Suveranul pontif a decis sa-si inainteze demisia in aceeasi zi in care a fost informat despre existenta unei puternice factiuni gay, aflata in structurile de conducere ale Vaticanului. Potrivit documentelor pe care le-ar fi primit Papa, clericii erau santajati de persoane din exteriorul Bisericii. Purtatorii de cuvant ai Vaticanului au refuzat sa comenteze informatia publicata de „La Repubblica”.
Potrivit acesteia, Papa Benedict al XVI-lea a decis sa demisioneze inca din 17 decembrie, zi in care i-a fost predat un dosar secret.
Suveranul pontif ar fi pus trei cardinali sa alcatuiasca un raport privind scurgerea de inforatii si bresa de securitate care au dus la izbucnirea scandalului „VatiLeaks”, cand sute de e-mailuri personale ale Papei si ale mai multor clerici au fost publicate.
Cei trei cardinali i-ar fi prezentat suveranului pontif un dosar de 300 de pagini, organizat in doua volume imbracate in material textil rosu. Potrivit publicatiei italiene, raportul scotea la iveala existenta mai multor factiuni si grupuri de interese aflate la conducerea Bisericii Catolice, printre care si unul constituit din clerici „uniti de orientarea sexuala”.
Unii oficiali de la Vatican au fost obiectul unei „influente externe” exercitata de barbati laici, cu care au avut legaturi „de natura lumeasca”. in raport se face o precizare directa privind santajul la care erau supusi acesti clerici.
„Totul se invarte in jurul neobservarii poruncilor a sasea si a saptea”, ar fi spus cardinalii care au intocmit raportul, potrivit unei surse apropiate, citata de „La Repubblica”.
Porunca a saptea condamna furtul, in timp ce a saptea interzice adulterul. in doctrina catolica, ea este interpretata de asemenea ca porunca prin care se interrzice orientarea homosexuala.
In raport sunt numite si locuri de intalnire ale acestui grup, printre care o vila aflata la iesirea din Roma, o sauna dintr-o suburbie a capitalei, un salon de infrumusetare din centru si o fosta resedinta a unei universitati, care este folosita in prezent de un arhiepiscop italian din provincie.
„Nici comisia cardinalilor si nici eu nu vom face comentarii pentru a confirma sau nega lucrurile care se spun despre aceasta chestiune. Sa lasam pe fiecare sa-si asume propriile responsabilitati. Nu vom monitoriza observatiile care se fac pe aceasta tema”, a declarat Federico Lombardi, purtatorul de cuvant al Vaticanului.
Adauga comentariul tau