Dezertări în masă în armata ucraineană. Peste 5000 de soldați fug pe lună de pe front și unitățile lor - Oficial / S-a ajuns până la a dezincrimina dezertarea

2

Dimensiune font:

| 12-10-2024 08:01

In fiecare lună, peste 5.000 de soldați ucraineni își abandonează unitățile sau dezertează, potrivit justiției ucrainene, ale cărei cifre ar putea fi subestimate.

Lipsită de efective în fața forțelor ruse care înaintează în jur de zece kilometri pătrați în fiecare zi în estul țării, armata ucraineană nu numai că se luptă să recruteze 500.000 de noi soldați, dar trebuie în același timp să facă față unei creșteri puternice a dezertărilor din rândurile sale. Subiectul este suficient de grav pentru a face obiectul unei comunicări oficiale din partea autorităților de la Kiev, cu cifre justificative, în timp ce parlamentarii Radei discută o revizuire a legislației pentru a ușura sancțiunile împotriva dezertorilor și pentru a le facilita revenirea în forţele armate

Statisticile Procuraturii Generale

Pe 8 octombrie, Procuratura Generală ucraineană a furnizat statistici privind procedurile de "abandon neautorizat de unitate" și chiar mai grave pentru "dezertare" . Prima categorie corespunde unui refuz de a se conforma, de exemplu pe câmpul de luptă, dar fără ca soldatul incriminat să dispară complet în natură.

Însă cifrele, citate în special de presa ucraineană "Strana", mărturisesc însă o explozie de proceduri de la începutul războiului, pe 24 februarie 2022, în urmă cu mai bine de doi ani și jumătate. Cazurile de dezertări de astăzi în atenţia justiției ucrainene au crescut de la 3.342 în 2022, la 7.883 în 2023 și mai ales la 15.559 în 2024. Și din nou, această ultimă cifră, evident, nu acoperă întregul an în curs, ci doar primele opt luni. Dacă ar continua în acest ritm, ar putea depăși 20.000 până la sfârșitul lunii decembrie. Comparativ cu 2022, acestea au crescut deja de 4,7 ori.

Același fenomen se observă pentru simple "abandonări neautorizate de unități". În primele opt luni ale anului 2024 au fost deschise 29.984 de proceduri, față de 17.658 pentru întregul an 2023 și 6.641 în 2022. Din nou, valorile au fost înmulțite cu 4,5 în doi ani.

Pentru a măsura amploarea acestor cifre, amintiți-vă că o brigadă ucraineană include în general în jur de 3.000 de oameni (uneori mai puțini). Cei 15.000 de dezertori din 2024 reprezintă deja cel puțin 5 brigăzi complete. Adăugând la acestea cele aproape 30.000 de cazuri de "abandon", ajungem la... 15 brigăzi. Prin comparație, ofensiva ucraineană din regiunea Kursk de la începutul lunii august a fost desfășurată cu doar trei brigăzi în prima linie (și o jumătate de duzină în sprijin). De la reacția rusă care a urmat efectului surpriză, ucrainenii și-au întărit pozițiile, care astăzi ar putea număra până la 19 brigăzi, cu siguranță incomplete.

Se fuge pe rupte din armată

O altă comparație este încă posibilă: cele aproape 45.000 de abandonuri și dezertări în opt luni reprezintă mai mult de 5.600 de cazuri pe lună. În fiecare lună, una sau două brigăzi ucrainene dispar din cauza dezertărilor. Și, din nou, aceste cifre oficiale sunt subestimate, fără îndoială. Pe 9 septembrie, jurnalistul Volodimir Boiko, care servește în brigada 101 a forțelor armate ucrainene, a publicat pe Facebook un mesaj lung, marcat de disperare, care a avut o mare rezonanță în rândul ucrainenilor. "Numărul dezertorilor a depășit deja 150.000 de oameni și se apropie de 200.000", spune el, estimând că majoritatea cazurilor nu sunt urmărite penal: "Dezertorii nu sunt căutați – asta a dus la faptul că problema s-a acumulat timp de 2 ani şi jumătate și acum situația a ajuns într-o fundătură. Este imposibil să aduci în justiție un număr atât de mare de dezertori.

"Dezincriminarea efectivă a dezertării va avea consecințe catastrofale pentru front în viitorul apropiat", mai avertizează jurnalistul și militarul, referindu-se la activitatea parlamentară în desfășurare la Rada. Deja, la începutul lunii septembrie, deputații ucraineni au votat pentru dezincriminarea dezertării și abandonului neautorizat de unități. Ei doresc acum să faciliteze întoarcerea dezertorilor în unitățile lor, care pot - în cazul unei prime dezertări - să fie reintegrați în 72 de ore și fără sancțiuni financiare.

Moralul trupelor combatante e la un nivel alarmant de jos

În realitate, forțele armate ucrainene se află într-o situație inextricabilă: voluntarii care s-au alăturat unităților la începutul războiului erau extrem de motivați, dar, pe măsură ce au trecut lunile și pierderile s-au acumulat, mobilizarea s-a extins treptat la o parte a populației mai puțin înclinată să lupte.

"Am servit într-un batalion de voluntari în primele trei luni [de război], nu am primit niciun salariu, nimic, și au fost zeci de mii de oameni ca mine", a povestit, de exemplu, pe 11 septembrie, într-un videoclip publicat pe rețelele de socializare, Denis Iaroslavski, fost candidat la funcția de primar al Harkivului, în prezent șef al unei unități de recunoaștere din armata ucraineană. Pentru că a existat motivație. Acum, războiul a intrat într-o fază în care doar cei care nu vor [să lupte] sunt recrutați pe câmpul de luptă. Oamenii motivați au murit sau s-au săturat [de război]".

Într-un reportaj CNN, șase comandanți de unități ucrainene au făcut recent aceeași observație: problema dezertărilor îi afectează în principal pe tinerii recruți. "Nu toți militarii mobilizați își părăsesc posturile, dar majoritatea o fac. Când vin oameni noi aici, ei văd cât este de greu. Văd o mulțime de drone, artilerie și mortiere inamice", explică unul dintre ofițeri, care operează în regiunea Pokrovsk. "Ei merg o dată la fața locului și, dacă supraviețuiesc, nu se mai întorc niciodată. Fie își abandonează pozițiile, fie refuză să intre în luptă, fie încearcă să găsească o modalitate de a părăsi armata", a adăugat el.

Cerc vicios: Dezertările cresc amețitor, rușii înaintează în Donbas, Ofensiva din Kursk băltește

Se pune în mișcare un teribil cerc vicios: cu cât dezertările cresc, cu atât rușii câștigă mai mult avantaj pe front; cu cât ucrainenii se retrag, cu atât dezertările cresc. Căderea orașului-cetate Vuhledar, ecluza Donbasului de Sud, la începutul lunii octombrie, a fost un șoc psihologic pentru apărarea ucraineană. De atunci, rușii şi-au schimbat pozițiile de-a lungul liniei frontului, care se întinde pe o mie de kilometri.

Există un miez al războiului, în Donbas, cu patru bătălii majore în desfășurare care se îndreaptă mai mult sau mai puțin serios în avantajul rușilor: Pokrovsk; Kurakove; Ceasiv Iar; Toreţk; Siversk. Dar există și bătălia râului Oskil între regiunile Luhansk și Harkiv: și acolo rușii au avut recent un avans periculos. Și chiar relansează atacuri localizate în sud, în regiunea Zaporijjia, cu un atac în Kamianske în ultimele zile.

Ofensiva Kievului în regiunea rusă Kursk, spectaculoasă la început, le dăduse speranță ucrainenilor, dar acum domină îndoiala: odată cucerit acest teritoriu, trebuie păstrat, iar rușii contraatacă încet. Ce rost are acest angajament teritorial, când nu a permis ca trupele ruse să fie deturnate din Donbas?

Ucraina se află într-un război teribil de uzură de luni de zile, Rusia jucând încet pe superioritatea sa în materie de oameni și materiale pentru a sufoca treptat forțele ucrainene. Creșterea dezertărilor este unul dintre semnele acestui laț teribil care se strânge în jurul Kievului. Desigur, armata rusă nu este cruțată în această chestiune - ne amintim de rușii care au fugit de mobilizarea parțială în toamna anului 2022 -, dar rezervorul de oameni dintr-o țară de peste 140 de milioane de locuitori îi permite automat Moscovei să reziste mai mult.

Material Roxana Popa stiripesurse.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:29

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
CFR: Trenurile circulă cu dificultate pe raza Sucursalelor Iaşi şi Braşov, din cauza ninsorilor abundente, a copacilor căzuţi şi a temperaturilor scăzute / Trei trenuri staţionează în gări
23/11/2024 14:45

 CFR SA anunţă că sambătă dimineaţă se circulă cu dificultate pe raza Sucursalelor regionale Iaşi şi Braşov, din cauza ninsorilor abundente, a copacilor căzuţi pe şine sau pe firul de contact ...

GAFĂ DE PROPORȚII a echipei de campanie a lui Geoană: Au transmis presei un mesaj de susținere care era pentru un suporter Farul Constanța
23/11/2024 11:52

Gafă de proportii a echipei de campanie a candidatului independent la prezidentiale Mircea Geoană: vineri seara a transmis un mesaj de sustinere pentru acesta din partea galeriei echipei de fotbal Farul Const ...

Cum se folosesc fermele de troli și boți pentru influențarea alegerilor din România
23/11/2024 11:22

Fermele de troli si boti au devenit arme digitale puternice in campaniile electorale din Romania. Aceste retele creează un flux constant de dezinformare si manipulare pe retelele sociale, influentand perceptia ...

Meteorologii ANM au emis mai multe coduri de vreme severă în jumătate de țară
23/11/2024 11:09

  Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare Cod galben de vreme severă, valabilă in 23 de judeţe, pe parcursul zilei de sambătă. UPDATE 23 noiembrie, ora 10.15:& ...

Rusia: Baza NATO din Polonia este o țintă PRIORITARĂ. Polonia: Membrii UE să CONTRIBUIE mai mult la investițiile în apărare pe granița estică
23/11/2024 08:29

In timp ce Rusia amenintă că noua bază antirachetă a SUA din Redzikowo, Polonia, „este o tintă prioritară pentru o potentială neutralizare”, premierul polonez avertizează cu privire la „amenintare ...

Întâlnire crucială la Mar-a-Lago: Șeful NATO, în dialog cu Donald Trump
23/11/2024 08:27

Seful NATO, Mark Rutte, il vizitează pe presedintele ales al SUA, Donald Trump, la resedinta sa din Florida, a relatat vineri ziarul olandez De Telegraaf, citand surse. Rutte a zburat cu un avion guvernamenta ...

Germania și Marea Britanie se pregătesc de război cu Rusia
23/11/2024 08:23

Bundeswehr (fortele armate ale Germaniei) a pregătit un plan secret in cazul unui conflict militar cu Rusia Potrivit acestuia, planul de 1.000 de pagini „Operatiunea Germania” enumeră toate facilitătile ...

Avioanele F-16 ale României vor executa zboruri la înălţimi mici pe întreg teritoriul țării. Apel către populație pentru a evita îngrijorările
22/11/2024 15:09

  Fortele Aeriene Romane (ROAF) au anuntat că in următoarea perioadă urmează zboruri la inăltimi mici pe intreg teritoriul Romaniei. Zborurile vor fi efectuate de avioane de luptă F-16 Fighting Falc ...

Un nou cutremur in aceasta dimineata in zona Vrancea
22/11/2024 12:59

Vineri dimineată, un seism cu magnitudinea de 2,9 a fost inregistrat in judetul Buzău, conform informatiilor furnizate de Institutul National de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pămantului. Aces ...

Breaking! Românii vor putea călători fără vize în China
22/11/2024 12:14

  China a anunţat vineri că cetăţenii romani vor putea călători fără vize in această ţară incepand cu 30 noiembrie 2024, potrivit Reuters, scrie news.ro. China işi va extinde r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei