Ministrul Eugen Teodorovici: „Autoritatile de Management a fondurilor europene se tem ca vine ANAF-ul si DNA-ul”
Dimensiune font:
Una dintre principalele mize ale guvernarii lui Victor Ponta sta in mana fostului sau consilier, Eugen Teodorovici, numit ministru al Fondurilor Europene. Promisiunea sa este spectaculoasa: intr-un singur an, absorbtia banilor europeni in Romania va creste de la 11% (cat este astazi) la 50%. Care este solutia magica propusa de ministrul Teodorovici?
Eugen Teodorovici: "Programul Operational Regional se va debloca pe undeva prin luna martie cel tarziu, apoi Programul de Competitivitate speram prin martie-aprilie si cel tarziu mai-iunie Transporturi."
Ati stabilit doua obiective pentru absorbtia fondurilor europene: 50% pana la finalul lui 2013 si 80% pana in 2015. Chiar si premierul Ponta crede ca sunteti optimist. Care e reteta de masuri punctuale pentru a atinge aceste obiective ambitioase? Stiti dumneavoastra ceva ce noi ceilalti nu stim?
Eugen Teodorovici: Nu zic eu nimic nou, sunt lucruri foarte bine cunoscute. Poate uneori a fost o anumita teama in administratie in a aplica aceste solutii miraculoase. Uitandu-ne la trecut pare optimista o astfel de tinta. Avand insa in vedere experienta in administratia Fondurilor Europene, faptul ca acel program ISPA a ajuns astazi la 95% absorbtie...
A fost un program coordonat de dumneavoastra?
Eugen Teodorovici: Da, e cel pe care l-am coordonat eu anii trecuti. Imi aduc aminte anii trecuti ca nimeni nu credea, nici de la Comisia Europeana nici de la Guvern, ca un astfel de nivel poate fi atins.
Ce principii punctuale ati aplicat ca sa se ajunga la rezultatul acesta?
Eugen Teodorovici: Exista simplificarea de care tot spun de ani de zile, aceasta e faimoasa solutie. Pe de o parte reducerea numarului de documente pe etape de verificare, de para-verificare a unor cheltuieli, lucrari executate, activitati desfasurate. Pe de alta parte reducerea foarte mult a timpului alocat platii facturii odata ce aceasta a fost emisa. Adica plata intr-un termen cat mai scurt a facturii emise si scurtarea termenului de timp intre momentul platii acestei facturi si momentul in care solicitam Comisiei Europene rambursarea acestor sume. Ceea ce vreau sa propun primului-ministru si Guvernului este un sistem nou, reformat, in ceea ce priveste acest aspect.
Odata ce factura s-a emis trebuie sa fie un numar de zile foarte scurt, maxim 10 zile, pana la momentul in care se plateste efectiv acea factura de la nivel central, prin acel bon de plata de jos in sus, direct in contul companiei care a desfasurat activitatea sau lucrarea respectiva.
Va trebui si sa-mi asum foarte des raspunderea pe anumite interpretari, de pilda variatii de contract pentru ca aici avem blocaje destul de multe si ca timp si ca sume blocate in sistem pentru ca Autoritatile de Management se tem sa interpreteze intr-un mod sau altul daca variatiile de contracte sunt sau nu eligibile.
De ce anume se tem?
Eugen Teodorovici: Ca vin auditorii, ca vine ANAF-ul, DNA-ul si poate sa interpreteze intr-un mod subiectiv hotararile lor. In momentul in care o Autoritate de Management are o hotarare sovaitoare va fi rolul acestui Minister nou creat si al meu personal sa-mi asum o decizie intr-un sens sau altul.
Nota red.: O miza importanta este concentrarea puterii de decizie si a controlului la noul Minister al Fondurilor Europene. Leonard Orban a esuat in incercarea sa de a smulge din curtea celorlalte ministere responsabilitatile asupra fondurilor europene. Aflati de pe pagina reprezentantei Comisiei Europene la Bucuresti daca ministrul Eugen Teodorovici a reusit sa-si intareasca pozitia si cum va functiona relatia dintre Ministerul Fondurilor Europene si celelalte ministere.
Spuneati ca doriti simplificarea procedurilor, dar noul Minister solicita raportare saptamanala pe achizitii si cheltuielile din proiect. Asta inseamna mai multa birocratie si o ingreunare suplimentara pentru managerii de proiecte.
Eugen Teodorovici: Unii invoca aceasta obligatie ca pe o impovarare dar eu trebuie sa urmaresc foarte clar ce se intampla. Eu voi cere Autoritatilor de Management o informare saptamanala vizavi de modul in care se deruleaza anumite proiecte, modurile in care platile sunt facute ca sa stiu si eu ca buget de stat cum asez sumele necesare pentru a face plati si sa nu am aceste sincope. Normal ca pe un proiect vreau sa stiu exact care este stadiul ca sa stiu exact daca sunt sau nu probleme.
Dar saptamanal nu e o povara birocratica cam mare pentru beneficiar?
Eugen Teodorovici: Nu trebuie sa reia munca, ci doar sa adauge fata de saptamana anterioara ceea ce a facut nou. In cazul in care n-a facut spune clar ca este situatia similara cu saptamana trecuta. Vedeti, ei au tendinta de a se teme sau de a invoca ore de munca suplimentara pentru diverse motive. Dar daca nu s-a intamplat nimic nu adauga nimic, daca s-a intamplat ceva vin cu cifrele noi, dar nu o iau de la zero.
Cand anticipati ca se vor rezolva si restul problemelor cu programele in care platile sunt sistate?
Eugen Teodorovici: Cele mai rapide sanse de deblocare le are Programul Operational Regional pe undeva prin luna martie cel tarziu, apoi Programul de Competitivitate speram prin martie-aprilie si cel tarziu mai-iunie Transporturi.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau