Orașul catacombelor din nordul Moldovei, redescoperit cu ajutorul tehnologiei. Detaliile confirmării științifice a unei legende
Dimensiune font:
Una dintre cele mai misterioase legende urbane din nordul Moldovei a fost confirmată. Catacombele Botoșaniului, o rețea de beciuri adânci, întinsă pe kilometri întregi, a fost scanată cu ajutorul tehnologiei moderne. Aceste catacombe de refugiu din calea năvălitorilor vor putea fi vizitate.
Municipiul Botoșani are o vechime considerabilă fiind atestat documentar, ca târg, încă din secolul al XV-lea. Din punct de vedere arheologic, Botoșaniul este atestat chiar mai devreme, începând cu secolele XIII-XIV.
Oraș multi-etnic, târgul a fost un hub comercial important până la începutul secolului XX. Și astăzi orașul este împânzit de case și monumente istorice care evocă acele vremuri. Tocmai datorită vechimii sale, Botoșaniul este încărcat de legende și mituri urbane.
Unul dintre acestea se referă la o veche rețea de catacombe, care ar fi străbătut prin subteran tot orașul. Catacombele erau atât spații de depozitare, cât și zonă de refugiu. Despre catacombe povestesc toți botoșănenii mai în vârstă, dar până de curând nu era dovedită existența lor, mai ales că odată cu sistematizarea comunistă, multe intrări în vechile beciuri au fost astupate.
Începând din anul 2022, cu ajutorul tehnologiei moderne existența acestor catacombe a fost confirmată oficial. Mai mult decât atât, o parte a acestora vor fi deschise vizitatorilor.
O uimitoare rețea subterană. ”Sunt chiar și pe trei nivele”
Așa cum arată specialiștii în istorie ,catacombele care pornesc din Centrul Istoric al municipiului, o zonă economică a târgului, încă de acum câteva sute de ani, dominată și de două biserici voievodale de secol XVI, au fost cel mai probabil amenajate în evul mediu cu dublu scop. Inițial se pare că au fost rute de evadare din calea invaziilor.
Botoșaniul nu avea ziduri, iar în calea invaziilor tătărești sau a raidurilor armatelor de invazie, populația se adăpostea în catacombele care se întindeau pe câțiva kilometri.
„Botoşaniul, fiind târg comercial deschis, era afectat de numeroasele năvăliri ale tătarilor. Asta făcea ca oamenii să găsească soluţii pentru a supravieţui. Se vorbeşte despre un refugiu pe sub pământ care ducea până la mănăstirea Popăuţi”, precizează istoricul Dănuț Huțu, directorul Direcției de Cultură Botoșani.
Catacombele au fost observate de muncitorii din perioada comunistă, care au ridicat blocurile și distrus o parte din aceste beciuri cu fundațiile,însă în acel moment nu s-a luat vreo măsură de conservare a acestora. Abia însă în anul 2022, existența lor a fost confirmată oficial.
Printr-un proiect transfrontalier România-Ucraina, cu fonduri europene a fost posibilă scanarea, cu tehnologia GPR( Ground Penetrating Radar), cu laser, a întregii zone a Centrului Istoric. Au fost identificate o mulțime de beciuri și catacombe. Unele pe mai multe niveluri. Un adevărat oraș subteran.
„Cu ajutorul acestui proiect, am confirmat aceste mituri. S-au folosit tehnici non-intruzive, cu metode modern. Au fost evidențiate aceste tuneluri. Au discontinuități, din cauza intervențiilor de-a lungul timpului. Exista însă o corespondență între ele. Multe clădiri au beciuri chiar și pe trei nivele. Sunt din piatră sau cărămidă. Sunt incredibile”, adaugă Dănuț Huțu.
Primul muzeu din orașul subteran
Într-un din aceste catacombe a fost deja amenajat un muzeu multimedia. Acest muzeu este destinate istoriei Botoșaniului și caracterului său multi-etnic. Dispune de numeroase monitoare și dizpozitive hi-tech dar și de manechine prin care este exemplificat portul etniilor Botoșaniului de altădată.
„Este un muzeu pe care l-am gândit împreună cu colegii din Ucraina pentru a pune în valoare istoria etniilor care au construit de-a lungul timpului acest oraș”, a precizat primarul Cosmin Andrei.
Muzeul urmează să fie acreditat. A fost realizat prin același proiect transfrontalier în valoare de un million de euro.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau