Ministerul Agriculturii lansează CARDUL DE PIEŢAR. Ce condiţii noi trebuie să îndeplinească producătorii ca să vândă la tarabă

default

Dimensiune font:

| 13-02-2013 10:03

 

Ministerul Agriculturii pregăteşte implementarea unui nou sistem de acces în pieţe pentru producătorii agricoli. Până la finalul acestui an, persoanele fizice care vor dori să îşi comercializeze, spre exemplu, legumele sau fructele din producţie proprie în pieţele din ţară vor avea nevoie de un card special care le va permite accesul în aceste spaţii.

Pentru a putea să îşi vândă marfa pe tarabe, ei vor avea nevoie, pe lângă certificatul de producător eliberat de primării, şi de un carnet de comercializare a produselor agricole, potrivit proiectului de Ordonanţă de Urgenţă pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

 

Proiectul va rămâne în consultare publică pe pagina web a ministerului până la data de 18 februarie.

Ce este cardul de acces în pieţe

În pieţele din România vor fi organizate obligatoriu, în curând, spaţii speciale care vor fi destinate producătorilor agricoli persoane fizice unde aceştia vor putea să îşi comercializeze mărfurile. Ele se vor extinde cel puţin pe jumătate din totalul spaţiilor de vânzare existente. Accesul în pieţe al celor care vor să îşi vândă produsele proprii se va face pe baza unui card de acces care va fi însoţit şi de certificatul de producător şi de o filă din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol.

Un astfel de card nu va putea fi transmis de la un producător la altul şi se va acorda în baza certificatului de producător, "având înscrise unităţile de măsură pentru produsele specifice activităţii desfăşurate".

Descarcă proiectul Ordonanţei de Urgenţă pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol

"Cardul va conţine informaţii precum locul de producţie, numele producătorului şi dacă acesta respectă bunele practici agricole", a explicat pentru gândul Daniel Botănoiu, secretar general al MADR. "Trebuie să avem în vedere că dorim o normalitate şi un tratament echitabil pentru toţi actorii de pe piaţă", a mai adăugat el.

"Noi suntem obligaţi să ştim, de la furcă la furculiţă, de unde a plecat produsul şi ce cantitate are", a mai menţionat Botănoiu.

Cum va funcţiona cardul de acces în pieţe

În pieţele din ţară vor apărea cântare cu afişat electronic, asemănătoare celor care se găsesc, în prezent, în supermarket-uri. Ele vor dispune şi de un "cititor" prin care se va permite accesul producătorilor în structurile de vânzare organizate în zonele publice.

Primul pas pe care aceştia trebuie să îl urmeze pentru a putea avea acces în piaţă este acela de a apăsa pe ilustraţia cântarului ce reprezintă produsul pe care vor să îl comercializeze. Apoi, din cantitatea de produs încărcată pe card li se va scădea automat cantitatea pe care vor să o vândă.

 

 

Potrivit secretarului de stat al MADR, acest sistem va fi implementat în pieţe pe parcursul anului 2013.

 

Care este rolul carnetului de comercializare a produselor agricole

Pentru a putea să îşi vândă produsele agricole, persoanele fizice înregistrate fiscal vor avea nevoie odată cu punerea în vigoare a prevederilor cuprinse în cadrul ordonanţei de urgenţă de un carnet de comercializare, diferit de certificatul de producător. Pentru a intra în posesia lui, producătorii agricoli trebuie să se adreseze primăriilor, având în vedere faptul că fiecare carnet va fi semnat şi ştampilat de către edili.

La nivelul primăriilor se va păstra, prin intermediul unui registru, evidenţa carnetelor de comercializare a produselor din sectorul agricol.

"Certificatul de producător este de fapt un atestat. Atestă că cetăţeanul este producător, nu îi permite să iasă în piaţă cu marfă", a mai explicat pentru gândul Daniel Botănoiu. "Dacă persoana fizică vrea să vândă cantităţi mari atunci trebuie să meargă la primărie şi să ia carnet de comercializare", a mai adăugat el.

 

 

Secretarul de stat ne-a mai explicat că odată cu intrarea în vigoare a noilor prevederi vor fi emise trei tipuri diferite de carnete, unul special pentru agricultori, unul pentru horticultori şi unul pentru cei din sectorul zootehnic, care vând animale sau produse procesate din carne, şi că oficialii s-au inspirat de la carnetul pentru viticultori, care există deja, atunci când au luat în considerare introducerea acestora.

 

Cum va arăta un carnet de comercializare a produselor agricole

Carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol va avea o formă dreptunghiulară, va avea o lungime de 20 de centimetri şi o lăţime de 10 centrimetri, şi va fi prevăzut cu o serie alcătuită din şase cifre. Primele trei cifre vor reprezenta indicativul interurban al judeţului, iar ultimele trei cifre, începând de la 001 până la 999, vor indica producătorul, mai exact, ordinea în care au fost eliberate carnetele de producător de legume şi fructe.

De asemenea, carnetul va fi tipărit în trei exemplare, fiecare având 100 de file. "În cazul exercitării comerţului cu ridicata, regimul de utilizare de către producătorul agricol a filelor din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol este următorul: primul exemplar se înmânează cumpărătorului, al doilea se depune la primăria unităţii/subdiviziunii administrativ teritoriale care a emis carnetul, al treilea exemplar se păstrează la carnet", se explică în cadrul proiectului.

Ce este certificatul de producător şi cum poţi intra în posesia lui

Certificatul de producător va cuprinde numele şi prenumele producătorului, denumirea produselor sale şi suprafaţa de teren exploatată, respectiv numărul de animale deţinute, producţiile care se estimează că vor fi destinate comercializării şi temeiul legal al elibărării acestuia.

Certificatele sunt asigurate de către consiliile judeţene şi de consiliul general al Municipiului Bucureşti, ele fiind apoi distribuite, în cazul solicitării, unităţilor administrativ teritoriale.

Practic, producătorii vor putea să intre în posesia certificatelor de la primăriile din ţară, iar atestarea lor profesională va fi realizată "de către structuri asociative profesionale/patronale/sindicale din agricultură (...) precum şi de către structuri teritoriale de consultanţă agricolă".

 

 

Cum va arăta un certificat de producător

Certificatele de producător, care vor fi valabile pe o perioadă de un an, vor fi tipărite pe un formular tipizat, potrivit proiectului Ordonanţei de Urgenţă, la Imprimeria Naţională. Printre elementele care vor apărea pe acestea se vor număra:

- o bandă tricoloră în colţul dreapta sus

- stema României în colţul strânga sus

- grafică ce cuprinde elemente de securizare

- numerator cu cinci cifre.

Pentru a fi luaţi în evidenţă drept plătitori de taxe şi impozite, producătorii agricoli persoane fizice care deţin astfel de certificate trebuie să se înregistreze la administraţiile teritoriale ale finanţelor publice de care aparţin.

Amenzi de până la 20.000 de lei

Cei care nu vor respecta prevederile acestei ordonanţe vor putea fi sancţionaţi cu amenzi cuprinse între 50 de lei şi 20.000 de lei. Sancţiunile vor putea fi aplicate fie de către persoane împuternicute de către MADR, fie de cele împuternicite de Ministerul Afacerilor Interne şi de Ministerul Finanţelor Publice. Poliţiştii vor putea, la rândul lor, să constate contravenţiile şi să aplice sancţiuni.

În cazul în care cumpărătorii nu deţin pe parcursul transportului produselor fila din carnetul de comercializare care justifică provenienţa mărfii, persoanele fizice vor fi amendate cu suma de 50 de lei, în timp ce operatorii economici vor primi sancţiuni cuprinse între 3.000 de lei şi 5.000 de lei la care se va adăuga şi confiscarea produselor transportate şi a mijlocului de transport.

Dacă în pieţe nu vor fi organizate spaţii separate speciale pentru producătorilor agricoli persoane fizice amenda va fi cuprinsă între 15.000 de lei şi 20.000 de lei.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
ECOPIATA S.A. IASI organizeaza licitatii publice cu strigare pentru inchirierea urmatoarelor terenuri si spatii comerciale: - terenul nr. 4 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.30; - terenul nr. 2 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.45; - spatiul comercial S1 (5,87 mp) – Piata Independentei pe 16.12.2024 – ora 10.00; - spatiul comercial S3 (24 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 10.30; - spatiul comercial S4 (38 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.00; - spatiul comercial S5 (72,5 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.30; - spatiul comercial S9 (48,21 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 12.00; - spatiul comercial S25 (30,00 mp) - Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 - ora 12.30; - spatiul comercial S6 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 13.00; - teren nr. 2 (25 mp) din Piata Pacurari, destinat amplasarii unei rulote/ chiosc/ modul, pe 16.12.2024 – ora 13.30; - teren nr. 1 (30mp) din Targul Auto, destinat amplasarii unui container/ rulote/ chiosc, pe 16.12.2024 – ora 13.45; - spatiul comercial S2 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.00; - spatiul comercial S9 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.30. Licitatiile vor avea loc la sediul firmei din Str. Anastasie Panu nr. 48. Caietele de sarcini se pot cumpara de la secretariatul societatii, unde se va depune documentatia pentru inscriere pana la data si ora de incepere a fiecarei licitatii. Informatii suplimentare la tel. 0232/267844.
Atenție, români: O CLIPĂ de gelozie vă poate costa șapte ani de închisoare!
25/12/2019 11:09

Tot mai multi romani au descoperit in ultimul an că sunt spionati de partenerii de viată cu ajutorul unor programe informatice. Desi folosirea lor este ilegală, sute de astfel de aplicatii pot fi descărcate ...

Cine sunt moștenitorii lui Nicolae Ceaușescu și ce drum au ales în viață?
21/11/2019 08:26

    Nicolae si Elena Ceausescu au avut impreună trei copiii, Valentin, Zoia si Nicu. Dintre acestia, astăzi doar Valentin mai trăieste. Rudele fostului dictator au preferat de-a lungul ...

BOMBA ATOMICĂ în justiția română DETONATĂ de Comisia Europeană - Ce a stabilit privind deciziile CCR
12/11/2019 11:29

Comisia Europeană a răspuns intr-un prim caz in care instanta supremă a transmis Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) si in general arată că deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei nu contravi ...

O femeie de 79 de ani a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit niste pisici din vecini
02/08/2019 11:24

 Nancy Segula, o americanca de 79 de ani din Garfield Heights, Ohio, a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit pisici, chiar daca fusese atentionata in mod repetat sa inceteze. Totul a inceput ...

Românii, JEFUIȚI pe autostradă cu metoda
08/07/2019 19:49

  Din cele povestite de bărbatul care era să cadă pradă hotilor, doi indivizi circula cu o dubă de Bulgaria si pandesc masini lăsate descuiate sau cu soferi care se odihnesc. Acestia deschid portier ...

Demonstraţie VIDEO. Cum poate fi FRAUDATĂ extragerea loto
22/04/2018 20:00

 Un roman a demonstrat insă că extragerile loto pot fi măsluite cu ajutorul energiei electrostatice. El şi-a confecţionat propria urnă, asemănătoare cu cea din care au loc extragerile la Loteria Ri ...

  Anunţuri de cazare false, pe OLX (MERCADOR) si Tocmai.ro. Au rămas fără bani şi fără cazare! NOI ÎNŞELĂTORII PE LITORAL:
13/12/2015 22:30

 Două familii, din Bucureşti şi Iaşi, au căzut in plasa unor astfel de escroci şi in loc să petreacă o săptămană de vis pe litoral, au rămas şi fără bani, şi fără cazare, scrie cugetliber ...

Lucrare de control! Ce mesaj a putut să-i lase o profesoară de matematică unei eleve care nu a găsit rezolvare la exercițiu
06/01/2015 19:27

 "Scoateti o foaie de hartie!", vă sună cunoscut, nu-i asa? Ei bine, această metodă destul de temătoare pentru elevi s-a păstrat din generatie in generatie. Doar că in prezent, imaginatia ...

La un pas de moarte în DIRECT după ce un aruncător de CUŢITE şi-a greşit ŢINTA VIDEO
06/01/2015 16:01

 În timpul unui spectacol transmis in direct in Lituania, spectatorii au privit inmărmuriţi cum asistentul unui maestru a fost de două ori pe punctul de a fi grav rănit sau chiar ucis. Două cuţ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei