Ghica şi Danileţ, alungaţi din CSM
Dimensiune font:
* pe fondul protestelor colegilor de breaslă, judecătorii Alina Ghica şi Cristi Danileţ au fost revocaţi ieri din calitatea de membri CSM
Judecătorii Alina Ghica şi Cristi Danileţ au fost revocaţi ieri din funcţia de membri ai CSM, fiind pentru prima dată când se ia o astfel de decizie. Alina Ghica a fost revocată cu 11 voturi pentru şi 7 împotrivă, în timp ce în cazul lui Cristi Danileţ s-au înregistrat 14 voturi pentru şi 4 împotrivă, a anunţat preşedintele CSM, Oana Schmidt-Hăineală. După pronunţarea CSM, Danileţ a părăsit sala, spunând că este „profund dezamăgit” de decizie. Plenul CSM a amânat de mai multe ori dezbaterile privind revocarea celor doi membri ai săi, după ce a primit rezultatele centralizate din ţară ale votului privind pierderea mandatului de către Alina Ghica şi Cristi Danileţ. Acesta din urmă a declarat ieri că a fost ameninţat cu revocarea încă din luna decembrie a anului trecut, dacă va vota „altfel decât Secţia de judecători a CSM”. „Un lucru pe care nu l-am dezvăluit public până acum, dar o voi face, este că am fost ameninţat cu revocarea încă din luna decembrie. Mi s-a spus ferm de către mai mulţi colegi judecători că dacă voi vota altfel decât cum îşi doreşte Secţia de judecători voi fi revocat. Am înţeles să îmi asum acest vot şi nu regret nicio clipă alegerea pe care am făcut-o”, a afirmat Danileţ.
Preşedintele CSM, Oana Schmidt-Hăineală, a declarat că revocarea celor doi a fost decisă cu majoritate de voturi, adăugând însă că poate fi supusă căilor de atac. Întrebată cine îi va înlocui pe cei doi membri ai CSM revocaţi şi cât va dura această procedură, ea a precizat că acest lucru depinde dacă voi fi exercitate căile de atac. În schimb, preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România, Natalia Roman, a apreciat drept „un gest de normalitate” votul de ieri. „Pentru mine ca judecător este extrem de importantă aparenţa atât de legalitate şi aparenţa că acest CSM apără independenţa sistemului şi că nu face jocuri politice sau de altă natură care vin din afara sistemului. Sistemul are o aşteptare în primul rând de normalitate şi doreşte ca acest CSM să înţeleagă şi din demersul de astăzi că nevoia de transparenţă este atât pentru noi, ca judecători din interiorul sistemului, cât şi pentru dvs ca membri ai societăţii civile”, a arătat preşedinta UNJR.
Proteste în instanţele din ţară
Mai menţionăm că votul de ieri s-a desfăşurat sub proteste ale magistraţilor din toată ţara, care şi-au întrerupt temporar activitatea în semn de protest faţă de situaţia actuală din CSM. În aceste condiţii, ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, a declarat că va declanşa săptămâna viitoare noua procedură de selecţie în vederea formulării propunerilor pentru funcţiile de procuror general, procuror-şef al DNA şi procuror-şef al DIICOT. Întrebată câte propuneri a primit din teritoriu pentru şefia parchetelor, Mona Pivniceru a răspuns: „Multe, multe”. (Dionisie Paşcu)
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau