Mircea Geoană: Un număr semnificativ de agenți secreți ai FSB sunt infiltrați în Ucraina, încercând să provoace destabilizare
Dimensiune font:
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a vorbit, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Digi24.ro, despre Grupul de Luptă al NATO care va fi desfășurat în România, despre agresivitatea crescândă a Rusiei și despre „Cea mai bună decizie luată vreodată de România” - aderarea la NATO.
Mircea Geoană: Am încheiat cele două zile de reuniune ale miniștrilor apărării din NATO, în urmă cu câteva minute și în cursul dimineții l-am avut ca invitat și pe ministrul apărării din Ucraina și pe cel din Georgia și, evident că am fost informat despre aceste acțiuni care sunt foarte preocupante. Este evident că Federația Rusă încearcă să obțină din partea Ucrainei o ripostă pentru a crea un pretext pentru acțiuni militare împotriva Ucrainei. Situația pe linia de demarcație din Donbas rămâne preocupantă în acest moment sunt 150.000 de militari ruși masați pe cele trei laturi ale Ucrainei, la sud, la est și în nord și, din păcate, ceea ce președintele Putin a spus public de foarte multe ori și alături de Cancelarul Scholtz, că ar urma o dezescaladare, acest lucru pe teren nu se constată, dimpotrivă, vedem un nivel de pregătire și de presiune al Federației Ruse care crește.
Reporter: Deci, din aceste momente, pornind de la datele din teren, presupun că primiți și dumneavoastră analize de la serviciile de intelligence din toate țările NATO, înțelegem că se încearcă crearea unui pretext pentru invazie.
Mircea Geoană: În primul rând, noi continuăm să acordăm întreaga noastră atenție și susținere politică pentru calea diplomatică. Încă mai este timp pentru diplomație, există, sper eu, luciditate și raționalitate în a vedea că o nouă incursiune militară împotriva unui stat independent, a doua, în termen de câțiva ani, împotriva Ucrainei va conduce la consecințe foarte severe la adresa Federației Ruse, politice, economice, de statut internațional și sperăm că această logică a dialogului să aibă ecou la Moscova și invităm încă o dată și pe această cale și Secretarul General și liderii americani, reinvităm Federația Rusă să continue dialogul, în plan bilateral cu SUA și cu NATO și cu OSCE.
„Vedem această mobilizare, vedem și riscul de a activa și alte instrumente, la limita intervenției militare”
În același timp, cum spuneam, situația de pe teren nu este încurajatoare, vedem această mobilizare, vedem și riscul de a activa și alte instrumente, la limita intervenției militare, o masivă campanie de dezinformare și intoxicare la nivelul populației Ucrainei, atacuri cibernetice, acțiuni provocatoare, ca cele pe care le-am menționat la linia de frontieră, un număr semnificativ de agenți secreți ai FSB sunt infiltrați în Ucraina, încercând să provoace, foarte probabil, destabilizare și să creeze elemente suplimentare la adresa securității Ucrainei. Deci, de la atacuri hibride, la atacuri sub drapel fals, de la atacuri împotriva sistemului și regimului democratic de la Kiev, până la intervenție militară, tot spectrul de opțiuni pe care Federația Rusă le are, nu poate fi exclus și suntem, în continuare, foarte vigilenți, inclusiv întărind flancul estic al NATO.
Reporter: Deci nu este cazul să dăm crezare imaginilor pe care le-a dat publicității presa din Rusia cu armata rusă care, teoretic, se retrage de la granițele Ucrainei, din ce-mi spuneți dvs și întrebarea este care sunt următorii pași, pentru că pare că numai despre dezescaladare nu vorbim acum.
„Din păcate, dezescaladarea nu se produce”
Mircea Geoană: Din păcate, dezescaladarea nu se produce, asta nu înseamnă că nu ar trebui să se producă și că nu încercăm să descurajăm Federația Rusă să apeleze din nou la instrumente militare împotriva unui stat independent din Europa. Repet, timpul pentru diplomație este încă activ, este poate o perioadă decisivă și noi de la NATO facem un nou apel către Federația Rusă să revină în consiliul NATO-Rusia, partea americană chiar în aceste clipe și ore reconfirmă invitația pentru continuarea dialogului în format SUA-Rusia. Președinția Poloneză a OSCE este pregătită să mențină dialogul pe partea de măsuri de descurajare și identificarea de soluții diplomatice. Deci să dăm diplomației șansa pe care o merită și pe care o dorim cu toții, dar în acelaș timp să nu uităm că Federația Rusă face opusul la ceea ce declară, în loc să dezescaladeze, continuă să depună presiune sporită pe toate granițele Ucrainei.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau