Perspective economice pentru 2025. Adrian Negrescu: Nu avem nimic concret, doar lozinci
Dimensiune font:
Analistul economic Adrian Negrescu, ne explica despre cât de pertinente sunt planurile decidenților politici care vor ocupa noile posturi de la Parlament și Guvern.
Partidele din care fac parte fiecare dintre aceștia au elaborat soluții pe plan economic, într-un an care se așteaptă a fi foarte tensionat din acest punct de vedere. Adrian Negrescu avertizează că foarte multe dintre aceste promisiuni sunt nerealiste.
„Majoritatea proiectelor sunt niște culegeri de bune intenții pentru că nu sunt însoțite de acele timeline-uri legate de implementarea măsurilor impuse în aceste programe de guvernare. Nu ni se spune, de exemplu, ce se va întâmpla de-a lungul celor cinci ani de guvernare, cum vor aplica măsurile pe care le vor aplica, în așa fel încât să avem și noi o predictibilitate legată de creșterea salariilor, de reducerea taxelor, pentru că în toate programele se vorbește despre asta. Nu avem nimic concret, sunt doar niște lucruri frumos trecute acolo, de salutat, multe dintre ele, dar din păcate sunt numai lozinci și nu chestii concrete, care țin de realitatea economică”, spune analistul economic.
Perspective economice pentru 2025
El a făcut un sumar al măsurilor adoptate până acum de Guvern. Reformele, în loc să vină în ajutorul mediului privat, mai rău îl încurcă, în opinia sa. Acest lucru trebuie reparat.
„Am ajuns la stadiul în care sper politicienii să nu mai facă nimic și să lase economia să se adapteze, să supraviețuiască. În ultimii doi ani de zile am avut peste 600 de modificări ale codului fiscal. Au crescut taxele de trei ori în ultimii doi ani. Salariul minim a crescut de trei ori și va mai crește încă o dată de la întâi ianuarie. Am bulversat mediul economic cu tot felul de decizii, în marea lor majoritate, luate fără niciun fel de fundament economic, altul decât a susține încasările la bugetul de stat. Creșterea salariului minim, topită în inflație, a ajutat mai mult statul. O sută de lei este aproape nimic, raportat la prețurile din magazine”.
Adrian Negrescu a vorbit și despre ce are de făcut noul Guvern, care va veni odată cu noul premier al țării, pentru a îndrepta economia.
„În primul rând ar trebui să facă o radiografie completă a cheltuielilor statului pentru că acestea au crescut în 2024 cu aproape 30%. Să vedem exact unde se duc banii statului pentru că am senzația că aruncăm cu banii pe fereastră și acolo este primul loc în care trebuie să închidem robinetul acestor cheltuieli nemăsurate fără niciun fundament economic care a dus statul în situația de a ne împrumuta cu 47 miliarde de euro în acest an, o sumă de trei ori mai mare decât acum 4 ani de zile.
Apoi ar trebui să vadă ce se întâmplă la FISC în așa fel încât să reușim să adunăm banii din taxe și impozite. Cu toate e-urile (e-Factura, e-TVA) complicate în acest an, nu reușim să avem o colectare mai mare decât cea generată de inflație. Creșterile de încasări ale ANAF-ului au fost generate mai întâi de creșterea prețurilor care a adus mai mulți bani la buget, nu de eradicarea economiei subterane, a evaziunii sau fraudele tip carusel care reprezintă cel mai mare risc la adresa economiei din punctul meu de vedere.
În al treilea rând, trebuie să reușim să vedem ce se întâmplă cu PNRR-ul pentru că de doi ani de zile nu am mai luat niciun ban din PNRR. Am luat doar vreo șapte miliarde de euro, din 28 de miliarde de euro și suntem la jumătatea programului. Dacă nu luăm banii din PNRR s-ar putea să nu mai avem investițiile acestea pe care ni le-am asumat și multe dintre ele o să se închidă pentru că nu poți susține de la bugetul de stat toate aceste investiții publice, practic nu ai finanțarea necesară în absența fondurilor europene”, a conchis Adrian Negrescu.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau