Echipamentul de munca: Importanta acestuia si avantaje

Echipamentul de munca Importanta acestuia si avantaje(1)

Dimensiune font:

| 27-11-2024 14:52

 Echipamentul de munca: Importanta acestuia si avantaje 

Utilizarea echipamentului de protectie la locul de munca contribuie la protejarea sanatatii si sigurantei angajatilor, dar si la prevenirea incidentelor ce au consecinte grave. In multe domenii, de la constructii la industria transporturilor, echipamentul de munca este adaptat in mod specific pentru a proteja impotriva riscurilor asociate fiecarei activitati. Simplul fapt de a veni la munca imbracat in haine obisnuite, neprotejate, pare inofensiv, insa ascunde numeroase riscuri, precum expunerea la substante periculoase sau alte accidente.

Citeste in continuare si afla, in detaliu, de ce este importanta aceasta masura de protectie si care sunt avantajele purtarii unui echipament de munca adecvat.

Echipamentul de protectie

Motivul principal pentru care este necesar sa fie achizitionate echipamente pentru companie este ca acestea protejeaza muncitorii impotriva riscurilor la care sunt expusi, fie ca este vorba despre riscuri fizice, chimice, termice sau mecanice.

In Romania, exista si reglementari privind echipamentul de protectie. Legea nr. 319/2006 a Securitatii si Sanatatii in Munca, cunoscuta si ca Legea SSM, prevede obligatiile angajatorilor de a asigura echipamente de protectie corespunzatoare si de a evalua riscurile prezente in mediul de lucru. Ba mai mult, legea detaliaza tipurile de echipamente necesare in functie de natura muncii, dar si responsabilitatea lucratorilor de a folosi corect aceste echipamente.

Astfel, in functie de masurile de protectie necesare si domeniile in care sunt recomandate, exista urmatoarele tipuri de echipament:

Echipament de inalta vizibilitate sau Hi-Vis (de la „high visibility”) – Conform standardelor europene EN ISO 20471, clasa 1, 2 sau 3 a acestuia indica nivelul de protectie al echipamentului, in functie de suprafata de material fluorescent si benzi reflectorizante.

Echipamentul Hi-Vis include geci reflectorizante, veste, pantaloni si alte accesorii reflectorizante, care se poarta in medii unde vizibilitatea lucratorilor este importanta, cum ar fi zonele cu trafic intens sau pe santiere, unde circula utilajele.

Este recomandat pentru lucrari in constructii, lucrari de infrastructura rutiera, activitati de intretinere in spatii publice, activitati de transport si logistica.

Echipament de protectie impotriva vantului si a temperaturilor scazute – Include geci si pantaloni rezistenti la vant si frig, necesare pentru protectia impotriva conditiilor meteorologice severe.

Este recomandat pentru munca in aer liber, constructii, lucrari de intretinere a drumurilor si activitati in domeniul transportului maritim sau feroviar.

Echipament de protectie a capului, ochilor si fetei – include casti de protectie si ochelari care sunt necesare in medii de lucru unde exista riscuri de lovire, proiectii de particule, stropiri chimice sau expunere la temperaturi inalte.

Este recomandat pentru industria grea, constructii, industria chimica, in ateliere mecanice, turnatorii sau in prelucrarea lemnului.

Echipament de protectie auditiva – castile antifonice si dopurile de urechi sunt esentiale in locuri de munca unde nivelul de zgomot depaseste pragul de siguranta auditiva. Aceste echipamente sunt concepute pentru a reducere expunerea la zgomote puternice.

Este recomandat pentru locuri de munca unde se fac demolari, aeroporturi, fabrici de prelucrare a metalelor, industria miniera si alte sectoare industriale cu zgomot ridicat.

Echipament de protectie respiratorie – mastile si aparatele respiratorii trebuie purtate in medii de lucru unde exista riscul de inhalare a substantelor toxice, particulelor fine sau agentilor biologici.

Este recomandat in industria chimica, constructii, minerit, prelucrarea materialelor periculoase, sectorul farmaceutic sau medii cu praf. 

Importanta echipamentului de munca

Echipamentul de munca adecvat previne accidente si salveaza vieti, dar este si o investitie strategica pentru companii si o responsabilitate pentru angajati – el asigura protectie impotriva unor pericole specifice fiecarui domeniu de activitate.

Asadar, mai departe vom vorbi despre importanta purtarii echipamentului de munca, in functie de tipurile enumerate mai sus:

Echipament de inalta vizibilitate - prin geci reflectorizante si vizibilitate ridicata, echipamentele de acest fel contribuie la prevenirea accidentelor cauzate de coliziuni sau neatentie si sporesc considerabil sansele ca un angajat sa fie observat la timp;

Echipament de protectie impotriva vantului si a temperaturilor ridicate – expunerea prelungita la temperaturi scazute si vant cauzeaza disconfort sever, scade capacitatea de concentrare si duce chiar la hipotermie. Acest echipament este important pentru ca asigura confort termic si protectie, dar reduce si riscurile de sanatate asociate expunerii la conditii meteorologice extreme;

Echipament de protectie a capului, ochilor si fetei – castile protejeaza muncitorii expusi riscului de accidentare prin contact cu unelte sau alte materiale aflate la inaltime, care pot cadea, iar ochelarii de protectie previn intrarea in ochi a particulelor care cauzeaza de la iritarii severe la pierderea vederii. De asemenea, vizierele sunt indispensabile pentru ca, prin acoperirea intregii fete, reduc riscul de arsuri si alte traume faciale, protejand pielea si ochii;

Echipament de protectie auditiva – mediile cu nivel ridicat de zgomot expune angajatii la riscuri de sanatate pe termen lung, printre care pierderea auzului. Acest echipament protejeaza muncitorii impotriva pierderii ireversibile a auzului, permitandu-le sa-si desfasoare activitatea in conditii de siguranta;

Echipamente de protectie respiratorie – utilizarea corespunzatoare a acestor echipamente este importanta, intrucat reduce riscul de boli cronice, cum ar fi bronsita sau astmul si previne intoxicatiile si iritatiile pulmonare provocate de inhalarea agentilor nocivi.

Asadar, echipamentul de munca este absolut vital, iar nimeni nu ar trebui sa lucreze fara el, deoarece isi pune in pericol siguranta si integritatea fizica. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com, organizează în data de 31.01.2025, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 26.770 mp, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, zona Dedeman 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 26.770 mp, situată în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: se obține gratuit, atât de la sediul autorității, cât și de pe site-ul autorității 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 23.01.2025, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 31.01.2025, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 31.01.2025, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Mogosesti-Siret, cu sediul in sat Muncelu de Sus, comuna Mogosesti-Siret, Str. Principala nr. 16, judetul Iasi, telefon/fax 0332/407.398, e-mail: primaria@ mogosesti siret.ro, cod fiscal 4541343. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -teren in suprafata totala de 15.400,00 mp si 5 constructii in suprafata totala de 4.015,16 mp, identificate astfel: C1 grajd, in suprafata de 794,03 mp; C2 grajd, in suprafata de 1.009,07 mp; C3 grajd, in suprafata de 745,61 mp; C6 fanar, in suprafata de 727,03 mp; C7 fanar, in suprafata de 739,42 mp, nr.cadastral 60896, situate in sat Mogosesti-Siret, comuna Mogosesti-Siret, Str. Principesa Maria nr. 68, judetul Iasi, apartinand domeniului privat al Comunei Mogosesti-Siret, conform caietului de sarcini, H.C.L. Mogosesti-Siret nr. 13/30.03.2023 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: de la sediul Comunei Mogosesti-Siret. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretariatul Comunei Mogosesti-Siret, sat Muncelu de Sus, comuna Mogosesti-Siret, Str. Principala nr. 16, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 1.000 Lei/exemplar, ce se achita in contul RO75TREZ4072 1340250XXXXX, deschis la Trezoreria Pascani, cod fiscal 4541343. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 31.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 10.02.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Secretariatul Comunei Mogosesti-Siret, sat Muncelu de Sus, comuna Mogosesti-Siret, Str. Principala nr. 16, judetul Iasi. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: un exemplar in original sau in copie. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 10.02.2025, ora 12.00, la sediul Comunei Mogosesti-Siret, sat Muncelu de Sus, comuna Mogosesti-Siret, Str. Principala nr. 16, judetul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de contencios administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, cod postal 700398, telefon/fax 0332/403.642, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 17.01.2025.
 De ce icoana lui Iisus Hristos este esențială in orice casă creștină
20/01/2025 15:04

 De ce icoana lui Iisus Hristos este esentială in orice casă crestină Icoana lui Iisus Hristos este una dintre cele mai importante reprezentări vizuale ale spiritualitătii crestine. Fiecare casă cre ...

Top 5 motive pentru care ar trebui să alegi o centrală termică prin condensare
20/01/2025 14:32

Top 5 motive pentru care ar trebui să alegi o centrală termică prin condensare Centralele termice prin condensare au devenit o alegere populară pentru incălzirea locuintelor, datorită eficientei lor ...

Cum să alegi termoșemineul pe peleți potrivit pentru casa ta? 4 recomandări
20/01/2025 14:19

    Cum să alegi termosemineul pe peleti potrivit pentru casa ta? 4 recomandări Sursă foto: construkt.ro Alegerea unui termosemineu pe peleti potrivit pentru casa ta este o decizie i ...

 De ce să alegi pahare de cristal Bohemia pentru ocaziile speciale?
20/01/2025 12:49

 De ce să alegi pahare de cristal Bohemia pentru ocaziile speciale? Fiecare eveniment special din viata noastră merită să fie sărbătorit cu stil si elegantă. De la cine romantice la petreceri fastu ...

Siguranta in creditare pentru achizitia unei locuinte in 2025
20/01/2025 09:36

 Probabil suntem cu totii de acord ca pentru orice persoana, achizitia unei locuinte reprezinta una dintre cele mai importante decizii financiare din viata acesteia, indiferent de dimensiunea sau amplasare ...

Ritualuri de dimineață care ne aduc energie: începuturi cu sens și vitalitate
20/01/2025 08:28

  Dimineata este momentul in care ziua prinde contur, iar obiceiurile pe care le adoptăm in primele ore pot influenta nivelul de energie, productivitatea si starea noastră de spirit. Am explorat cateva ...

Ai o pisică bătrână? Semnele care arată că se apropie de sfârșitul vieții / Cum o poți face să se simtă cât mai confortabil în ultima parte a existenței sale?
19/01/2025 18:16

   Trebuie să fim constienti că, mai devreme sau mai tarziu, va veni momentul să ne despărtim de pisica noastră. Acest moment poate să ne ia prin surprindere, deoarece pisicile sunt experte ...

Pe urmele alimentelor biblice. Hrana sfinților și simbolurile sacre
19/01/2025 16:28

  Dincolo de textul sacru, Biblia este o fereastră către obiceiuri, traditii si alimente care au definit viata oamenilor din vremuri străvechi. Printre paginile sale, regăsim nu doar relatări spiritu ...

Fără compromisuri: Descoperă cele mai eficiente tratamente de remodelare corporală la Epizena
19/01/2025 13:23

La Epizena Beauty Concept, clinica dermato-cosmetică de top din Iasi, remodelarea corporală nu este doar o procedură, ci o experientă personalizată pentru a atinge cele mai bune rezultate. Fie că iti dore ...

Mișcarea „Sober Curious”, când sobrietatea devine un stil de viață
19/01/2025 11:03

Într-o lume in care consumul de alcool este adesea sinonim cu socializarea, celebrarea si chiar relaxarea, miscarea „Sober Curious” vine ca o alternativă tot mai populară. Nu este vorba desp ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei