IRES: Românii se consideră apropiaţi faţă de maghiari, dar nu şi faţă de liderii UDMR
Dimensiune font:
Românii sunt de acord să aibă prieteni maghiari şi chiar membri ai familiei, dar sunt mai rezervaţi în privinţa liderilor UDMR, relevă un studiu sociologic realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES).
"Românii nu sunt ostili faţă de maghiari, majoritatea dintre ei fiind de acord să aibă colegi de muncă maghiari (85%), vecini maghiari (78%), prieteni maghiari (80%) şi chiar membri ai familiei maghiari (71%). Românii sunt mai rezervaţi în ceea ce priveşte reprezentarea politică de către lideri maghiari, 51% nu ar accepta să aibă reprezentanţi politici maghiari. 50% dintre participanţii la studiu consideră că rolul UDMR în politica românească este unul negativ, şi doar 39% cred că acesta este unul pozitiv. 48% dintre participanţii la studiu consideră că este bine, iar 45% că este rău ca cetăţenii români de etnie maghiară să sărbătorească Ziua Ungariei", se arată în concluziile studiului.
Potrivit sondajului IRES, românii spun că cele mai bune relaţii le au cu germanii.
"În ceea ce privesc relaţiile interetnice, studiul arată că dintre etniile reprezentative din România, cele mai bune relaţii le au românii cu germanii, cu sârbii şi ucrainienii, urmate de cele cu maghiarii şi rromii. Relaţiile dintre români şi etnicii germani sunt văzute drept bune sau foarte bune de către majoritatea intervievaţilor - 89%. (...) Aproape două treimi dintre participanţii la acest studiu au o părere bună sau foarte bună despre maghiarii din România. (...) Relaţiile actuale dintre românii şi maghiarii din România sunt considerate a fi mai proaste decât înainte de 1989 de către 38% dintre participanţii la studiu şi mai bune de către 32% dintre aceştia", relevă sondajul IRES.
Cercetarea IRES a fost realizat în cursul lunii martie, pe un eşantion reprezentativ de 1.267 de persoane şi cu o marjă de eroare de 2,8%.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau