Orientul Mijlociu fierbe: Despre ce este vorba în războiul israeliano-palestinian şi cum a început totul

000000  ULTIMA-ORA-pensii-m

Dimensiune font:

| 13-10-2023 09:16

 

Luptele dintre Israel şi Hamas, care a lansat sâmbătă un atac surpriză, sunt cele mai recente din cele şapte decenii de război şi conflict între israelieni şi palestinieni, care au atras puteri externe şi au destabilizat întregul Orient Mijlociu, relatează Reuters.

CARE SUNT ORIGINILE CONFLICTULUI?

Conflictul opune pretenţiile israeliene de securitate - în ceea ce Israelul consideră de mult timp a fi o regiune ostilă - şi aspiraţiile palestinienilor de a avea un stat propriu. 

David Ben-Gurion, părintele fondator al Israelului, a proclamat statul modern Israel la 14 mai 1948, stabilind un refugiu sigur pentru evreii care fugeau de persecuţii şi căutau un cămin naţional pe un teritoriu cu care au avut legături profunde de-a lungul generaţiilor.

 

Palestinienii deplâng crearea Israelului ca fiind Nakba, sau catastrofa, care a dus la deposedarea pământului lor şi le-a blocat visul de a avea un stat. 

 

În războiul care a urmat, aproximativ 700.000 de palestinieni, jumătate din populaţia arabă a Palestinei aflate sub dominaţie britanică, au fugit sau au fost alungaţi din casele lor, ajungând în Iordania, Liban şi Siria, precum şi în Gaza, Cisiordania şi Ierusalimul de Est.

Israelul, un aliat apropiat al SUA, contestă afirmaţia că i-a alungat pe palestinieni din casele lor şi subliniază că a fost atacat de cinci state arabe a doua zi după crearea sa. Pacte de armistiţiu au pus capăt luptelor în 1949, dar nu a existat o pace oficială.

Palestinienii care au rămas pe loc în timpul războiului formează astăzi comunitatea arabă israeliană, reprezentând aproximativ 20% din populaţia Israelului.

CE RĂZBOAIE MAJORE AU FOST PURTATE DE ATUNCI?

În 1967, Israelul a întreprins un atac preventiv împotriva Egiptului şi Siriei, declanşând Războiul de Şase Zile. De atunci, Israelul a ocupat Cisiordania, Ierusalimul de Est arab, pe care l-a capturat de la Iordania, şi Înălţimile Golan din Siria.

În 1973, Egiptul şi Siria au atacat poziţiile israeliene de-a lungul Canalului Suez şi a Înălţimilor Golan, începând Războiul de Yom Kippur. Israelul a respins ambele armate în decurs de trei săptămâni.

Israelul a invadat Libanul în 1982, iar mii de luptători palestinieni sub comanda lui Yasser Arafat au fost evacuaţi pe mare după un asediu de 10 săptămâni. În 2006, războiul a izbucnit din nou în Liban, când militanţii Hezbollah au capturat doi soldaţi israelieni, iar Israelul a ripostat.

În 2005, Israelul a părăsit Gaza, pe care o captase de la Egipt în 1967.

Dar Gaza a cunoscut conflicte majore în 2006, 2008, 2012, 2014 şi 2021, care au implicat raiduri aeriene israeliene şi tiruri de rachete palestiniene, iar uneori şi incursiuni transfrontaliere de ambele părţi.

Pe lângă războaie, au existat două Intifade - sau revolte palestiniene - între 1987-1993 şi din nou în 2000-2005. În cea de-a doua au avut loc valuri de atentate sinucigaşe cu bombă ale Hamas împotriva israelienilor.

CE ÎNCERCĂRI AU EXISTAT PENTRU A FACE PACE?

În 1979, Egiptul şi Israelul au semnat un tratat de pace, punând capăt celor 30 de ani de ostilitate.

În 1993, prim-ministrul israelian Yitzhak Rabin şi  Yasser Arafat şi-au dat mâna pentru acordurile de la Oslo privind autonomia palestiniană limitată.

În 1994, Israelul a semnat un tratat de pace cu Iordania.

La summitul de la Camp David din 2000, preşedintele Bill Clinton, prim-ministrul israelian Ehud Barak şi Yasser Arafat nu au reuşit să ajungă la un acord de pace final.

În 2002, un plan arab a oferit Israelului relaţii normale cu toate ţările arabe în schimbul retragerii totale din teritoriile pe care le-a ocupat în războiul din 1967 din Orientul Mijlociu, al creării unui stat palestinian şi al unei "soluţii juste" pentru refugiaţii palestinieni. Eforturile de pace au fost blocate din 2014, când discuţiile dintre israelieni şi palestinieni au eşuat la Washington.

Ulterior, palestinienii au boicotat relaţiile cu administraţia preşedintelui american Donald Trump, deoarece aceasta a inversat decenii de politică americană, refuzând să susţină soluţia celor două state - formula de pace care prevede un stat palestinian înfiinţat pe teritoriul pe care Israelul l-a capturat în 1967.

CE SE ÎNTÂMPLĂ ACUM CU EFORTURILE DE PACE?

Administraţia preşedintelui american Joe Biden s-a concentrat pe încercarea de a asigura un "mare acord" în Orientul Mijlociu, care să includă normalizarea relaţiilor dintre Israel şi Arabia Saudită, custodele celor două sanctuare cele mai sfinte ale islamului.

Cel mai recent conflict israeliano-palestinian este stânjenitor din punct de vedere diplomatic pentru Riad, precum şi pentru alte state arabe, inclusiv unele state arabe din Golf, alături de Arabia Saudită, care au semnat acorduri de pace cu Israelul.

CARE SUNT PRINCIPALELE PROBLEME ISRAELIANO-PALESTINIENE?

Soluţia celor două state, coloniile israeliene, statutul Ierusalimului şi refugiaţii se află în centrul disputelor.

Soluţia celor două state înseamnă un acord care ar crea un stat pentru palestinieni în Cisiordania şi Fâşia Gaza alături de Israel. Hamas respinge soluţia celor două state şi a jurat să distrugă Israelul. Israelul a declarat că un stat palestinian trebuie să fie demilitarizat pentru a nu ameninţa Israelul.

Coloniile israeliene - majoritatea ţărilor consideră că aşezările evreieşti construite pe terenurile ocupate de Israel în 1967 sunt ilegale. Israelul contestă acest lucru şi invocă legăturile istorice şi biblice cu acest pământ. Extinderea continuă a acestora se numără printre cele mai controversate probleme între Israel, palestinieni şi comunitatea internaţională.

Ierusalim - Palestinienii doresc ca Ierusalimul de Est, care include locuri sacre pentru musulmani, evrei şi creştini, să fie capitala statului lor. Israelul spune că Ierusalimul ar trebui să rămână capitala sa "indivizibilă şi eternă". Revendicarea Israelului asupra părţii de est a Ierusalimului nu este recunoscută la nivel internaţional. Trump a recunoscut Ierusalimul drept capitală a Israelului - fără a preciza întinderea jurisdicţiei sale în oraşul disputat - şi a mutat ambasada SUA acolo în 2018.

Refugiaţi - În prezent, aproximativ 5,6 milioane de refugiaţi palestinieni - în principal descendenţi ai celor care au fugit în 1948 - trăiesc în Iordania, Liban, Siria, Cisiordania şi Gaza. Aproximativ jumătate dintre refugiaţii înregistraţi rămân apatrizi, potrivit Ministerului palestinian de Externe, mulţi dintre ei trăind în tabere aglomerate. Palestinienii au cerut de mult timp ca refugiaţilor să li se permită să se întoarcă, împreună cu milioane de urmaşi ai acestora. Israelul spune că orice reinstalare a refugiaţilor palestinieni trebuie să aibă loc în afara graniţelor sale.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:53

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
Cutremur în România, în ziua alegerilor prezidențiale
24/11/2024 08:42

Un cutremur de 4 grade s-a produs, duminică dimineata, chiar in ziua alegerilor prezidentiale. Seismul a avut loc in zona seismică Vrancea-Buzău, la ora 7.16 minute. In ziua de 24 Noiembrie 2024, la ora 07 ...

De ce ar fi lansat Putin o rachetă goală la Dnipro. „Oreșnik” nu a provocat explozii sau distrugeri la sol
24/11/2024 00:08

Racheta rusească Oresnik, care a atacat Dnipro, a fost lansată probabil fără focos. Scopul liderului de la Kremlin ar fi intimidarea Ucrainei si Occidentului. Potrivit sursei citate, opinia este exprimată ...

Criza economică îi aduce înapoi în Donbas: Peste 100.000 de ucraineni aleg teritoriul sub ocupație rusă
24/11/2024 00:06

Ucrainenii care au fugit de invazia Rusiei in 2022 se intorc la casele lor din Donbas sub ocupatia rusă, deoarece nu pot tine pasul cu costul vietii pe teritoriul controlat de Ucraina. 130.000 de ucraineni s- ...

Noua metodă prin care Vladimir Putin vrea să îngroașe rândurile armatei ruse pe frontul din Ucraina. A semnat decretul
24/11/2024 00:02

Preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat sambătă o lege prin care soldaţii care semnează un contract pentru a lupta pe frontul din Ucraina vor fi scutiţi de datoriile financiare acumulate, reiese de pe ...

CFR: Trenurile circulă cu dificultate pe raza Sucursalelor Iaşi şi Braşov, din cauza ninsorilor abundente, a copacilor căzuţi şi a temperaturilor scăzute / Trei trenuri staţionează în gări
23/11/2024 14:45

 CFR SA anunţă că sambătă dimineaţă se circulă cu dificultate pe raza Sucursalelor regionale Iaşi şi Braşov, din cauza ninsorilor abundente, a copacilor căzuţi pe şine sau pe firul de contact ...

GAFĂ DE PROPORȚII a echipei de campanie a lui Geoană: Au transmis presei un mesaj de susținere care era pentru un suporter Farul Constanța
23/11/2024 11:52

Gafă de proportii a echipei de campanie a candidatului independent la prezidentiale Mircea Geoană: vineri seara a transmis un mesaj de sustinere pentru acesta din partea galeriei echipei de fotbal Farul Const ...

Cum se folosesc fermele de troli și boți pentru influențarea alegerilor din România
23/11/2024 11:22

Fermele de troli si boti au devenit arme digitale puternice in campaniile electorale din Romania. Aceste retele creează un flux constant de dezinformare si manipulare pe retelele sociale, influentand perceptia ...

Meteorologii ANM au emis mai multe coduri de vreme severă în jumătate de țară
23/11/2024 11:09

  Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare Cod galben de vreme severă, valabilă in 23 de judeţe, pe parcursul zilei de sambătă. UPDATE 23 noiembrie, ora 10.15:& ...

Rusia: Baza NATO din Polonia este o țintă PRIORITARĂ. Polonia: Membrii UE să CONTRIBUIE mai mult la investițiile în apărare pe granița estică
23/11/2024 08:29

In timp ce Rusia amenintă că noua bază antirachetă a SUA din Redzikowo, Polonia, „este o tintă prioritară pentru o potentială neutralizare”, premierul polonez avertizează cu privire la „amenintare ...

Întâlnire crucială la Mar-a-Lago: Șeful NATO, în dialog cu Donald Trump
23/11/2024 08:27

Seful NATO, Mark Rutte, il vizitează pe presedintele ales al SUA, Donald Trump, la resedinta sa din Florida, a relatat vineri ziarul olandez De Telegraaf, citand surse. Rutte a zburat cu un avion guvernamenta ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei