Microhidrocentralele Hidroelectrica, vândute prin licitaţie internaţională
Dimensiune font:
Euro Insol: Estimăm că vom obţine peste 200 mil. euro din vânzarea celor 163 de microhidrocentrale
Administratorul judiciar al companiei a spus că se doreşte o maximizare a preţului, pentru că societatea are "nevoie de cash, de lichidităţi"
Administratorul judiciar al Hidroelectrica a declarat ieri pentru Curierul Naţional că încearcă să vândă, prin licitaţie publică internaţională 163 de microhidrocentrale ale companiei, veniturile estimate a fi obţinute ridicându-se la aproximativ 200 mil. euro. "Într-o primă fază vom face o analiză, o evaluare, a acestor microhidrocentrale, care, pentru Hidroelectrica înseamnă doar cheltuieli. Apoi vom discuta în Adunarea Creditorilor şi în Adunarea Acţionarilor, deşi există o hotărâre AGA din perioada în care s-au demarat procedurile de vânzare (2004 - 2008 - n. red.). Vrem să obţinem o maximizare a preţului, pentru că avem nevoie de cash, de lichidităţi. Estimăm că vom obţine peste 200 mil. euro din vânzarea celor 163 de microhidrocentrale. Pentru o parte dintre ele vom încerca un parteneriat public-privat, pentru altele retehnologizarea şi o alta va fi vândută prin licitaţie publică internaţională", a declarat Remus Borza, reprezentantul Euro Insol, administratorul judiciar al producătorului de energie, precizând că majoritatea microhidrocentralelor n-au funcţionat în ultimii ani.
În 2009 se dorea gruparea microhidrocentralelor într-o companie
În luna august a anului 2009, fostul director general al companiei, Mihai David, anunţa că Hidroelectrica va grupa într-o singură companie toate microhidrocentralele pe care trebuia să le scoată la privatizare, companie din care vor fi vândute ulterior pachete pe Bursă.
"Am oprit orice vânzare de microhidrocentrale. Ne uităm să vedem care sunt viabile şi să le punem pe toate într-o companie pe care să o privatizăm parţial, ca să putem face rost de bani. Ideea e să nu le separăm pe bucăţi. Le vom grupa pe toate, le dezvoltăm şi schimbăm proprietatea lor, dar în acest fel vom ţine în mână fluxul de energie", anunţa atunci David.
Ultimele au fost vândute în urmă cu patru ani
Dintre cele 16 microhidrocentrale (Mhc) scoase la licitaţie în luna octombrie 2008, Hidroelectrica a vândut în ianuarie 2009 şase către Wienstrom GmbH din Austria şi SC Beny Alex SRL din România, preţul obţinut ridicându-se la aproximativ 22 milioane lei.
"Pentru celelalte 10 microhidrocentrale s-a dat un nou anunţ de licitaţie şi s-au pus în vânzare dosarele de prezentare începând cu data de 15 decembrie 2008. Licitaţia va avea loc în luna februarie 2009", declarau atunci reprezentanţi ai Hidroelectrica. Cinci microhidrocentrale au fost vândute către Wienstrom GmbH şi una societăţii Beny Alex SRL, conform sursei citate.
Pentru cele 16 microhidrocentrale fuseseră cumpărate dosarele de prezentare de către un număr de 20 de firme din ţară şi din străinătate (Austria, Finlanda, Germania, Italia, Ungaria), au mai precizat reprezentanţii Hidroelectrica.
De asemenea, aceeaşi companie austriacă, Wienstrom GmbH, a mai achiziţionat în 2008 de la Hidroelectrica un lot de 17 microhidrocentrale (din bazinele râurilor Moldova, Dorna, Gurghiu, Olteţ, Negrişoara, având o putere instalată totală de 10,58 MW), pentru 28 milioane euro, a anunţat Hidroelectrica în luna iunie 2008, şi încă cinci microhidrocentrale din bazinul râului Ilfov (judeţul Dâmboviţa), în martie 2008.
Până în vara anului 2009, Hidroelectrica vânduse 87 microhidrocentrale. Compania, aflată în subordinea Ministerului Economiei şi intrată în insolvenţă din vara anului trecut, administrează 326 de centrale hidroelectrice şi staţii de pompare ce însumează o putere instalată de peste 6.300 MW.
"Microhidrocentralele care vor fi scoase la vânzare au 243 MW, ceea ce nu înseamnă mare lucru pentru companie", a precizat Remus Borza.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau