DOCUMENT Motivul contestării la CCR al rezultatului primului tur al alegerilor: „Călin Georgescu a fraudat legea electorală prin finanțare ilegală”
Dimensiune font:
Rezultatul alegerilor din 24 noiembrie a fost stabilit în urma unei fraude comise de candidatul independent Călin Georgescu care „a înșelat electoratul printr-o campanie masivă în mediul online”, a scris candidatul Sebastian Popescu de la Partidul Noua Românie, în contestația depusă la CCR, publicată de Digi24.ro.
Cristian Terheş de la Partidul Naţional Conservator Român şi Sebastian Constantin Popescu, de la Partidul Noua Românie, au contestat rezultatul primului tur al alegerilor prezidențiale.
Digi24 a publicat contestația depusă de deputatul Sebastian Popescu la Curtea Constituțională.
„Rezultatul alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie 2024 a fost stabilit în urma unei fraude comisă de candidatul independent Călin Georgescu, care a încălcat Legea 334/2006 cu privire la finanțarea campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale, a ascuns sursele de finanțare, a înșelat electoratul printr-o campanie masivă în mediul online în care se promova drept omul mesianic care se luptă cu mâinile goale și cu ZERO lei bani de campanie, cu întreg sistemul politic din România. S-a promovat drept candidatul corect și cinstit, numai bun de votat de români, în timp ce el a fraudat legea electorală prin finanțare ilegală a întregii campanii electorale, având susținere din afara granițelor țării, din partea unor entități statale cu scopul de a destabiliza România”, a scris Sebastian Popescu în contestație.
Sebastian Popescu mai precizează că potrivit Raportului Oficial al AEP, candidatul independent Călin Georgescu a raportat ZERO lei cheltuieli pentru întreaga campanie, „deși a desfășurat o activitate amplă de promovare prin materiale online, reușind să obțină peste 2,1 milioane voturi, ceea ce implică în mod evident resurse logistice și financiare considerabile”. „Această discrepanță între activitatea desfășurată și declarațiile financiare reprezintă o încălcare a principiilor de transparență și legalitate, afectând grav corectitudinea procesului electoral. Rolul prevederilor legale cu privire la campania electorală este acela de a preveni orice imixtiune străină în alegerile interne ale României, ca să nu permită altui stat să finanțeze candidați independeți și/sau partide politice și prin intermediul lor să preia puterea în România. Or, prin nedeclararea surselor de finanțare a propriei campanii electorale, Călin Georgescu, prin intermediul celor care se află în spatele său, a deturnat rezultatul democratic al alegerilor din România”, a mai scris Popescu.
Alte motive invocate de Sebastian Popescu în contestație sunt: manipularea românilor, prin tehnici de dezinformare folosite și utilizarea fermelor de boți și troli de către Călin Georgescu. De asemenea, deputatul spune că reclamele politice nu au fost etichetate conform legislației UE.
„Consider că încălcările de mai sus subminează principiile democratice și corectitudinea procesului electoral, afectând încrederea publică în instituțiile statului și rezultatul alegerilor. Solicit adoptarea măsurilor necesare pentru a proteja integritatea procesului democratic și pentru a restabili legalitatea alegerilor”, scrie Popescu, care a adăugat că „nu este suficientă o simplă amendă aplicabilă de AEP candidatului independent pentru nerespectarea legii cu privire la finanțarea campaniei electorale”. „Lucrurile sunt mult mai grave și nu se rezolvă printr-o anchetă superficială fără rezultat notabil și cu o amendă. Nerespectarea legislației electorale în privința finanțării campaniei electorale, prin ascunderea sursei de finanțare, are drept consecință manipularea opiniei publice și implicit deturnarea votului democratic, fără să știm cine se află în spatele său cu adevărat și care sunt în realitate interesele”, a mai scris deputatul în contestația sa.
Cererile celor doi au ca obiect „anulare alegeri prezidenţiale în cadrul primului tur de scrutin din data de 24 noiembrie 2024”. Ele au fost înregistrate miercuri la Curtea Constituţională şi au fost trimise spre repartizare.
Cele două dosare care vizează cereri de anulare a alegerilor vor fi judecate joi. Şedinţa este programată pentru ora 11.00, potrivit reprezentanţilor CCR.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau