ZAHĂRUL - ucigaşul tăcut din alimentaţie

zahar

Dimensiune font:

| 20-11-2024 12:24

ZAHĂRUL - ucigaşul tăcut din alimentaţie

,,Pentru o viata sanatoasa evitati excesul de sare, zahar si grasimi’’. Auzim probabil prea des acest indemn insa nimeni nu ne spune ce inseamna acest exces.
Cand spunem zahar nu ne referim doar la zaharul obisnuit, cel din trestie de zahar, ci si la miere, sirop de artar, sirop de agave sau alti indulcitori naturali sau artificiali.
Zaharul adaugat este cel mai rau ingredient din dieta moderna, el aducand in organism doar calorii fara alti nutrienti, provocand daune metabolismului pe termen lung.
Consumul de zahar in exces este strans legat de multe boli, cum ar fi obezitate, diabet tip 2, boli de inima, cancer.


SUCROZA/FRUCTOZA/GLUCOZA
Sucroza, glucoza si fructoza sunt 3 tipuri de zahar care au acelasi numar de calorii pe fiecare gram. Cu toate acestea, se diferentiaza prin structura chimica, prin modul in care organismul le digera si le metabolizeaza si prin modul in care afecteaza sanatatea.
Toate se regasesc natural in fructe, legume, produse lactate si cereale dar sunt si adaugate in multe alimente procesate.
Sucroza este denumirea stiintifica pentru zaharul de masa (zaharul tos).
Glucoza este o monozaharida ce rezulta in urma digestiei carbohidratilor. Glucoza este sursa preferata de energie a organismului.
Fructoza este o monozaharida ca si glucoza. Se regaseste natural in fructe, dar si in indulcitori precum sirop de artar, sirop de agave, miere si se adauga in diverse alimente procesate sub forma de sirop de porumb.
De retinut faptul ca este o diferenta uriasa intre fructoza din fructe si fructoza ca indulcitor.
Fructoza din fructe, este invelita in fibre, minerale, vitamine si antioxidanti. Absorbtia ei este lenta si persistenta in intestinul subtire, ajunge in cantitati mici la nivelul ficatului care o proceseaza fara probleme in energie sau o converteste in glucoza.
Fructoza ca si indulcitor nu este invelita in nimic. Se absoarbe violent din intestinul subtire, ajunge in cantitati enorme la nivelul ficatului, care nu o poate procesa si determina secretia unei cantitati enorme de insulina, apoi o transforma in trigliceride, acizi grasi si un pic de colesterol, incarcand gras ficatul si aducand daune pancreasului.
Cu alte cuvinte, nu putem echivala consumul fructelor cu fructoza adaugata in preparate. Putem consuma linistiti cat mai multe fructe pentru ca organismul va avea doar de castigat.


CUM AFECTEAZA SANATATEA ZAHARUL ADAUGAT


Cauzeaza crestere in greutate
Obezitatea a crescut alarmant in ultima vreme, iar principala cauza este zaharul adaugat din bauturile racoritoare. Aproape ca nu ne dam seama cat de repede terminam o sticla de suc din comert si aducem in organism peste 100g de zahar (aproximativ 400 calorii). Mai alarmant este ca rata obezitatii a crescut si in randul copiilor pentru ca multi dintre parinti permit consumul de sucuri.
Cu alte cuvinte, bauturile indulcite fac posibil un consum rapid si mare de calorii care vor conduce la fel de rapid catre cresterea in greutate.
De asemenea, consumul mare de bauturi indulcite creste in special stratul adipos in zona abdominala, adica vom avea o burta mare si grasa.


Creste riscul bolilor de inima
Dietele bogate in zahar au fost asociate cu un risc crescut pentru multe boli, in special pentru cele de inima, care sunt cauza numarul 1 a mortii in lume.
Evidentele sugereaza faptul ca dietele bogate in zahar conduc catre obezitate, inflamatie, cresterea trigliceridelor si a tensiunii arteriale, toate acestea fiind cauze ale bolilor de inima.
Mai mult, consumand mult zahar in special din bauturile indulcite, vom avea un risc crescut de ateroscleroza.


Cauzeaza acnee
O dieta bogata in carbohidrati rafinati, inclusiv bauturi si alimente zaharoase, a fost asociata cu un risc crescut de a dezvolta acnee. Alimentele cu un indice glicemic ridicat, cum ar fi dulciurile procesate, cresc glicemia mai rapid decat alimentele cu un indice glicemic mai mic.
Alimentele zaharoase cresc rapid nivelul zaharului din sange si insulina, determinand cresterea secretiei de androgeni, productia de ulei si inflamatia, toate acestea jucand un rol important in dezvoltarea acneei.


Creste riscul diabetului de tip 2
Prevalenta diabetului s-a dublat in ultimii 30 de ani. Desi sunt mai multe cauze pentru acest lucru, exista o legatura evidenta intre consumul zaharului in exces si diabetul.
Consumul prelungit de zahar in exces conduce la rezistanta la insulina, hormonul secretat de pancreas, responsabil cu reglarea nivelului de zahar din sange. Cu alte cuvinte, rezistenta la insulina determina cresterea nivelului de zahar din sange si creste dramatic riscul de a face diabet.


Cauzeaza inflamatie in organism, respectiv cancer
Pe langa alte alimente, zaharul consumat in cantitate mare provoaca inflamatie in organism. Inflamatia cronica poate cauza probleme serioase de sanatate si predispune la boli precum cele de inima, diabet, cancer si alergii. Status-ul pro-inflamator inseamna pro-cancerigen in special. De exemplu, consumand doar 50 de grame de fructoza, creste rapid nivelul Proteinei C Reactive (PCR), considerat un marker tumoral, in numai 30 de minute, iar aceste niveluri crescute raman pana la 2 ore.


Alte riscuri:
– creste riscul de a dezvolta depresii
– accelereaza imbatranirea pielii
– accelereaza imbatranirea celulara
– creste riscul de ‘’ficat gras’’
– creste riscul de a dezvolta boli ale rinichilor
– are impact negativ asupra dintilor
– creste riscul de a dezvolta guta


Care este cantitatea de zahar adaugat recomandata zilnic?
Raspunsul este unul simplu: cantitatea de zahar recomandata zilnic este ZERO. Pentru ca zaharul nu este un aliment necesar organismului.
Recomandarile sunt de a limita cat mai mult consumul de zahar adaugat. Pentru a fi intr-o zona sigura, unele surse sustin ca nu trebuie sa depasim 25g de zahar adaugat pe zi la adulti iar la copii sa nu depasim 15g pe zi. Cu cat consumam mai putin zahar adaugat cu atat sanatatea noastra nu va avea asa mult de suferit.
Moderatia este cheia in toate. Daca vom pune de exemplu o lingura de zahar la o prajitura atunci cantitatea de zahar per portie va fi extrem de mica pentru ca nu vom manca toata prajitura odata pentru ca in acest caz nu mai putem vorbi despre moderatie.


ZAHARUL ALB/ZAHAR BRUN/ZAHAR BRUN BRUT

De multe ori am auzit spunandu-se cu mandrie ca in reteta nu s-a folosit zahar alb ci zahar brun. Adevarul este ca intre toate aceste tipuri de zahar exista o diferenta nesemnificativa iar din punct de vedere nutritional sunt aproape similare. Nu putem afirma ca am folosit zahar brun pentru ca este mai putin nociv.
Singura diferenta dintre cele 3 tipuri sunt de culoare si de aroma. Cel alb fiind mai dulce decat cel brun brut.
Zaharul alb este cel mai procesat. In procesul de rafinare a fost indepartata melasa, adica orice urma de minerale.
Zaharul brun este zahar alb caruia i s-a adaugat inapoi putina melasa pentru a-l colora. Putem spune ca prezinta urme de minerale.
Zaharul brun brut este cel mai putin procesat si contine mai multa melasa, respectiv mai multe urme de minerale fata de cel brun.
De retinut este faptul ca zaharul, indiferent ca vorbim de cel brun sau de cel brun brut, contine urme de minerale astfel ca nu poate fi considerat o sursa de minerale.


MELASA
Melasa este obtinuta prin fierberea zaharului brut rezultand un sirop dulce de culoare maro. Contine o cantitate mai mare de vitamine, minerale si antioxidanti. Melasa poate fi o varianta mai buna pentru zaharul obisnuit.


SIROPUL DE ARTAR
Este un lichid gros, bogat in zahar, obtinut prin prelucrarea termica a arborelui numit artar. Contine urma de minerale si antioxidanti. Poate fi o alternativa mai naturala pentru zaharul alb.


SIROPUL DE AGAVE
Este prezentat ca o alternativa sanatoasa pentru zahar, insa adevarul este ca siropul de agave este cel mai nesanatos. Este unul dintre cei mai procesati indulcitori, fiind 85% fructoza. Siropul de agave nu este o alegere ,,sanatoasa’’.


STEVIA
Este un indulcitor considerat ,,nou’’ si unul dintre cei mai promovati ca fiind sanatos. Adevarul este ca exista o diferenta uriasa intre stevia pe care o stim si care creste in gradina noastra si acest indulcitor. Stevia indulcitor nu prea contine frunza verde ci este obtinuta doar dintr-un extract din aceste frunze.
Procesul de obtinere al steviei este extrem de complex, punand stevia in topul celor mai rafinate substante. Aceasta substanta este de 200 de ori mai dulce decat zaharul si de cele mai multe ori este imbogatita cu diverse arome si combinata cu dextroza sau maltodextrina.
Mai este de retinut faptul ca nu sunt studii suficiente asupra posibilelor efecte adverse ale consumului de stevie.


ZAHARUL DE COCOS
Zaharul de cocos este cel mai putin prelucrat, contine mai multe minerale, antioxidanti si fibre, insa este la fel de bogat in calorii ca si zaharul obisnuit.


CU CE INDULCIM PREPARATELE COPIILOR


Recomandarile sunt de a nu indulci cu zahar preparatele destinate bebelusilor si copiilor mici (< 2 ani). Cea mai buna alegere pentru a indulci preparatele acestora sunt fructele proaspete, de exemplu cu banana. CAROBUL contine zaharuri proprii si este varianta sanatoasa. O alta varianta ar fi PASTA DE CURMALE sau PASTA DE STAFIDE.
Pentru copilasii mai mari se poate folosi si zahar, sirop de artar insa in cantitate foarte mica.
Va reamintesc faptul ca mierea devine toxica daca o folosim la temperaturi de peste 40 grade C fiind cel mai sanatos sa folosim miere cruda si consumata neincalzita.
Pentru retetele care necesita preparare termica cel mai sigur este sa folosim zahar sau sirop de artar.


Fiind unul dintre cei mai daunatori sanatatii, cel mai bine este sa consumam zahar extrem de putin sau deloc. Moderatia este cheia in toate, evitand excesele de orice fel!
 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Consumul de nuci este asociat cu un risc mai scăzut de demență
19/11/2024 12:30

Consumul de nuci este asociat cu un risc mai scăzut de dementă Dementa se dovedeste a fi foarte greu de tratat cu medicamente, dar oamenii de stiintă incearcă să găsească „ingrediente secrete&rdqu ...

Astenia de toamna. Realitate sau mit?
19/11/2024 11:33

Astenia de toamna. Realitate sau mit? Trecerea la un nou sezon, in speta trecerea de la vara la toamna, este marcata de o schimbare a starii de spirit, provocata de ajustarea intregului organism la schimbari ...

Cum ajută ficatul la eliminarea toxinelor din corp
18/11/2024 13:02

Cum ajută ficatul la eliminarea toxinelor din corp   Ficatul este considerat, pe bună dreptate, un motor al detoxifierii organismului. El are un rol esential in sănătatea noastră, indeplinind peste ...

Usturoiul - Beneficii cunoscute şi mai puţin cunoscute ale consumului de usturoi
18/11/2024 11:17

Usturoiul - Beneficii cunoscute şi mai puţin cunoscute ale consumului de usturoi  Cunoscut in mod special datorita aromei inconfundabile si gustului pe care il confera preparatelor culinare, usturo ...

Peste 10.000 de candidaţi susţin duminică examenul de intrare în rezidenţiat
17/11/2024 08:01

Ministerul Sănătătii organizează duminică, 17 noiembrie, concursul national de intrare in rezidentiat 2024, sub formă de test-grilă cu 200 de intrebări. Conform datelor oficiale, sunt inscrisi 10.575 de ...

Doctorița din scandalul copilului mort de la Târgu Jiu, tratamente în parcare. În trecut fusese condamnată pentru moartea unei tinere
16/11/2024 00:37

O doctorită implicată in cazul copilului mort la Spitalul de Urgentă din Targu Jiu a fost filmată in timp ce trata pacienti in parcare contra-cost. In trecut femeia a fost condamnată pentru ucidere din cul ...

Ministrul Rafila: Nu există restricţii la numărul paturilor de paliaţie şi a finanţării de la CNAS
16/11/2024 00:26

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat vineri, la Oradea, că nu există restricţii in privinţa numărului paturilor de paliaţie din spitale şi a finanţării acestora de Casa Naţională de ...

Viitorul nu arată deloc bine. Tinerii sunt tot mai anxioși, disperați și speriați. Ce este solostalgia?
15/11/2024 12:03

O nouă formă de suferintă psihologică afectează generatia tanără la nivel global. Sase din zece tineri se simt speriati, anxiosi si disperati cand se gandesc la viitorul planetei, iar specialistii au num ...

Bolile copilăriei - cum să te pregătești pentru reîntoarcerea copilului în colectivitate
15/11/2024 10:25

Bolile copilăriei - cum să te pregătesti pentru reintoarcerea copilului in colectivitate Revenirea in colectivitate după vacantă poate fi un moment marcat de entuziasm pentru copilul tău, dar si de provo ...

Guvernul a suplimentat bugetul Ministerului Sănătăţii cu suma de 1,4 miliarde lei
14/11/2024 19:57

Guvernul a suplimentat, joi, bugetul Ministerului Sănătăţii cu suma de 1,4 miliarde lei reprezentand credite bugetare, pentru plata integral, in luna decembrie 2024, a materialelor şi prestărilor de servi ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei