LOVITI ÎN INIMĂ SI OCOLITI DE MOARTE
Dimensiune font:
• mai bine de 90.000 de persoane din judet suferă de afectiuni cardiace • două treimi au boli hipertensive • stilul de viată nesănătos este principala cauză a îmbolnăvirilor • în primele două luni ale acestui an a scăzut sensibil numărul deceselor, fapt care nu s-a mai întîmplat de ani buni • o altă veste bună este că natalitatea continuă să crească •
Zeci de mii de nemteni suferă de tot felul de boli ale inimii, acestea fiind cele mai numeroase dintre afectiunile cronice, dar si principala cauză de deces în judet. Statisticile Directiei de Sănătate Publică Neamt pe baza raportărilor spitalelor si ale medicilor cardiologi sau de familie arată fără dubii că sîntem un judet de cardiaci. Astfel, mai bine de 90.000 de persoane suferă de boli hipertensive si cardiopatie ischemică, toate fiind în evidentele specialistilor si sub tratament. Medicii trag un semnal de alarmă cu privire la faptul că populatia stă din ce în ce mai prost cu inima. Stilul de viată nesănătos si alimentatia necorespunzătoare au făcut ca bolile de inimă să atingă cifre alarmante. Potrivit statisticilor, anul trecut, numai în cabinetele medicilor de familie s-au depistat 4.615 pacienti noi care sufereau de boli hipertensive, care s-au adăugat la bolnavii depistati în anii trecuti, astfel încît, la finele lui 2012, în evidente se aflau nu mai putin de 65.587 de pacienti cu boli hipertensive. Tot în cabinetele medicilor de familie, anul trecut s-au depistat 2.179 de cazuri noi de cardiopatie ischemică, iar numărul total al celor care suferă de această afectiune a ajuns la aproape 30.000 de pacienti. Medicii spun, însă, că dacă se adaugă si alte afectiuni ale inimii, incidenta afectiunilor cardiace ar creste la aproape jumătate din populatia judetului. Obiceiurile nesănătoase au făcut ca bolile cardiace să reprezinte cea mai frecventă problemă de sănătate a locuitorilor din judet. Fumatul de la vîrste fragede, obezitatea care se instalează încă din copilărie, cresterea numărului de bolnavi de diabet zaharat, stresul, alimentele pline de grăsimi, dar si consumul excesiv de alcool, toate duc la afectiuni cardiace. În plus, medicii spun că se constată o crestere a factorilor de risc la fiecare pacient. Cu cît factorii de risc sînt mai multi, cu atît creste probabilitatea ca o persoană să aibă o afectiune cardiacă. De exemplu, dacă un pacient este fumător, există riscul ca el să dezvolte o afectiune cardiacă, dar, dacă are si colesterolul ridicat, riscul creste de 100 de ori. Pe de altă parte, bolile de inimă sînt mult mai numeroase decît acum 10-20 de ani deoarece a crescut speranta de viată, iar oamenii merg mult mai des la medic unde li se depistează aceste afectiuni. Doctorii mai spun că pentru a preveni instalarea afectiunilor grave ale inimii nemtenii ar trebui să fie mai atenti la sănătatea lor, să renunte la alcool, tutun, carne grasă si să facă mult mai multă miscare.
Ceva mai bine din punct de vedere demografic
Anul 2013 este departe de a fi unul cu ghinion pentru nemteni, cel putin din punct de vedere demografic. Numărul nasterilor este în continuă crestere iar decesele s-au mai oprit, ba chiar au scăzut fată de anul trecut, si nici bolile parcă nu mai sînt atît de multe de la o lună la alta. Toate aceste situatii sînt doar cîteva vesti bune care pot aduce speranta că lucrurile ar putea intra într-o normalitate dorită de toată lumea. Cea mai bună veste a acestui an este că mortalitatea a înregistrat o scădere sensibilă, fapt fără precedent în ultimii ani, cînd lunar erau consemnate tot mai multe decese. Datele statistice centralizate de Directia de Sănătate Publică confirmă acest lucru. Astfel, potrivit acestora, în lunile ianuarie si februarie, în judet s-au înregistrat 960 de decese, cu peste 130 mai putine decît în acealasi interval de timp din 2012. Cea mai mare scădere a fost în zona Romanului unde anul trecut au murit 377 de persoane, iar anul acesta 288. Si în zona Piatra Neamt mortalitatea a fost în regres, numărul cazurilor înregistrate în primele două luni fiind de 277, cu peste 60 mai putine ca anul trecut. În acelasi timp cu reducerea mortalitătii, statisticile au consemnat si o crestere a natalitătii, numărul nasterilor înregistrate în 2013 fiind de 680, cu 82 mai multe decît anul precedent. Este pentru prima dată cînd diferenta între decese si nasteri este atît de mică, de mai putin de 300 de cazuri, de obicei mortalitatea era dublă comparativ cu natalitatea. În aceste conditii, sporul natural al judetului s-a redus la jumătate comparativ cu anul trecut, rămînînd însă tot negativ, de minus 3 la mie. Anul 2012 a fost primul din ultimii 10 în care natalitatea a crescut, semn că situatia economică si-a mai revenit, iar tinerii au căpătat curajul de a deveni părinti. Nu doar mortalitatea generală a fost în regres anul acesta ci si mortalitatea infantilă, adică a copiilor cu vîrste mai mici de un an. Dacă anul trecut au fost sase astfel de cazuri, anul acesta, în cele două luni de referintă s-au înregistrat trei decese. A scăzut si numărul cazurilor de TBC nou depistate, de sifilis si alte boli contagioase, dar doctorii spun că nu sînt decît niste semne timide de intrare în normalitate si rămîne de văzut cum va evolua situatia.
monitorulneamt.ro
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau