Mark Gray: CE a primit numeroase sesizări privind intimidarea sau hărţuirea unor persoane din instituţii-cheie
Dimensiune font:
Raportul privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), prezentat miercuri la Bruxelles, atrage atenţia că executivul comunitar a primit numeroase sesizări privind intimidarea sau hărţuirea unor persoane din instituţii-cheie şi face referire în premieră la implicarea presei în astfel de acte.
'Raportul insistă că, deşi s-au înregistrat unele progrese în ultimele şase luni, România trebuie să facă mai mult pentru respectarea statului de drept şi a independenţei justiţiei şi a implementat mai multe, dar nu toate recomandările MCV. Deşi respectarea Constituţiei şi a deciziilor Curţii Constituţionale a fost restabilită, independenţa sistemului judiciar şi instabilitatea cu care se confruntă instituţiile judiciare reprezintă o sursă majoră de preocupare. Comisia a primit numeroase sesizări privind intimidarea sau hărţuirea unor persoane din instituţii-cheie', a declarat Mark Gray în briefingul de prezentare a raportului.
În raportul suplimentar este abordat în premieră şi rolul mass-media, Comisia indicând 'necesitatea unei revizuiri a regulilor existente, pentru a asigura o presă liberă şi pluralistă'.
De asemenea, CE subliniază importanţa nominalizării unui procuror general şi a unui procuror şef al DNA care să se bucure de încredere publică şi care dau dovadă de independenţa, integritatea şi profesionalismul necesare pentru a asigura rezultate efective în combaterea corupţiei.
'Recentele numiri au fost respinse de preşedintele român. CE înţelege că va exista un nou proces de selecţie. Va fi important ca un număr suficient de candidaţi de mare calitate să participe la un proces deschis şi transparent, pe cât se poate cu sprijinul CSM. Aceasta ar fi cea mai bună cale de a asigura conducerea necesară celor două organisme capabile să obţină încrederea publică', a spus purtătorul de cuvânt al Comisiei.
CE a subliniat în raport şi responsabilitatea miniştrilor şi a parlamentarilor de a da un exemplu privind respectarea integrităţii. 'Cei aleşi ar trebui să stabilească standarde, de exemplu retrăgându-se atunci când există un raport privind integritatea din partea ANI. De asemenea, sunt necesare reguli mai clare pentru membrii parlamentului care se confruntă cu probleme de integritate sau legate de corupţie', a adăugat Gray.
În acest sens, executivul comunitar a făcut apel ca termene clare să fie aplicate în noile proceduri pentru ridicarea imunităţii în cazuri de cercetare, arestare sau detenţie a parlamentarilor şi pentru o justificare cuprinzătoare în cazurile în care imunitatea nu este ridicată. În ceea ce priveşte obiectivele mai largi privind reforma judiciară şi lupta împotriva corupţiei, CE notează că progresul trebuie accelerat, subliniind hotărârea de care au dat dovadă instanţele şi instituţiile anticorupţie în 'circumstanţe dificile'.
'Calendarul pentru implementarea celor patru coduri trebuie respectat. Abordarea Înaltei Curţi faţă de cazurile de înaltă corupţie a arătat un grad binevenit de management proactiv. ANI a continuat să înregistreze un bilanţ pozitiv şi să-şi sporească eficienţa, dar reprezintă o preocupare majoră faptul că deciziile sale sunt frecvent puse sub semnul întrebării. DNA a continuat să facă investigaţii şi să aducă în faţa legii cazuri de corupţie, numărul acestora dublându-se în ultimul an', a dat Mark Gray câteva exemple privind modul în care au fost îndeplinite obiectivele MCV.
'Implementarea unor măsuri privind spălarea de bani şi confiscări necesită mai mult timp pentru evaluarea progresului realizat, dar o preocupare este şi lipsa unor statistici pentru măsurarea impactului. În final, s-au realizat puţine progrese privind prevenirea şi sancţionarea corupţiei legate de achiziţiile publice. La toate nivelurile, de la cercetare până la punere sub acuzare, aceasta necesită un efort major din partea autorităţilor române', a mai spus Gray.
În concluzie, purtătorul de cuvânt a punctat că, faptul că există un nou guvern şi un nou parlament, reprezintă 'o ocazie foarte bună de consolidare a progresului şi de abordare a punctelor deficitare' şi şi-a exprimat speranţa că ambele vor profita de această oportunitate.
'CE va monitoriza îndeaproape progresul realizat şi va adopta un nou raport privind procesul de reformă până la sfârşitul acestui an', a încheiat Mark Gray. AGERPRES
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau