De ce este apa rece bocnă pe litoral? Fenomenul up-welling e unul normal, dar în acest an durează neobișnuit de mult. Explicațiile specialiștilor
Dimensiune font:
Turiștii și constănțenii dornici să facă o baie în mare în acest sezon au fost nevoiți să testeze apa în fiecare zi, din cauza temperaturii foarte scăzute pentru această perioadă și care, pe cei mai mulți dintre ei, i-a împiedicat să se răcorească sau să înoate. Pentru mai bine de o săptămână temperatura apei nu a depășit 20 de grade, ba chiar în unele zile a coborât până la 14-16 grade. conform specialiștilor. Cum e posibil acest lucru, deși litoralul s-a aflat deseori sub cod galben sau portocaliu de caniculă?
Ei bine, fenomenul nu este unul rar, ba chiar are loc în fiecare an, explică Adrian Stănică, directorul general al Institutului Național de Geologie și Geoecologie Marină din România (GeoEcoMar). Într-o explicație pe înțelesul tuturor, răcirea apei care ni se pare anormală pentru această perioadă are legătură directă cu vântul de vest și mai ales sud-vest care bate dinspre mal și ”mătură” apa caldă de la suprafață spre largul mării, lăsând astfel să iasă la suprafață apa rece din adâncime:
”Fenomenul se numește up-welling și apare în momentul în care bate vântul dinspre uscat spre larg, așa cum este acum. În momentul respectiv, apa caldă, de la suprafața mării, e împinsă spre larg și înlocuită cu apa din adâncimi mari, care este rece. Imaginați-vă niște scări rulante: Ce e sus pleacă și vine ce e dedesubt. Fenomenul nu este unul anormal, se petrece de mulți ani pe litoralul nostru, inclusiv vara”, a explicat Adrian Stănică .
Cum se explică atunci că fenomenul a fost remarcat și a intrat în atenția presei în acest sezon estival?
Ei bine, problema este legată de durata fenomenului de up-welling. Dacă acum 20-30 de ani fenomenul dura doar câteva zile pe an, acum durează mai mult și are legătură cu schimbările climatice, în contextul creșterii numărului de zile cu vânt din Africa, mai explică directorul GeoEcoMar. Câte o săptămână cu vânt de sud-vest și, deci, cu apă rece, se întâmplă rar, mai adaugă Adrian Stănică.
Mulți turiști de pe stațiunile de la Marea Neagră s-au plâns în ultimele două săptămâni că apa prea rece le-a stricat vacanța și i-a făcut să caute alternative.
De aceea, piscinele hotelurilor de pe litoralul românesc au fost arhipline în fiecare zi.
Parcurile acvatice din Mamaia și Eforie au fost și ele pline, pentru că apa s-a încălzit mai repede
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau