Extrădarea hackerului Păunescu în SUA, amânată de Curtea de Apel Bucureşti. Decizia poate fi contestată la ICCJ
Dimensiune font:
CAB a admis, marţi, cererea de extrădare făcută de SUA în cazul hackerului Mihai Ionuţ Păunescu, pe care americanii îl acuză de răspândire de viruşi informatici, inclusiv în reţeaua NASA, şi facilitarea fraudelor electronice, dar a amânat executarea până după finalizarea procesului penal românesc.
Judecătorul Curţii de Apel Bucureşti a admis, marţi seară, cererea de extrădare a hackeruluiu Ionuţ Mihai Păunescu, urmărit internaţional.
Totodată, instanţa a stabilit amânarea predării acestuia către autorităţile judiciare americane, până la finalizarea procesului penal în faţa autorităţilor judiciare române sau, în caz de condamnare la închisoare cu executare, până la punerea in libertate a persoanei extrădate de sub puterea mandatului de executare ce se va emite, cu respectarea regulii specialităţii, prevăzută în Tratatul de extrădare dintre România şi Statele Unite.
CAB a decis şi prelungirea mandatului de arestare preventivă emis pe numele lui Păunescu. Acesta se află în arest, în vederea extrădării, din 29 noiembrie 2012.
Decizia Curţii poate fi atacată cu recurs la instanţa supremă.
Procedurile pentru extrădarea hackerului Mihai Ionuţ Păunescu din România în Statele Unite sunt în curs, anunţa Departamentul american al Justiţiei, după inculparea românului pentru răspândire de viruşi informatici, inclusiv în reţeaua NASA, şi facilitarea fraudelor electronice.
El a fost pus sub acuzare în Statele Unite pentru răspândire de viruşi informatici şi facilitarea fraudelor electronice. Păunescu este acuzat că a accesat calculatoare din România, Statele Unite şi alte ţări pentru a transmite viruşi informatici capabili să depisteze adresele IP şi să faciliteze astfel o serie de fraude electronice comise cu ajutorul unor complici.
Conform procurorilor americani, Păunescu a răspândit viruşi software precum "banking Trojan", "Gozi", "Zeus Trojan" şi "SpyEye Trojan", care permit accesarea conturilor bancare electronice şi sustragerea informaţiilor clienţilor băncilor.
Păunescu, alias "Virus", este acuzat că a preluat controlul asupra unor servere şi adrese IP pe care le-a pus la dispoziţia unor infractori care acţionau pe Internet.
Începând din 2011 până în noiembrie 2012, Mihai Ionuţ Păunescu a conspirat pentru accesarea în mod neautorizat a unor calculatoare protejate, în scopul obţinerii de avantaje financiare, afirmă procurorii. În plus, românul ar fi accesat 19 computere ale Agenţiei spaţiale americane (NASA), provocând daune de 19.000 de dolari. Valoarea totală a daunelor provocate prin fraudele comise de hackerul român şi de complicii acestuia se ridică la câteva sute de mii de dolari.
Un complice al românului - Deniss Calovskis, expert în programare informatică - a fost arestat în Letonia. Presupusul organizator al proiectului, rusul Nikita Kuzmin, este în detenţie în SUA.
Sursa: mediafax.ro
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau