Noile talharii pe timp de pandemie. De la afaceri cu morti si cu buletine de test negativ false, la inselaciuni cu indemnizatii pentru lautari

ciocan  codul-penal-18330160

Dimensiune font:

| 10-04-2021 23:14

De mai bine de un an suntem in plina pandemie de COVID-19. Am trecut prin multe schimbari, avem alte prioritati si suntem obligati sa respectam restrictii. Infractorii au tinut pasul si au "inventat" infractiuni de pandemie, ori le-au adaptat pe cele vechi. Masti neconforme, inselaciuni "metoda COVID" sau solicitare ilegala de indemnizatii pentru lautari.


Pe fondul cererii ridicate pentru echipamente medicale de protectie din primavara anului 2020 au aparut persoane interesate sa speculeze aceasta situatie, transformand-o intr-o afacere banoasa. Lipsa unei verigi intre oamenii de afaceri si banii statului a creat cadrul propice aparitiei "indispensabilului traficant de influenta".

Afacerea UNIFARM cu masti neconforme


Unul dintre cele mai rasunatoare scandaluri legate de pandemie din Romania a fost cel legat de achizitia de masti neconforme a UNIFARM.

In iunie 2020, procurorii DNA au deschis un dosar penal si l-au pus sub control judiciar pe seful companiei de stat Unifarm, Eugen Adrian Ionel. Acesta e acuzat ca, in martie 2020, ar fi cerut mita 760.000 de euro de la o firma pentru a facilita achizitia de masti si combinezoane pentru combaterea pandemiei de coronavirus, desi mastile erau neconforme.

Negocierea s-a realizat intre directorul general Ionel Eugen Adrian si un intermediar, la un restaurant din municipiul Bucuresti, arata procurorii DNA.

Ziare.com a publicat dezvaluiri din dosarul spagii la Unifarm. Un cetatean turc care comercializa fasole a vandut echipamente medicale statului roman: "Ori facem bani, ori mancam seminte"

Pe 2 martie, Andre Jaderian l-a contactat pe WhatsApp pe Adrian Ionel, caruia i-a spus ca, prin intermediul unui cetatean turc, avea posibilitatea sa importe masti de protectie impotriva COVID-19. Documentele de pe masa judecatorilor arata ca, la ora 19.52, Jaderian a initiat o discutie pe WhatsApp cu Ionel: "Te imbratisez, bro", "Stiu ca ai Unifarm-ul si te ocupi cu diverse pe pharma". Seful Unifarm confirma prompt: "Salutari", "da", "asa e".

"Emoticoanele transmise si colocvialitatea schimbului de replici denota faptul ca cei doi se cunosteau, existand o anumita relatie de amicitie intre ei", explica anchetatorul DNA.

Jaderian abordeaza direct subiectul achizitionarii de "masti", astfel ca ii spune: "Daca doresti masti direct de la producator, stau la buna dispozitie", "Sunt aici pentru tine oricand".

Ionel a transmis: "Foarte bun", "ce preturi avem si pe ce fel de masti?", raspunsul lui Jaderian fiind ca: "Depinde de cantitate", "Dar putem merge la un pret foarte mic". Cererea ar fi venit imediat din partea lui Ionel "1.000.000", "pentru inceput".

"Asa cum se poate observa, in decurs de doua minute de la primul mesaj, deja s-a parafat o intelegere intre cei doi", noteaza DNA.

Cum pleaca infractorii din Romania cu buletine false de test negativ COVID-19


In ultima perioada, nu numai in Romania, pare sa inflorit o noua afacere de pandemie. Si anume falsificarea buletinelor negative de teste COVID.

Cea mai noua "fabrica de buletine covid false" se afla in Bucuresti, nu foarte departe de sediul IGPR din Soseaua Stefan cel Mare.

Pe 5 aprilie, in urma unor informatii obtinute de politie si procurori, oamenii legii au descins la o firma de turism care dadea astfel de certificate false unor infractori.

Politistii au avut niste informatii despre "afacerile necurate" ale administratorei firmei de turism. Au intrat pe fir si au descoperit ca la ea apelau mai multe persoane "certate cu legea".

Astfel, au descoperit ca femeia a vandut 11 buletine false de test COVID. Dupa ce au avut suficiente probe, politistii si procurorii bucuresteni au facut perchezitii la sediul firmei respective, situata pe Bulevardul Stefan cel Mare din Capitala, deschizand un dosar penal pentru cercetarea infractiunilor de fals in inscrisuri sub semnatura privata si zadarnicirea combaterii bolilor.

"Din datele si probele administrate in cauza de politistii Serviciului de Investigare a Criminalitatii Economice din cadrul Politiei Capitalei a rezultat presupunerea rezonabila ca, in perioada ianuarie 2021 - pana in prezent, o societate comerciala cu obiect de activitate turism, ar oferi contra cost buletine de analize medicale falsificate, cu rezultat negativ pentru virusul SARS-CoV-2, persoanelor ce calatoresc in afara tarii", a transmis Politia Capitalei intr-un comunicat de presa.

Peste 30 de romani, retinuti la granita dintre Spania si Franta, cu teste RT-PCR false asupra lor

Peder B. Helland - Hope
Copy video url
Play / Pause
Mute / Unmute
Report a problem
Language
Mox Player
advertisement

Un grup de peste 30 de cetateni romani, care calatoreau cu un autocar inspre Romania avand asupra lor teste RT-PCR false, au fost retinuti la granita dintre Spania si Franta, spre finalul lunii martie 2021.

Apa de colonie, folosita drept dezinfectant de maini


Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a transmis marti, 16 februarie, ca a identificat un produs "Kolonya - eau de cologne", prezentat drept "dezinfectant de maini", produs ce venea cu o eticheta suplimentara suprapusa care il prezenta astfel.

"In urma unei actiuni de supraveghere a pietei desfasurata de reprezentantii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), la sfarsitul saptamanii trecute, pe raza municipiului Bucuresti, au fost gasite la comercializare produse sub marca "Kolonya - eau de cologne", prezentata drept "dezinfectant de maini".

Ca atare, luni, 15 februarie 2021, ANPC a dispus tuturor structurilor sale teritoriale, un control pe aceasta tema, pentru a se depista toate produsele similare care s-ar putea afla la vanzare pe cuprinsul intregii tari.

Deja, la nivelul Capitalei, a fost identificata o companie care avea la vanzare produsul "Kolonya - eau de cologne", care prezenta o eticheta suplimentara suprapusa, care il infatisa publicului drept "dezinfectant de maini"", se arata intr-un comunicat al ANPC.

Inspectorii ANPC considera ca o astfel de comercializare reprezinta o practica inselatoare.

Afaceri cu mortii COVID-19


In noiembrie 2020, familiile unor persoane decedate ii acuzau pe unii angajati ai unui spital COVID din Brasov ca ar avea intelegeri cu o firma de pompe funebre. Decedatii ar fi fost pusi in sicrie simple din lemn de brad, nu in cutii din plumb cum prevede protocolul.

Un alt scandal legat de astfel de afaceri "necurate" a aparut si la Lugoj, in noiembrie 2020. Spitalul din oras a incheiat contract cu o firma care detine un TIR frigorific unde erau depozitati mortii de coronavirus. Cei care scoteau insa sume exorbitante din buzunar erau chiar urmasii oamenilor. Iar mortii erau batjocoriti dincolo de orice limita, fiind aruncati mai rau ca niste deseuri, conform ziardehunedoara.ro.

Metoda "accidentul" cu COVID-19


La jumatatea lunii martie, trei barbati din municipiul Tecuci, judetul Galati, au fost retinuti de politistii Serviciului de Investigatii Criminale din Vrancea, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Focsani, pentru comiterea infractiunii de inselaciune prin "metoda COVID-19".

Practic, infractorii s-au adaptat situatiei sanitare existente acum in tara noastra si au nascocit noua metoda, care de fapt seamana la indigo cu "Metoda Accidentul". Mai exact, politistii spun ca in lunile ianuarie si februarie, cei trei indivizi ar fi indus in eroare cinci persoane din Vrancea, dupa o reteta simpla.

Astfel, unul dintre barbati, in varsta de 39 de ani, apela in mod aleatoriu mai multe numere de telefonie fixa si s-ar fi prezentat a fi initial fiu al victimei, ce s-ar fi aflat internat in spital, infectat cu COVID-19.

Ulterior, prin schimbarea timbrului vocal se recomanda a fi medic si pretindea victimelor diferite sume de bani pentru achizitionarea unor aparate medicale. Oamenii legii spun ca sumele de bani erau ridicate in mod direct de la domiciliul de ceilalti doi membri ai retelei, unul de 29 de ani si altul de 21 de ani, ultimul fiind soferul gruparii.

Lautarii au cerut ajutoare de la stat pentru ca nu au facut venituri in pandemie


Lautari celebri au cerut bani de la stat pentru ca nu ar fi facut venituri din cantat in timpul pandemiei. Toni Ialomiteanu, fratii Cocos si Silvian Voicu, fratele lui Bursuc si alte peste 90 de persoane sunt cercetati intr-un dosar deschis in luna februarie 2021.

Se pare ca ar fi folosit documente falsificate, solicitand si primind din partea Agentiei de Plati si Inspectie Sociala indemnizatii destinate sprijinirii salariatilor in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS COV 2, in valoare de 4.500 lei/ luna.

Iar acesta nu este singurul dosar intocmit pentru astfel de fapte. Chiar pe 8 aprilie, cinci lautari din Craiova au ajuns sa fie cercetati dupa ce au cerut bani in pandemie de la stat. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Vremea se răcește brusc: un val de aer rece intră în România. Vom avea parte de ninsori și ploi abundente
20/04/2024 17:03

Meteorologul ANM Mihai Huştiu a explicat că vremea a intrat intr-un proces accentuat de răcire, iar incepand de luni vom avea temperaturi si mai scăzute. Pană la mijlocul săptămanii viitoare vom avea par ...

Un strănepot îndepărtat al lui Napoleon I, Joachim Murat, va candida la alegerile europene
19/04/2024 15:41

Un strănepot indepărtat al lui Napoleon I, Joachim Murat, va candida la alegerile europene pe o listă suveranistă din Franta, a anunţat el vineri intr-un comunicat de presă pentru AFP, preluată de Agerpr ...

A fost stabilit juriul de 12 persoane în procesul Donald Trump-Stormy Daniels
19/04/2024 11:40

Un juriu complet de 12 persoane a depus jurămantul pentru procesul penal istoric al fostului presedinte american Donald Trump la New York, transmite BBC.   „Avem juriul nostru”, a declarat j ...

Lovitură de Teatru de Ziua Z: Macron îl invită pe Putin în Franța
17/04/2024 10:50

Rusia va fi invitată să participe la ceremoniile dedicate celei de-a 80-a aniversări a Debarcării Aliatilor in Normandia din 6 iunie 1944. O invitatie oficială urmează să fie transmisă curand prin amba ...

Mai multe drone neidentificate au supravegheat Baza Aerienă 57 Mihail Kogălniceanu
17/04/2024 08:22

Cateva drone au fost observate de militarii Bazei Aeriene 57 Mihail Kogălniceanu, in cursul nopţii de luni, in apropierea aeroportului, iar surse militare au precizat că acestea erau probabil de tip comercia ...

Gina Pistol va prezenta MasterChef cu Sorin Bontea, Florin Dumitresu şi Cătălin Scărlătescu + Vedeta vine la PRO TV după Smiley?
16/04/2024 22:06

Anuntul zilei vine de la PRO TV! Postul din Pache Protopopescu a anuntat oficial că cei trei chefi Sorin Bontea, Florin Dumitresu şi Cătălin Scărlătescu sunt juratii emisiunii MasterChef. După ce s-a l ...

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu si Catalin Scarlatescu revin la PRO TV! Cei trei sunt juratii sezonului 9 MasterChef Romania!
16/04/2024 21:49

Au inspirat milioane de romani prin gastronomie, au dăramat granitele bucătăriei de acasă si, cu pasiune, au transformat fiecare farfurie intr-o adevărată operă de artă. Au arătat că si cei pasionati ...

Statele Unite au dat startul noii generații de arme care să le protejeze în fața unui atac cu rachete balistice intercontinentale
16/04/2024 21:03

Compania americană Lockheed Martin a obţinut un contract in valoare de 17 miliarde de dolari pentru dezvoltarea unei noi generaţii de interceptori care să protejeze Statele Unite ale Americii impotriva unui ...

Războiul se mută pe teritorilul olimpic: Ucraina ar folosi armistiţiul olimpic pentru a încerca să se regrupeze
16/04/2024 20:53

Kremlinul a reacţionat, marţi, la apelul preşedintelui francez Emmanuel Macron pentru un armistiţiu in conflictele internaţionale in timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, spunand că Ucraina ar putea folo ...

Un primar PNL din Alba a fost găsit spânzurat în locuința sa - Era urmărit penal
16/04/2024 20:22

Primarul comunei Vinţu de Jos din judeţul Alba, Petre Ion Barbu, a murit, marţi după-amiază, fiind găsit spanzurat intr-o anexă a locuinţei. Poliţia Judeţeană Alba face verificări pentru a stabili i ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei