum s-au salvat cei opt marinari
18/05/2024 20:34

Liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor, Adrian Mihălcioiu, a afirmat că cel mai probabil nava scufundată in zona Sfantu Gheorghe s-ar fi lovit de o altă navă şi a explicat că, in general, un vapor s ...

Sute de trenuri şi gări, verificate de poliţiştii de la Transporturi, la nivel naţional / Au fost date amenzi de peste 70.000 de lei
18/05/2024 19:16

Sute de trenuri au fost verificate de poliţiştii de la Transporturi, la nivel naţional, iar in urma neregulilor constatate au fost date amenzi in valoare de peste 70.000 de lei, transmite News.ro. Repreze ...

Războiul din Ucraina a scos la iveală defecte grave ale unora dintre cele mai sofisticate sisteme de luptă americane
18/05/2024 14:38

Deblocarea ajutorului militar american in valoare de 61 de miliarde de dolari in aprilie a reprezentat un impuls pentru fortele ucrainene aflate in dificultate in fata invadatorilor rusi. Totusi, Ucraina nu es ...

Ucraina acuză Rusia că execută şi foloseşte civilii din oraşele de graniţă pe post de scuturi umane
18/05/2024 13:22

Săptămana trecută, Rusia a declanşat cea o ofensivă masivă in nordul Ucrainei, reuşind să treacă graniţa, in incercarea de a ocupa Harkov, care este al doilea cel mai populat oraş al Ucrainei. In ti ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei