Orientul Mijlociu fierbe: Despre ce este vorba în războiul israeliano-palestinian şi cum a început totul

000000  ULTIMA-ORA-pensii-m

Dimensiune font:

| 13-10-2023 09:16

 

Luptele dintre Israel şi Hamas, care a lansat sâmbătă un atac surpriză, sunt cele mai recente din cele şapte decenii de război şi conflict între israelieni şi palestinieni, care au atras puteri externe şi au destabilizat întregul Orient Mijlociu, relatează Reuters.

CARE SUNT ORIGINILE CONFLICTULUI?

Conflictul opune pretenţiile israeliene de securitate - în ceea ce Israelul consideră de mult timp a fi o regiune ostilă - şi aspiraţiile palestinienilor de a avea un stat propriu. 

David Ben-Gurion, părintele fondator al Israelului, a proclamat statul modern Israel la 14 mai 1948, stabilind un refugiu sigur pentru evreii care fugeau de persecuţii şi căutau un cămin naţional pe un teritoriu cu care au avut legături profunde de-a lungul generaţiilor.

 

Palestinienii deplâng crearea Israelului ca fiind Nakba, sau catastrofa, care a dus la deposedarea pământului lor şi le-a blocat visul de a avea un stat. 

 

În războiul care a urmat, aproximativ 700.000 de palestinieni, jumătate din populaţia arabă a Palestinei aflate sub dominaţie britanică, au fugit sau au fost alungaţi din casele lor, ajungând în Iordania, Liban şi Siria, precum şi în Gaza, Cisiordania şi Ierusalimul de Est.

Israelul, un aliat apropiat al SUA, contestă afirmaţia că i-a alungat pe palestinieni din casele lor şi subliniază că a fost atacat de cinci state arabe a doua zi după crearea sa. Pacte de armistiţiu au pus capăt luptelor în 1949, dar nu a existat o pace oficială.

Palestinienii care au rămas pe loc în timpul războiului formează astăzi comunitatea arabă israeliană, reprezentând aproximativ 20% din populaţia Israelului.

CE RĂZBOAIE MAJORE AU FOST PURTATE DE ATUNCI?

În 1967, Israelul a întreprins un atac preventiv împotriva Egiptului şi Siriei, declanşând Războiul de Şase Zile. De atunci, Israelul a ocupat Cisiordania, Ierusalimul de Est arab, pe care l-a capturat de la Iordania, şi Înălţimile Golan din Siria.

În 1973, Egiptul şi Siria au atacat poziţiile israeliene de-a lungul Canalului Suez şi a Înălţimilor Golan, începând Războiul de Yom Kippur. Israelul a respins ambele armate în decurs de trei săptămâni.

Israelul a invadat Libanul în 1982, iar mii de luptători palestinieni sub comanda lui Yasser Arafat au fost evacuaţi pe mare după un asediu de 10 săptămâni. În 2006, războiul a izbucnit din nou în Liban, când militanţii Hezbollah au capturat doi soldaţi israelieni, iar Israelul a ripostat.

În 2005, Israelul a părăsit Gaza, pe care o captase de la Egipt în 1967.

Dar Gaza a cunoscut conflicte majore în 2006, 2008, 2012, 2014 şi 2021, care au implicat raiduri aeriene israeliene şi tiruri de rachete palestiniene, iar uneori şi incursiuni transfrontaliere de ambele părţi.

Pe lângă războaie, au existat două Intifade - sau revolte palestiniene - între 1987-1993 şi din nou în 2000-2005. În cea de-a doua au avut loc valuri de atentate sinucigaşe cu bombă ale Hamas împotriva israelienilor.

CE ÎNCERCĂRI AU EXISTAT PENTRU A FACE PACE?

În 1979, Egiptul şi Israelul au semnat un tratat de pace, punând capăt celor 30 de ani de ostilitate.

În 1993, prim-ministrul israelian Yitzhak Rabin şi  Yasser Arafat şi-au dat mâna pentru acordurile de la Oslo privind autonomia palestiniană limitată.

În 1994, Israelul a semnat un tratat de pace cu Iordania.

La summitul de la Camp David din 2000, preşedintele Bill Clinton, prim-ministrul israelian Ehud Barak şi Yasser Arafat nu au reuşit să ajungă la un acord de pace final.

În 2002, un plan arab a oferit Israelului relaţii normale cu toate ţările arabe în schimbul retragerii totale din teritoriile pe care le-a ocupat în războiul din 1967 din Orientul Mijlociu, al creării unui stat palestinian şi al unei "soluţii juste" pentru refugiaţii palestinieni. Eforturile de pace au fost blocate din 2014, când discuţiile dintre israelieni şi palestinieni au eşuat la Washington.

Ulterior, palestinienii au boicotat relaţiile cu administraţia preşedintelui american Donald Trump, deoarece aceasta a inversat decenii de politică americană, refuzând să susţină soluţia celor două state - formula de pace care prevede un stat palestinian înfiinţat pe teritoriul pe care Israelul l-a capturat în 1967.

CE SE ÎNTÂMPLĂ ACUM CU EFORTURILE DE PACE?

Administraţia preşedintelui american Joe Biden s-a concentrat pe încercarea de a asigura un "mare acord" în Orientul Mijlociu, care să includă normalizarea relaţiilor dintre Israel şi Arabia Saudită, custodele celor două sanctuare cele mai sfinte ale islamului.

Cel mai recent conflict israeliano-palestinian este stânjenitor din punct de vedere diplomatic pentru Riad, precum şi pentru alte state arabe, inclusiv unele state arabe din Golf, alături de Arabia Saudită, care au semnat acorduri de pace cu Israelul.

CARE SUNT PRINCIPALELE PROBLEME ISRAELIANO-PALESTINIENE?

Soluţia celor două state, coloniile israeliene, statutul Ierusalimului şi refugiaţii se află în centrul disputelor.

Soluţia celor două state înseamnă un acord care ar crea un stat pentru palestinieni în Cisiordania şi Fâşia Gaza alături de Israel. Hamas respinge soluţia celor două state şi a jurat să distrugă Israelul. Israelul a declarat că un stat palestinian trebuie să fie demilitarizat pentru a nu ameninţa Israelul.

Coloniile israeliene - majoritatea ţărilor consideră că aşezările evreieşti construite pe terenurile ocupate de Israel în 1967 sunt ilegale. Israelul contestă acest lucru şi invocă legăturile istorice şi biblice cu acest pământ. Extinderea continuă a acestora se numără printre cele mai controversate probleme între Israel, palestinieni şi comunitatea internaţională.

Ierusalim - Palestinienii doresc ca Ierusalimul de Est, care include locuri sacre pentru musulmani, evrei şi creştini, să fie capitala statului lor. Israelul spune că Ierusalimul ar trebui să rămână capitala sa "indivizibilă şi eternă". Revendicarea Israelului asupra părţii de est a Ierusalimului nu este recunoscută la nivel internaţional. Trump a recunoscut Ierusalimul drept capitală a Israelului - fără a preciza întinderea jurisdicţiei sale în oraşul disputat - şi a mutat ambasada SUA acolo în 2018.

Refugiaţi - În prezent, aproximativ 5,6 milioane de refugiaţi palestinieni - în principal descendenţi ai celor care au fugit în 1948 - trăiesc în Iordania, Liban, Siria, Cisiordania şi Gaza. Aproximativ jumătate dintre refugiaţii înregistraţi rămân apatrizi, potrivit Ministerului palestinian de Externe, mulţi dintre ei trăind în tabere aglomerate. Palestinienii au cerut de mult timp ca refugiaţilor să li se permită să se întoarcă, împreună cu milioane de urmaşi ai acestora. Israelul spune că orice reinstalare a refugiaţilor palestinieni trebuie să aibă loc în afara graniţelor sale.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Chișinăul îi răspunde dur Mariei Zaharova pe tema celui de-al Treilea Reich: A uitat ce este onestitatea și corectitudinea, ducând la zero valoarea mesajelor ei
14/05/2024 11:53

Maria Zaharova demult a uitat ce este onestitatea si corectitudinea, ceea ce reduce la zero valoarea mesajelor lansate de dumneaei. Declaratia a fost făcută de Ministerul de Externe de la Chisinău drept răs ...

Directorul ANM anunță revenirea ninsorilor în România: Temperaturi foarte scăzute și rafale extrem de puternice
14/05/2024 10:18

Directorul ANM, Elena Mateescu, a explicat că in următoarele 2-3 zile vom avea parte de vreme extrem de urată. În mare parte a tării vom avea ploi si rafale de vant, iar in zonele montane vom avea lap ...

Dronele ucrainene cad ca muștele pe front: rușii atacă de pe motociclete și ATV-uri
14/05/2024 10:03

Rusii folosesc din ce in ce mai des motociclete si ATV-uri in raidurile nocturne din Ucraina. Informatia a fost prezentată de Ministerul Apărării din Marea Britanie. Astfel, rusii pot evita dronele ucraineni ...

„Rușii au intrat pur și simplu”. Un comandant ucrainean care a respins ofensiva rusă din 2022 din Harkov face acuzații grave la adresa Kievului
14/05/2024 09:45

In calitate de comandant al unei unităti speciale de recunoastere, ucraineanul Denis Iaroslavskii a luptat in contraofensiva Kievului de la Harkov din toamna anului 2022, care a provocat retragerea trupelor ru ...

Imaginile disperării: 10 vehicule blindate rusești, distruse dintr-o singură lovitură. Soldații rămași în viață caută disperat scăpare
14/05/2024 07:57

Serviciul de presă al Brigăzii 63 din armata ucraineană a difuzat imagini ale unei confruntări in care 10 vehicule blindate rusesti au fost distruse dintr-o singură lovitură, fortand trupele ruse să caut ...

Putin arestează un important general din armata rusă / Se vorbește de scurgeri importante de informații
14/05/2024 07:46

Enervat de stagnarea frontului din Ucraina, Vladimir Putin, proaspăt reinstalat la Kremlin, a dat semnalul unor epurări de amploare in establishmentul de la Moscova. Primul căzut a fost capul adjunctului fo ...

Militarii din R.Moldova și SUA au executat salturi cu parașuta în cadrul exercițiului `Swift Response-2024`
14/05/2024 07:45

Militarii moldoveni si americani vor executa in perioada 13-14 mai, antrenamente de desantare in cadrul exercitiului „Swift Response”, informează Ministerul Apărării. Potrivit superiorului exercitiului, ...

Corupție la nivel înalt în Ucraina. Banii de armament nu mai ajung pe front
13/05/2024 21:47

O situatie neverosimilă se produce in Ucraina pe frontul de la Vovchansk. Denys Yaroslavskyi, seful unitătii de elită din armata Ucrainei, arată faptul că pe linia frontului de la Vovchansk, terenul nu a ...

Florin Piersic, mesaj de ultimă oră de pe patul de spital: 'Țineți-mă aproape, pentru că mai am de spus multe povești minunatului meu public'
13/05/2024 20:09

Internat de cateva zile la Spitalul Foisor din Buvuresti, maestrul Florin Piersic a transmis primul mesaj după interventia chirurgicală la care a fost supus. Actorul a tinut să le multumească medicilor care ...

Comisia Europeană intervine direct după scandalul de la Eurovision: A fost o greșeală!
13/05/2024 17:56

Interzicerea steagului Uniunii Europene (UE) in cadrul concursului Eurovision reprezintă "o greşeală complet regretabilă", ce trebuie rectificată anul viitor, conform unui comunicat publicat luni de Comisi ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei