În ce țări din Europa intri direct în carantină dacă nu ai vaccin sau test. Spaima COVID-19 îndeamnă la prudență
Dimensiune font:
În România nu mai sunt restricții COVID încă din luna martie. Însă, de cele mai multe ori, la îmbarcarea în avioane, românii se lovesc de COVID, pentru că unele țări încă mai au reguli. Astfel, trebuie să poarte masca de protecție sau să prezinte un certificat COVID.
Majoritatea țărilor au ridicat restricțiile și nu mai e nevoie de certificat de vaccinare sau test COVID negativ la intrarea pe teritoriul acestora. Unele au reguli de protecție.
De asemenea, ei nu trebuie să mai completeze Formularul de localizare a pasagerilor COVID-19. Sunt însă și câteva excepții.
Franța
Franța se află într-un regim de tranziție privind ieșirea din starea de urgență sanitară, până la data de 31 iulie 2022.
Cei care merg în Franța încă trebuie să arate certificate doveditoare ale vaccinării, trecerii prin boală sau rezultatului negativ al unui test tip RT-PCR doar certificatele care conțin un cod QR și care sunt redactate în limba statului în care au fost emise și în limba engleză, potrivit informațiilor mae.ro.
La intrarea pe teritoriul francez, se aplică următoarele măsuri pentru persoanele cu vârsta de peste 12 ani care sosesc din România, conform Strategiei de redeschidere a frontierelor:
-nu este necesară prezentarea unui test negativ pentru COVID–19 pentru persoanele care sunt vaccinate complet cu un vaccin autorizat de UE. Schema de vaccinare este considerată completă la 28 de zile de la administrarea dozei unice pentru vaccinul Janssen (Johnson & Johnson), la 7 zile de la administrarea celei de-a doua doze pentru celelalte vaccinuri recunoscute de Agenția Europeană a Medicamentului (Pfizer/Comirnaty, Moderna, AstraZeneca/Vaxzevria/Covishield) și, pentru persoanele care au efectuat toate dozele necesare dintr-un vaccin autorizat de OMS și nerecunoscut de Agenția Europeană a Medicamentului, la 7 zile de la administrarea unei doze complementare de vaccin cu ARN mesager care beneficiază de o astfel de recunoaștere.
ATENȚIE! Din 30 ianuarie 2022, pentru ca schema de vaccinare să fie considerată completă, persoanele cu vârsta de peste 18 ani care doresc să intre pe teritoriul francez trebuie să fi primit o doză complementară de vaccin cu ARN mesager, dacă au trecut 9 luni de la ultima doză administrată.
Persoanele care nu sunt vaccinate (cu schemă completă, conform detaliilor de mai sus) trebuie să prezinte la îmbarcare/la trecerea frontierei:
- fie un test molecular tip PCR, efectuat cu cel mult 72 ore înainte de intrarea în Franța, fie un test antigen, efectuat cu maximum 48 ore înainte de intrarea în Franța; sunt exceptați pasagerii aflați în tranzit aeroportuar, pentru care statul de destinație finală nu solicită testul;
- fie un certificat de recuperare de COVID-19, care atestă o infectare confirmată cu cel puțin 11 zile și maximum șase luni anterior.
- Copiii cu vârsta de până la 12 ani sunt exceptați de la această măsură.
Malta
Malta este una dintre puținele țări de pe contitnentul european în care încă se mai solicită documente COVID.
Persoanele care călătoresc în Republica Malta au obligația de a prezenta unul din următoarele Certificate COVID:
de vaccinare în curs de valabilitate, potrivit mae.ro:
- de vindecare care să indice că nu au trecut mai mult de 180 de zile de la data primului rezultat pozitiv al testului
- sau
- eliberat pe baza unui rezultat negativ al unui test rapid antigen, obținut cu cel mult 24 de ore înainte de călătorie
- eliberat pe baza unui rezultat negativ al unui test PCR, obținut cu cel mult 72 de ore înainte de călătorie.
Începând cu data de 06.06.2022 sunt exceptați de la prezentarea unuia din certificatele de mai sus copiii cu vârsta de până la 12 ani.
Persoanele care nu prezintă unul din certificatele de mai sus vor fi supuse măsurii de carantină timp de 10 zile, care poate fi redusă la 7 zile dacă se prezintă dovada unui test molecular tip PCR negativ, la o locație dispusă verbal sau în scris de către Autoritatea Sanitară malteză. Acestea vor suporta cheltuielile de cazare de 100€/noapte și pe cele de testare, 120€/test.
Monaco
Și în Monaco încă este nevoie de documente COVID.
Orice persoană cu vârsta de peste 16 ani, indiferent de naționalitate, care sosește în Principatul Monaco trebuie să prezinte documentele justificative, solicitate în funcție de zona de proveniență (zona verde, zona portocalie și zona roșie).
România este în zona verde, iar cetățenii români trebuie să să prezinte unul din următoarele trei documente justificative:
- rezultatul negativ al unui test molecular tip PCR sau antigen, efectuat cu cel mult 24 de ore înainte de sosirea în Principat;
- schema completă de vaccinare:
- pentru vaccinul «COVID-19 Vaccine Janssen» (Johnson & Johnson), 28 de zile după administrarea dozei unice. Persoanele cu vârsta de peste 18 ani trebuie să efectueze doza de rapel cel mai târziu la 9 luni după ultima doză. Rapelul se efectuează numai cu o doză complementară de vaccin cu ARN mesager (Pfizer-BioNTech sau Moderna).
- pentru celelalte vaccinuri, 7 zile după administrarea celei de-a doua doze sau de la doza unică, pentru persoanele care au avut COVID-19. Pentru ca această schemă de vaccinare să fie considerată completă, persoanele cu vârsta de peste 18 ani trebuie să fi primit o doză complementară de vaccin ARN mesager în termen de cel mult 9 luni de la ultima doză efectuată.
- Schema de vaccinare va fi considerată completă la 7 zile după injectarea dozei complementare.
- un certificat care să justifice vindecarea de COVID-19: test PCR pozitiv datând de mai mult de 11 zile și mai puțin de 6 luni. În Portugalia, este decretată Stare de Alertă pe întreg teritoriul național continental, până la data de 31 iulie 2022, ora 23:59. Însă nu mai este necesară prezentarea Certificatului Digital COVID al UE sau a dovezii efectuării unui test negativ împotriva COVID-19.
Germania
Germania solicită documente COVID doar pentru cei care vin din state cu risc epidemiologic. Momentan, România nu face parte dintr ele.
România nu este clasificată de către autoritățile germane drept zonă cu variante ale virusului. Prin urmare, începând cu data de 01.06.2022, persoanele care vin din România nu mai au obligația de a prezenta la intrarea pe teritoriul federal german dovada vaccinării anti-COVID-19, a vindecării de COVID-19 sau rezultatul negativ al unui test pentru COVID-19.
Persoanelor care sosesc în Germania din zone cu variante ale virusului li se aplică o serie de obligații speciale.
Italia
Pentru Italia, începând cu 1 iunie 2022, nu mai este necesară prezentarea certificatului digital UE la momentul îmbarcării sau trecerii frontierei de stat.
Nu mai este nevoie ca turiștii să arate certificatul COVID pentru a intra în magazine sau în transportul public în comu, însă masca încă este obligatorie în unele locuri.
Până la 30 septembrie 2022, este obligatorie purtarea măștilor de protecție de tip FFP2 în mijloacele de transport în comun (trenuri, nave, feriboturi, autobuze etc.), cu excepția avioanelor, în structurile social-sanitare, de asistență socială, cât şi în structurile de sănătate.
Nici în Spania nu mai e nevoie de documente COVID. Nici în interiorul țării nu sunt restricții.
Și în Croația au fost eliminate toate restricțiile interne și extrene. Iar începând cu 9 aprilie 2022 purtarea măștii de protecție este obligatorie doar în unitățile medicale și instituțiile de asistență socială.
COVID lovește din nou
În Europa și în întreaga lume sunt înregistrate tot mai multe noi infectări cu COVID 19.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat marţi, 12 iulie, că infecţiile cu Sars-Cov-2 rămân o urgenţă de sănătate la nivel global, la aproape doi ani şi jumătate după ce boala provocată de noul coronavirus a fost catalogată astfel, potrivit Reuters.
Comitetul de Urgenţă al OMS, alcătuit din experţi independenţi, a precizat într-un comunicat că numărul în creştere al cazurilor de infectare, evoluţia virală în desfăşurare şi presiunea exercitată asupra sistemelor sanitare din mai multe ţări arată că această situaţie a rămas o urgenţă.
Numărul de cazuri raportate către OMS a crescut cu 30% în ultimele două săptămâni, conform comunicatului, însă comitetul a punctat de asemenea că imunitatea crescută a populaţiei, pe care o corelează în cea mai mare parte cu programele de vaccinare, a dus la o ”decuplare” a cazurilor de COVID-19 de spitalizări şi decese.
Și în România sunt tot mai multe îmbolnăviri, iar autoritățile au revenit la raportările zilnice.
În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 4.044 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19). 792 dintre cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare.
9 decese raportate
În intervalul 11.07.2022 (10:00) – 12.07.2022 (10:00) au fost raportate de către INSP 9 decese (7 bărbați și 2 femei), 1 deces fiind raportat anterior intervalului de referință.
Un deces a fost înregistrat la categoria de vârstă între 50-59 de ani, 2 la categoria de vârstă între 60-69 de ani, 1 la categoria de vârstă între 70-79 de ani și 5 decese la categoria de vârstă peste 80 de ani.
Toate decesele au fost înregistrate la pacienți care prezentau comorbidități.
Dintre pacienții decedați, 3 erau vaccinați și 6 nevaccinați.
Situația din spitale
În unitățile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secții cu COVID-19 este de 1.361, cu 49 mai puține față de ziua anterioară.
De asemenea, la ATI sunt internate 90 persoane, cu 4 mai multe față de ziua anterioară. Dintre cei 90 pacienți internați la ATI, 69 sunt nevaccinați.
Din totalul pacienților internați, 187 sunt minori, toți fiind internați în secții, cu 38 mai puțini față de ziua anterioară și 0 la ATI, la fel ca în ziua anterioară.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau