Întâlnire de gradul zero: toți șefii militari din NATO se reunesc, după negocierile dintre SUA și Rusia
Dimensiune font:
Şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, participă, miercuri şi joi, la reuniunea Comitetului Militar al NATO, în cadrul căreia vor fi discutate Conceptul de ducere a războiului şi cel de descurajare şi apărare în zona euro-atlantică. De asemenea, vor avea loc discuţii cu şefii Apărării din Georgia şi Ucraina.
Reuniunea Comitetului Militar al NATO se desfăşoară în 12 şi 13 ianuarie, prin videoconferinţă.
Această reuniune are loc după întâlnirea ruso-americană de luni de la Geneva, cea a Consiliului NATO-Rusia de miercuri de la Bruxelles şi va fi concomitentă cu reuniunea OSCE de joi, la Viena, în vederea detensionării crizei ucrainene şi a examinării arhitecturii de securitate în Europa.
Potrivit Ministerului Apărării Naţionale (MApN), şefii Apărării din cele 30 de state vor aborda subiecte de importanţă strategică pentru Alianţă, cum ar fi implementarea Conceptului fundamental al NATO de ducere a războiului („NATO's Warfighting Capstone Concept") şi Conceptului de descurajare şi apărare în zona euro-atlantică (Deterrence and Defence of the Euro-Atlantic Area), evaluarea situaţiei de securitate şi discuţii despre postura aliată curentă de descurajare şi apărare.
Totodată, pe agenda reuniunii sunt discuţii cu şefii Apărării din Georgia şi Ucraina privitoare la situaţia de securitate şi la progresul reformelor din domeniul militar din aceste ţări.
Pe durata unui an, Comitetul Militar, cea mai înaltă autoritate militară a Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord, se întruneşte de două ori la sediul Alianţei din Bruxelles şi o dată într-o ţară aliată, dând posibilitatea şefilor Apărării de a furniza recomandări Consiliului Nord-Atlantic privind modalităţile în care NATO poate răspunde la provocările globale de securitate.
La prima întâlnire din 2022, condusă de preşedintele Comitetului Militar, amiralul Rob Bauer, vor participa Comandantul Suprem al Forţelor Aliate din Europa (SACEUR), generalul Tod D. Wolters, şi Comandantul Suprem Aliat pentru Transformare (SACT), generalul Philippe Lavigne.
Lucrările din cea de-a doua zi a Comitetului Militar vor fi deschise de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau