OMS avertizează asupra excesului de antibiotice, în pandemie
Dimensiune font:
La nivel global, trei sferturi din persoanele spitalizate au fost tratate cu antibiotice, avertizează Organizația Mondială a Sănătății. Atenție! În condițiile în care doar 8% aveau într-adevăr nevoie de aceste medicamente. Și, evident, sunt consecințe asupra sănătății.
Potrivit OMS, în perioada pandemiei medicii au prescris antibiotice în exces. Pentru cazurile grave, OMS estimează că 81% dintre bolnavii de Covid au primit antibiotice. În special, în Africa și în zona mediteraneană, dar și în Europa, și în cele două Americi, mai ales la începutul pandemiei.
”Nu vor mai fi eficace”
Totuși, Covid este o boală provocată de un virus, adică un agent patogen care nu este sensibil la antibiotice. Dar din dorința de a evita complicațiile, mulți medici au prescris antibiotice. ”Este indicată folosirea antibioticelor când este o infecție virală numai atunci când a fost contractată, în același timp, o a doua infecție de această dată bacteriană”, subliniază Margaret Harris, purtător de cuvânt al OMS.
”Consecința principală este că vom contribui la creșterea rezistenței la antimicrobiene. Și data viitoare când veți avea nevoie cu adevărat de antibiotice, ele nu vor mai fi eficace”, mai spune Margaret Harris.
”Raționalizarea”
Rezistența la antimicrobiene reprezintă una dintre principalele amenințări pentru sănătate la nivel global.
OMS estimează că acest fenomen este deja responsabil pentru 1,27 milioane de decese în fiecare an.
Dacă nu se limitează folosirea antibioticelor, în 2035, umanitatea ar putea să piardă, în medie, aproape doi ani din speranța de viață din cauza acestei rezistențe.
OMS spune că soluția este trecerea la raționalizarea folosirii antibioticelor. Și folosirea de molecule cunoscute pentru a genera un risc scăzut de rezistență, cum este amoxicilina.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau