Cutremure România. INFP, informații de ultima oră: Cutremurul de 5.7 a fost urmat de 94 de replici. Vor fi montate trei stații seismice în județul Gorj
Dimensiune font:
Reprezentanții Institutului Național de Fizică a Pământului au făcut mai multe declarații, după cele două cutremure care au avut loc în România, în ultimele zile, în zona Gorjului.
"Marti, cutremurul de 5.7 a fost urmat de 94 de replici până în prezent. Seismul s-a simţit pe o arie mare, până în Serbia, Ungaria, Cluj, zona de nord a României", a anunţat directorul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, Constantin Ionescu.
"Este o zonă seismică cunoscută de noi de seismologi. Are o activitate, în general, slabă şi moderată de-a lungul timpului. Ceea ce s-a întâmplat ieri şi alaltăieri este o intensificare deosebit de mare a acestei activităţi în zonă. Este cea mai mare activitate seismică înregistrată în decurs de vreo 200 de ani, de când avem noi înregistrări. A reprezentat o surpriză, calculele noastre indicând pentru această zonă o magnitudine maximă în jur de 5.5.
Practic s-a depăşit această magnitudine şi, în acelaşi timp, a fost şi un şoc dublu: au fost două cutremure cu magnitudini mari, peste 5. S-a întâmplat o singură dată în istorie, cu vreo 80 de ani în urmă, în 1943, când cutremurul a fost înregistrat în zona de 5,2. Este clar că a fost o intensificare pronunţată a activităţii şi bineînţeles că aceasta va schimba puţin harta de hazard seismic pentru zona respectivă, în sensul că, pentru viitor, vom avea avea în vedere cutremure mai mari decât cele pe care le ştiam noi. Să zicem până în 6. Trebuie făcut un studiu ca să vedem exact", a declarat Mircea Radulian.
"Aceste cutremure, care apar mai rar, întotdeauna apar pe un fond pe care este foarte greu să le previi. Se poate întâmpla, la un moment dat, să ai cutremure mai mari - nu vorbesc despre România acum - care nu pot fi prevăzute", a mai spus seismologul.
"Cred că este puţin probabil pentru cutremurele din Târgu Jiu să avem o influenţă din partea evenimentelor din Turcia pentru că sunt, totuşi, cutremure mari, peste 5. De obicei, această influenţă la distanţă mare se referă la cutremure mici în zone foarte sensibile, în sensul că sunt gata să producă nişte cutremure", a spus Mircea Radulian.
"Aceste sisteme de forţe care apar în scoarţa terestră au un caracter neliniar, nu evoluează după un mod uşor de prezis, au un caracter complex, haotic. Şi, atunci, e greu să spui cu exactitate, neavând date suficiente la acele adâncimi, ce se va întâmpla exact în viitor. Acum, mă aştept să scadă din ce în ce mai mult activitatea seismică", a spus Mircea Radulian.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau