Legea de amnistiere a catalanilor proindependenţă a intrat în vigoare în Spania
Dimensiune font:
Legea de amnistiere a catalanilor proindependenţă implicaţi în tentativa de secesiune din 2017 a intrat în vigoare în Spania, unde aplicarea ei va trece prin mâinile judecătorilor, informează AFP.
Această măsură controversată, ce ar urma să permită inclusiv revenirea în Spania a liderului secesionist de la acea dată Carles Puigdemont după mai mult de şase ani în exil în Belgia, a fost publicată marţi în Jurnalul Oficial, urmând să intre în vigoare imediat.
Adoptată definitiv pe 30 mai de către deputaţii spanioli, această lege urmează acum să fie pusă în aplicare într-un termen de maxim două luni de către judecătorii ce vor trebui să decidă dacă ea se poate aplica la fiecare caz particular.
Ostili mulţi dinte ei acestei măsuri, magistraţii au de asemenea posibilitatea de a sesiza tribunalul constituţional spaniol sau justiţia europeană.
"O nouă luptă a început", a scris, pe reţeaua socială X, Jordi Turull, secretarul general al partidului lui Carles Puigdemont, Junts per Catalunya (Împreună pentru Catalonia). Aplicarea legii" de către aceşti magistraţi "nu va fi simplă, însă mai devreme sau mai târziu vom reuşi", a adăugat el.
Alt mare partid proindependenţă, ERC (Stânga Republicană din Catalonia), a anunţat că circa 30 de membri ai săi au cerut să beneficieze de această lege, printre care Oriol Junqueras, care fusese condamnat la 13 ani de închisoare pentru rolul său în tentativa de secesiune, înainte de a fi graţiat în 2021 de guvernul lui Pedro Sanchez.
Bătălia în jurul legii amnistiei a dominat şi radicalizat viaţa politică spaniolă după alegerile din iulie anul trecut.
Sanchez, care se opunea în trecut acestei amnistii, a acceptat-o în final în schimbul unui sprijin indispensabil al partidelor catalane proindependenţă pentru realegerea lui în parlament pentru un nou mandat de patru ani, în noiembrie.
Opoziţia de dreapta a organizat numeroase manifestaţii împotriva acestei amnistii şi promite să revină asupra ei dacă va ajunge la putere.
De această amnistie ar urma să beneficieze circa 400 de persoane, printre primii numărându-se Puigdemont, potrivit Ministerului Justiţiei spaniol.
Condus la acea vreme de Puigdemont, guvernul regional catalan a organizat, pe 1 octombrie 2017, un referendum pentru autodeterminare, în pofida interzicerii acestuia de justiţia spaniolă.
Aproape o lună mai târziu, parlamentul local a declarat independenţa regiunii, generând imediat punerea sa sub tutelă de către guvernul spaniol şi revocarea guvernului local. Principalii lideri secesionişti au fost atunci întemniţaţi sau au fugit în străinătate, precum Carles Puigdemont.
Aceste evenimente au fost una dintre cele mai grave crize cunoscute de Spania de la revenirea ei la democraţie, după sfârşitul dictaturii lui Franco, în 1975.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau