Încă doi ani sub papucul FMI
Dimensiune font:
* preşedintele Traian Băsescu şi şefa FMI, Christine Lagarde, au căzut ieri de acord asupra unui nou program de asistenţă financiară
România are nevoie de asistenţa FMI pentru încă doi ani. Aprecierea a fost făcută ieri, de preşedintele Traian Băsescu, la întâlnirea cu directorul general al Fondului Monetar Internaţional FMI) Christine Lagarde. Cu această ocazie, Traian Băsescu a declarat că, deşi au existat câteva probleme, acordul cu FMI a fost finalizat. „Acum trebuie să pornim unul nou. Iniţial, Comisia Europeană nu prea a fost în favoarea unui nou acord, doar pentru că nu au astfel de reglementări referitoare la ţări cărora nu li se mai aplica procedura de deficit bugetar excesiv, acum putem continua”, a spus preşedintele, la întâlnirea de la Palatul Cotroceni.
La rândul său, şefa FMI s-a declarat dispusă să acorde acest sprijin. „Dacă România crede că va beneficia de pe urma sprijinului pentru a pune în practică reformele, FMI se bucură să vă ajute şi să fie la masa negocierilor chiar în această săptămână”, a declarat Christine Lagarde. Printre priorităţi, şeful statului a menţionat reforma sistemului de sănătate, dar şi finanţarea IMM şi a sectorului agricol.
Revine riscul populismului
Pe de altă parte, Băsescu a atenţionat că România poate fi dezechilibrată foarte uşor din punct de vedere al stabilităţii macroeconomice, „doar prin câteva decizii populiste”, iar această tendinţă există în momentul de faţă. Şefa FMI a declarat însă că problemele identificate de preşedintele Băsescu în ceea ce priveşte sistemul de sănătate sunt legitime, dar şi că reformele structurale sunt esenţiale în vederea creşterii competitivităţii economice. „Reformele structurale sunt esenţiale. Nimic nu poate prospera într-o ţară, dacă nu există stabilitate macroeconomică”, a precizat Lagarde.
„Vor fi necesare mai multe reforme” – Christine Lagarde, director general al FMI
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau