India nu vrea să-i spânzure pe violatori
Dimensiune font:
'Procese mai rapide' cu magistraţi 'femei' şi 'condamnări mai lungi, sau pe viaţă', dar nu pedeapsa cu moartea. Este concluzia unei comisii condusă de fostul preşedinte al Curţii Supreme, J. S. Verma, căreia guvernul i-a recomandat revizuirea legilor penale şi introducerea de amendamente în vederea unor pedepse mai severe în cazurile de violenţă sexuală, notează vineri ziarul El Mundo.
Toate acestea după tragicul viol şi soldat cu moartea la New Delhi a studentei la fizioterapie de 23 de ani, Jyoti Singh Pandey - 'Nirbhaya' -, care a provocat un val de proteste şi au degenerat în tulburări de stradă
S-a cerut, pe de altă parte, să fie definit termenul de 'asalt sexual' şi să fie agilizate procesele în cazul delictelor împotriva femeilor. Precum şi 'o mai bună aplicare' - care depinde o schimbare de mentalitate a celor care o aplică, începând cu poliţia căreia i se cere o mai mare 'responsabilitate' - şi 'măsuri energice' împotriva celor care exploatează femei şi a membrilor forţelor armate, desfăşuraţi în zonele de conflict, şi declaraţi vinovaţi de asalt sexual.
În linii mari este ceea ce comisia a concluzionat după ce a primit 80.000 de propuneri din ţară, dar şi din afara graniţelor, despre cum ar trebui reformate legile ca să fie aplicate pedepsele pentru infracţiunea de viol. Astfel se recomandă ca cei care au comis un viol rezultat cu moartea, sau intrarea în comă a victimei, să plătească cu închisoare pe viaţă.
Pedeapsa cu moartea a fost exclusă în pofida presiunilor mari ale populaţiei ale opiniei publice indiene de când a avut loc cazul 'Nirbhaya'. S-a considerat că ar presupune 'un pas înapoi' şi nu s-ar obţine 'efectul descurajant dorit'.
De asemenea, sunt incluse noi delicte precum dezbrăcarea unei femei, 'voyerismul' sau hărţuirea. Prin urmare, de acum încolo orice pipăire va fi considerată 'asalt sexual' cu o pedeapsă maximă de cinci ani de închisoare sau amendă, iar folosirea de cuvinte sau gesturi care să implice o ameninţare sexuală va fi pedepsită de asemenea cu închisoare, sau amendă.
În prezent, legea indiană prevede, de la 7 ani până la închisoare pe viaţă, pentru violatori. În privinţa altor puncte 'fierbinţi' tratate de această nouă revizuire a legii privind cazurile de violenţă sexuală - şi care preconiza micşorarea vârstei penale, de la 18 la 16 ani, cum cereau diferite asociaţii de apărare a drepturilor femeilor şi o mare parte a opiniei publice - comisia a stabilit că vârsta 'nu trebuie micşorată'.
Comisia semnalează totodată, 'apatia societăţii civile' şi subliniază 'lipsa de atenţie' sau indiferenţa trecătorilor, care s-au abătut de la îndatorirea lor de cetăţeni şi nu au dat ajutor lui Jyoti Singh Pandey şi prietenului ei, grav rănit, şi aruncaţi la marginea drumului după ce au fost atacaţi brutal de o bandă la 16 decembrie.
AGERPRES
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau