Dascălii nu-și primesc la timp drepturile salariale
Dimensiune font:
Nici în acest an cadrele didactice care și-au câștigat drepturile salariale în instanță nu-și vor primi banii la timp. Mii de dascăli din județ vor trebui să aștepte până în trimestrul III al acestui an să primească o parte din sumele cuvenite. Sindicatul Liber din Învățământ dă vina pe primari că nu au repartizat corect banii și nu au trimis informări clare la Direcția Finanțelor Publice. La rândul lor, primarii se apără și arată cu degetul către Finanțe, care ar fi prevăzut bani doar pentru a doua parte a anului, pe motiv că nu sunt fonduri.
Cadrele didactice care și-au câștigat în instanță drepturile salariale ar fi trebuit să primească deja o parte din suma prevăzută pentru acest an, prin hotărâri judecătorești. Deși trimestrul I s-a încheiat, mii de dascăli nu au primit niciun ban și așteaptă să se clarifice confuziile la nivelul instituțiilor care se ocupă cu repartizarea fondurilor. Nimeni nu știe încă cine se face vinovat de această întârziere sau dacă banii vor veni măcar în trimestrul II al acestui an. Cert este că bani sunt, după cum arată liderul Sindicatului Liber din Învățământ, Manole Chiriac. Fondurile au fost prevăzute și repartizate județului Bacău, totuși nu au ajuns acolo unde trebuia – la primării și ulterior la profesori. “Banii vin de la buget, prin Direcția Finanțelor, se repartizează la primării și apoi se împart cadrelor didactice. Suma necesară comunicată de școlile din județul Bacău pentru toate hotărârile date până în decembrie 2012 este de 13,374 milioane lei. Banii au fost prevăzuți în buget și alocați. Nu înțelegem nici noi de ce se repetă povestea de anul trecut și trebuie să clarificăm unde e problema. Oneștiul, de exemplu, vine cu o scuză și dă vina pe Finanțe că nu trimite banii. Însă, dacă primăria nu a făcut repartiția banilor pe primul trimestru, Finanțele pe bună dreptate nu pot trimite banii. Din punctul nostru de vedere, vina aparține primăriei. Dacă atunci când s-a votat bugetul nu s-a făcut o împărțire corectă pe toate capitolele, fondurile nu pot fi trimise”, explică Manole Chiriac. Directorul economic din Primăria Onești, Nicolae Găbureanu, susține însă că necesarul a fost transmis corect la Direcția Finanțelor, dar instituția a motivat că nu sunt bani. “Nu numai la Onești e problema aceasta. E în tot județul și în toata țara. Finanțele spun că nu au fonduri. Noi, de la bugetul local, nu avem posibilitatea să plătim drepturile salariale ale cadrelor didactice, ar însemna să nu mai putem plăti utilitățile. Nici pe trimestrul II nu sunt speranțe că vin banii. Probabil că de-abia în trimestrul III vor trimite. Și anul trecut a fost aceeași situație”, spune Nicolae Găbureanu.
Același răspuns l-am primit și de la Primăria din Târgu Ocna. “Finanțele au prevăzut bani pentru trimestrele III și IV. Pentru primele două trimestre nu primim nimic. Sunt discuții la nivel de sindicat și Ministerul Educației și probabil se va face o redistribuire de fonduri, o rectificare”, arată Cristian Ciubotaru, directorul administrativ al Primăriei Târgu Ocna.
“Situația e confuză rău de tot. Am vorbit și cu colegi din alte județe și se pare că situația critică este tot la Bacău, la fel ca anul trecut. Trebuie să vedem unde e problema. Direcția Finanțelor nu avea cum să dea asemenea răspunsuri când banii sunt alocați. Vom avea o întâlnire cu toții și vom clarifica aceste aspecte”, spune Manole Chiriac.
Acesta mai reclamă și o serie de greșeli în calculul drepturilor salariale făcute de contabilii școlilor. Astfel, din situația trimisă de o școală rezultă că un profesor ar trebui să primească doar un leu în acest an, în timp ce media drepturilor salariale cuvenite unui beneficiar este de 1.000 de lei. “O să iasă scandal între școli și în acest an. Unii vor avea bani, alții nu”, concluzionează Manole Chiriac.
ziaruldebacau.ro
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau