Ministerul Mediului: Marea problemă a României este faptul că gropile de gunoi infestează localităţile
Dimensiune font:
Managementul deşeurilor municipale reprezintă o temă dureroasă pentru România pentru că ne situăm în partea de jos a clasamentului european, dar consider că nu steguleţele primite din partea Comisiei Europene /CE/ sunt problema, ci faptul că gropile de gunoi infestează localităţile, a declarat, marţi, într-o conferinţă de specialitate, Elena Dumitru, secretar de stat în Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice /MMSC/.
'În România, una dintre cele mai mari provocări o reprezintă gestionare deşeurilor, o problemă care ţine de sănătate oamenilor, a comunităţilor şi de protejare a mediului. Din păcate, de ani buni, suntem pe ultimele locuri ale clasamentului din Uniunea Europeană, pe fondul unei indiferenţe ale fostei guvernări. De fapt, pierdem noi toţi, nu doar o comunitate sau alta. Managementul deşeurilor municipale este o temă dureroasă pentru România pentru că ne situăm în partea de jos a clasamentului european. În ultimul raport al Comisiei Europene, publicat anul trecut, în august, România s-a situat între primele zece state cu cele mai mari lacune în privinţa aplicării unui management corect al deşeurilor. Nu steguleţele sunt problema cea mai mare, ci faptul că gropile de gunoi infestează localităţile, la fel şi câmpurile semănate cu PET-uri, ambalaje şi cartoane. În ultimii ani nu s-a făcut nimic pentru a schimba această realitate gravă. Când vine vorba de gestionarea deşeurilor ne confruntăm cu trei probleme: banii, orientarea şi filosofia', a afirmat Dumitru.
Potrivit secretarului de stat, la sfârşitul lunii aprilie, Ministerul Mediului va lansa un nou proiect de colectare a deşeurilor electronice şi electrice la nivel naţional, astfel încât, pe baza unui calendar bine stabilit, ţinta de colectare să crească de la 1,5 kg/cap locuitor, cât este în prezent, şi să se apropie de media europeană, de 4 kg/cap locuitor.
Conform unui raport global realizat de Global Alliance for Incineration Alternatives /GAIA/, în colaborare cu Zero Waste România /ZWR/, dat publicităţii spre finele lunii ianuarie 2013, România reciclează, la ora actuală, 1% din deşeurile menajere şi asimilabile, în timp ce capacitatea fabricilor de ciment în ceea ce priveşte incinerarea deşeurilor este de circa 10%.
Noua strategie privind gestionarea deşeurilor în România propune cadrul de măsuri care să asigure trecerea de la modelul actual de dezvoltare bazat pe producţie şi consum la un model bazat pe prevenirea generării deşeurilor şi utilizarea materiilor prime din industria de valorificare, asigurând astfel prezervarea resurselor naturale naţionale.
Prima SNGD a fost aprobată în anul 2004 pentru perioada 2003-2013, cu trei ani înainte de aderarea României la Uniunea Europeana /UE/. Noua Strategie acoperă perioada de până în anul 2020, realizându-se astfel decuplarea acesteia de Planul Naţional de Gestionare a Deşeurilor /PNGD/.
Camera de Comerţ şi Industrie a României /CCIR/ organizează, marţi, conferinţa cu tema 'Spre un management european al deşeurilor. Strategia Naţională de Gestionare a Deşeurilor 2014-2020'.
Potrivit organizatorilor, gestionarea deşeurilor reprezintă una dintre problemele importante cu care se confruntă România în ceea ce priveşte protecţia mediului şi se referă la activităţile de colectare, transport, tratare, valorificare şi eliminare a acestora.AGERPRES
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau