Liviu Dragnea îşi face un MEGAPROGRAM de dezvoltare. Lista investiţiilor locale care stau în pixul ministrului
Dimensiune font:
Ministerul Dezvoltării al lui Liviu Dragnea a pus pe hârtie un proiect de Ordonanţă de Guvern prin care va comasa patru fonduri guvernamentale, destinate exclusiv administraţiei locale, adică primăriilor şi consiliilor judeţene. Potrivit ordonanţei, toate proiectele primarilor şi şefilor de Consilii Judeţene vor depinde se semnătura lui Liviu Dragnea care va decide ce şosea, pod sau canalizare vor fi sau nu finanţate. În acest moment lucrările aflate în derulare pe aceste fonduri totalizează 6 miliarde de lei, dar în bugetul de stat există doar 400 de milioane pentru proiectele respective.
Ordonanţa a fost aprobată în şedinţa de guvern din 10 aprilie. Liviu Dragnea a declarat că anul acesta au fost alocaţi până la acest moment 450 milioane lei pentru acest program dar că sunt deschise 3500 de şantiere iar pentru finalizarea lucrărilor este nevoie de 6 miliarde de lei. "Este nevoie de un nou program de dezvoltare pentru că e nevoie de dezvoltare. Acest program nu este similar cu PNDI. Aceste trei programe pe care le-am comasat aveau costuri suplimentare. Am negociat cu constructorii şi costurile au scăzut. Acest program va fi finanţat în limita fondurilor disponibile. Pentru acest program avem alocaţi la acest moment 450 milioane lei. Sunt peste 3500 de şantiere deschise. Suma necesară pentru finalizare a tuturor lucrărilor este de 6 miliarde de lei. Nu vor fi deschise noi şantiere. Şantierele deschise vor fi prioritizate. Vom stabili ordinea în care vor fi finalizate aceste lucrări. Singura excepţie vor fi lucrările de la Deveselu", a declarat Liviu Dragnea
Ordonanţa lui Dragnea reuneşte patru fonduri guvernamentale într-un sigur loc, adică la Ministerul Dezvoltării. Astfel, potrivit ordonanţei vor fi reunite sub denumirea de "programul naţional de dezvoltare locală" patru fonduri guvernamentale. Este vorba de fondurile care erau până acum alocate prin Hotărârea Guvernului nr. 577/1997 (drumuri, poduri, canalizare în mediul rural), Ordonanţa 7/2006 (pentru poduri (mici), sisteme de apă-canal, terenuri sport ȋn mediul rural;), Ordonanţa Guvernului nr. 40/2006 (finanţări pe mediu şi gospodărire a apelor) şi Hotărârea Guvernului nr. 530/2010 pentru aprobarea Programului "Reabilitare şi modernizare - 10.000 km drumuri de interes judeţean şi drumuri de interes local".
Astfel, toate aceste fonduri care erau împărţite între diferite ministere vor fi administrate toate de către ministerul condus de către Liviu Dragnea. În plus, în ordonanţă se prevede că finanţarea pentru toate investiţiile deja începute din fondurile menţionate mai sus vor fi preluate de ministrul lui Liviu Dragnea.
VEZI AICI ORDONANŢA LUI DRAGNEA
Potrivit odonanţei vor fi constituite trei subprograme pentru care se vor acorda fonduri guevernamentale: Subprogramul „Modernizarea satului românesc”; b) Subprogramul „Regenerarea urbană a municipiilor şi oraşelor”; Subprogramul ”Infrastructură la nivel judeţean”.
În nota de fundamentare a ordonanţei nu se precizează însă de ce fonduri va dispune Ministerul Dezvoltării pentru programele menţionate.
"Unele dintre proiecte mergeau la Consiliul Judeţean, altele la minister, altele la Guvern. Astfel, liniile de finanţare care erau alocate pe diverse canale s-a decis că trebuie să fie corelate şi incluse într-un singur act normativ. Astfel primarul nu mai trebuie să meagă cu proiectul la CJ, cu alt proiect la minister, cu altul la Guvern. Acum totul este într-un singur loc", a explicat, pentru gândul, Liviu Pop, senator PSD.
CITEŞTE AICI NOTA DE FUNDAMENTARE
Liviu Pop a mai explicat că în acest moment valoarea cumulată a lucrărilor începute pe finanţările guvernamentale din fondurile menţionate este de peste 6 miliarde de lei. "Problema este că în buget sunt doar 400 de milioane lei", a mai spus Liviu Pop.
Aceste fonduri sunt distincte de fondurile europene şi vor fi alocate şi supervizate direct de minister. În ordonanţă se menţionează că Ministerul Dezvoltării va vira direct sumele de bani pentru proiectele finanţate din acest fond. "Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice virează beneficiarilor, prin ordin de plată, sumele necesare pentru realizarea lucrărilor aferente obiectivelor de investiţii pe domenii specifice din cadrul fiecărui Subprogram, în limita contractelor anuale de finanţare prevăzute la art. 10", se precizează în ordonanţă.
Ordonanţa lui Dragnea mai prevede şi că proiectele vor fi aprobate de către o comisie special constituită în cadrul Ministerului Dezvoltării. Altfel spus, primarii şi preşedinţii de Consilii Judeţene vor depinde strict de semnătura lui Dragnea dacă primesc sau nu finanţări.
Potrivit notei de fundamantare, cele patru programe guvernamentale au fost reunite pentru că în modul în care au fost implementate nu au garantat o dezvoltare echilibrată.
Fodurile guvernamentale, predispuse clientelismului politic
În februarie Expert Forum a publicat un studiu care a analizat alocarea sumelor pe şapte fonduri guvernamentale dintre care patru sunt cele menţionate în ordonanţa lui Dragnea.
Studiul arată că, în perioada 2004-2011, consiliile judeţene şi primăriile conduse de primari care erau membri ai partidului sau coaliţiei de guvernământ au primit de 3 ori mai mulţi bani de la bugetul central decât primarii opoziţiei. ExpertForum a realizat şi o hartă cu alocările de fonduri pentru ficare CJ şi primărie care poate fi consultat online.
Potrivit studiului, cele mai multe fonduri guvernamentale alocate pe criterii politice au fost înregistrate în anul 2007 când la putere era coaliţia PNL-PSD-UDMR (cabinetul Tăriceanu). Analiza ONG-ului arată că în această perioadă primarii celor trei partide au primit de şapte ori mai mulţi bani din Fondul de rezervă al Guvernului decât primarii PDL.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau