Maria Obrenovici și Alexandru Ioan Cuza, o relație bolnavă care i-a adus sfârșitul domnitorului

16

Dimensiune font:

| 16-01-2023 15:42

Alexandru Ioan Cuza (1820-1873) a fost primul domnitor al Principatelor Unite și al statului național România. Prin alegerea sa ca domn al Moldovei, la 5 ianuarie 1859, și al Țării Românești, la 24 ianuarie 1859, a fost înfăptuită Unirea celor două principate. Pe cât a fost de destoinic într-ale patriei, pe atât a fost de nepriceput în viața amoroasă. Domnitorul a rămas în memoria românilor ca fiind cel care avea o slăbiciune pentru femeile frumoase, de altfel, ajungând să abdice chiar din pricina amantei de care se îndrăgostise.

Pe data de 30 aprilie 1844, la vârsta de 24 de ani, Alexandru Ioan Cuza, din pricina problemleor financiare și din dorința de a-și construi o carieră ajunge să se căsătorească cu Elena (Elenco) Rosetti, fiica postelnicului Iordache si a Ecaterinei, nascuta Sturdza. La acea vreme soția lui Cuza era casnică și cei doi tineri decid să se instaleze la Galați, acolo unde Cuza își începuse o carieră în magistratură.

Pe măsură ce trec anii, relațiile dintre cei doi se răcesc considerabil Elena Rosetti neputând să-i dăruiască copii lui Cuza. În tot acest timp, Cuza practica jocurile de noroc ori frecventa deseori localurile de plăceri, spre suferința soției sale.

Prima relatie amoroasa extraconjugala mai cunoscuta este cea cu Cocuta Vogoride, nascuta Conachi, sotia caimacamului Nicolae Vogoride. Această relație nu-l ajută doar pe plan sentimental ci și în cariera sa pe Cuza. La un moment dat, de dragul lui Cuza, Cocuta Vogoride își trădează soțul și îi dă amantului ei dovezi care sugerau că Nicolae Vogoride a falsificat alegerile din 1857.

Amanta Maria Obrenovici, iubirea vieții lui Cuza

Pe Maria Obrenovic, Alexandru Ioan Cuza a întâlnit-o la o petrecere. Maria era de o frumusețe rară, iar inima zburdalnică a domnitorului, nu a rezistat. Aventura dintre cei doi s-a transformat într-o relație de lungă durată. Frumoasa brunetă era inteligentă, vorbea mai multe limbi străine, iar domnitorul a fost vrăjit de toate calităţile acesteia. Pentru a fi cât mai aproape de Maria, Cuza i-a cumpărat acesteia o casă în vecinătatea Palatului Domnesc, notează historia.ro.

„Desigur ca, înainte ca Maria Obrenovici sa se mute, casa a fost înzestrata cu tot ce era necesar. Mobile luxoase comandate la Paris, covoare persane si franceze, tablouri si tot felul de obiecte ornamentau interiorul casei în care Maria trebuia să locuiască și să primească totdeauna pe cel care-l robise si care, în oarba lui pasiune, nu tinea seama de onoarea tronului, de morala societatii, de ‘gura lumii’ si nici de mult întelegatoarea lui sotie care stia totul, dar care în marea si sincera ei dragoste si admiratie trecea cu vederea nesabuitele fapte ale soțului său”, aveau să noteze istoricii despre achiziția făcută de Cuza

De multe ori, Cuza mergea deghizat la amanta sa. Drumurile erau atât de dese încât toată lumea știa că la ceas de seară domnitorul merge acasă la Maria Obrenovici

Viața copiilor lui Cuza

De altfel, Maria Obrenovici a fost cea care l-a făcut tată pe Cuza. Aceasta a născut doi băieți pe Alexandru şi Dimitrie. Elena Cuza a acceptat cu demnitate să îi înfieze pe cei doi băieți şi s-a ocupat ulterior de educaţia lor ca și cum ar fi fost proprii copii.

Dimitrie Cuza era un copil foarte promițător. Acesta a urmat studiile în Paris, capitala Franței și la finalizarea acestora s-a întors și s-a stabilit la Palatul Ruginoasa, alături de Elena Cuza şi fratele lui, Alexandru. Se spune că Dimitrie Cuza s-a îndrăgostit de una dintre slujnicele de la palat și cei doi trăiau o poveste de dragoste interzisă. Când relația a fost descoperită de Elena Cuza, slujnica a fost alungată din palat. De supărare, Dimitrie a ales să-și pună capăt zilelor. În anul 1888, tânărul a fost găsit împuşcat în cap în camera sa din Palatul Ruginoasa.

Alexandru Cuza, fiul cel mare al domnitorului, s-a căsătorit cu Maria Moruzzi. Din păcate, acesta nu a apucat să se bucure de familia nou întemeiată întrucât a murit în anul 1889 din pricina unei boli la inimă. Băiatul a suferit un infarct chiar când se afla în luna de miere, în Spania, la Madrid. Avea numai 23 de ani când s-a stins.

Maria, complice la abdicarea lui Cuza

Potrivit istoricilor, Maria a fost cea care a ajutat la îndepărtare a lui Cuza de la conducerea țării, scrie adevarul.ro. În seara zilei de 10 februarie 1866, domnitorul i-a masa cu soția Elena, iar după aceea o primește pe amanta Maria. Cei doi petrec împreună cu un grup de cartofori, iar după miezul nopții se retrag în una din camerele Palatului. Se iubesc și adorm în același pat, nu la foarte mare distanță de locul în care doarme și soția domnitorului.

După acel moment de pasiune, se pare că Maria a deschis ușa ofițerilor care au intrat peste Cuza și l-au obligat să semneze abdicarea. Liberalii Ion C. Brătianu, C.A. Rosetti şi Eugeniu Carada, împreună cu conservatorii Lascăr Catargiu, Anastase Panu, Grigore Brâncoveanu şi Gheorghe Ştirbei, precum şi căpitanii din Armata României, C. Pilat, Anton Berindei, Al. Lipoianu, Anton Costescu, Mălinescu, Alexandru Candiano – Popescu şi Handoca, au pus la cale un complot obligându-l pe Cuza să plece în exil.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Alertă la Chișinău! Continuă să cadă cu drone în Republica Moldova. De data aceasta foarte aproape de capitală
20/11/2024 08:39

Alertă la Chisinău! Se inmultesc cazurile cu drone si rachete care survolează Republica Moldova. De data aceasta o dronă a picat chiar langă Arena Chisinău. „Politia Natională informează că, o altă ...

Nimeni nu e pregătit pentru un război la scară largă
20/11/2024 07:49

Totusi, Rusia nu este in acest moment pregătită să infrunte deschis NATO, intr-un război conventional, cu atat mai putin in unul nuclear. Reciproca este insă valabilă, completează generalul „Eu cred c ...

Rachetele ATACMS nu schimbă soarta războiului
20/11/2024 07:48

Folosirea rachetelor balistice ATACMS furnizate de Statele Unite nu va schimba insă deznodămantul războiului, dar va provoca noi pierderi semnificative Rusiei. De altfel, Rusia dă dovadă de ipocrize atunci ...

Lumea, pe marginea prăpastiei - Ucraina lovește cu ATACMS, și toți se întreabă: cât de aproape suntem de dezastru nuclear?
20/11/2024 07:46

Dan Grecu, seful generalilor romani (r), a comentat primul atac efectuat de Ucraina asupra Rusiei cu rachete balistice ATACMS si a explicat ce sanse reale sunt acum pentru ca un război mondial nuclear să izb ...

Ca să facă rost de forță de muncă, Spania va legaliza anual actele a 300.000 de imigranți
19/11/2024 17:19

Spania va regulariza anual statutul a aproximativ 300.000 de imigranţi fără documente legale in următorii trei ani, in contextul in care ţara, confruntată cu imbătranirea populaţiei, incearcă să işi ...

Poșta Română intenționează să închidă toate oficiile poștale în următorii ani
19/11/2024 12:05

Posta Romană intentionează să inchidă toate oficiile postale in următorii ani Directorul general al Postei Romane, Valentin Stefan, a anuntat că toate oficiile postale vor fi inchise treptat. Declarati ...

'Regele senzaționalului' lansează un scenariu înfiorător. Ce spune Dan Diaconescu despre paharul cu apă pe care l-a băut Silviu Priogană
19/11/2024 11:56

Dan Diaconescu a lansat ipoteze socante cu privire la moartea lui Silviu Prigoană. Acesta spune că informatiile din cazul mortii afaceristului nu se potrivesc cu realitatea si că ar putea fi vorba despre un ...

Klaus Iohannis, la 1.000 de zile de război la granița României: România va continua să sprijine Ucraina pentru integrarea în UE și NATO
19/11/2024 10:10

Pre;edintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj pe retelele sociale la 1.000 de zile de război in Ucraina. "Am ajuns la 1000 de zile de război ilegal impotriva #Ucrainei. Romania va continua să sprijine Ucr ...

O explozie uriașă a distrus în bloc din Brăila. A fost afectată și o grădiniță de lângă imobil
19/11/2024 09:26

O explozie puternică a avut loc in această noapte, in jurul orei 2.20, intr-un bloc de pe Calea Galati din Brăila, provocand pagube importante si fortand evacuarea a zeci de familii. Deflagratia s-a produs l ...

Germania va livra 4000 de 'mini-Taurus' Ucrainei / Cum explică Olaf Scholz refuzul de a furniza rachetele Taurus
19/11/2024 05:44

Germania va livra 4.000 de drone sofisticate Ucrainei, a anunţat luni Ministerul Apărării de la Berlin, insă cancelarul Olaf Scholz nu şi-a schimbat poziţia in ce priveşte refuzul de a trimite rachetele ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei