Paradisul roz din Carpați. Minunea de pe creste care rivalizează cu arbuștii mediteraneeni

14_11zon

Dimensiune font:

| 29-05-2023 10:48

Spre final de primăvară și început de vară, când zăpada abia dacă se mai zărește, zone largi ale Carpaților sunt cuprinse de o frenezie roz cu miros subtil de vișină și domnia bujorului de munte începe.

Fascinați de spectacolul florilor din bazinul mediteranean, uităm că pe crestele înalte ale Carpaților crește o plantă ce rivalizează în frumusețe cu leandrul/oleandru, bougainvillea sau rododendronul. De fapt, bujorul de munte reprezintă una dintre cele aproximativ 1.000 de specii de rododendron câte există în lume, denumirea sa științifică fiind Rhododendron Kotschyi (după numele botanistului austriac care l-a descoperit, Theodor Kotschy), deși popular i se spune smârdar, cocozar.

În comparație însă cu arbuștii plini cu flori care ne încântă pe străzile din Italia, Spania, Grecia, Portugalia, Turcia etc., bujorul de munte aduce mai degrabă a azalee de grădină, cu care, de asemenea, se înrudește, crescând sub formă de covor de tufe pitice, dese, cu înălțimea de 20-25 cm. În România se întâlnește în special în Carpații Orientali și Meridionali, unde preferă versanții însoriți. În zona alpină, fenomenul unic în România se întâlnește uneori pe suprafețe extinse. Atenție, însă, că vorbim despre o specie protejată prin lege!

Frumusețe treptată

La începutul fiecărei veri, pentru aproximativ o lună, pe crestele munților se petrece o explozie de culoare, de un roz către roșu aprins, grație unei plante / specie protejată prin lege, pe cale de dispariție, de o frumusețe răpitoare. Bujorul de munte, „minunea din Carpați”, înflorește în etape diferite, în funcție de altitudine, dar perioada în care turiștii se pot bucura de frumusețea acestuia este destul de scurtă.

Practic, ca să prinzi toată perioada de înflorire, nu-ți rămâne decât să urci munții treptat, de la est la vest, ca să-i poți admira în toată splendoarea și la toate altitudinile. Variază de la un masiv muntos la altul, prima dată înflorind în Bucegi, iar în final în Retezat.

Perioada maximă de înflorire este în a doua parte a lunii iunie, însă la altitudini mai mari, sau dacă zăpada persistă mai mult, această perioadă se prelungește până la începutul lui iulie.

Pentru că este condiționat de relief, climă și altitudine, bujorul de munte nu tolerează transplantări, fiind ilegală culegerea, ruperea sau deteriorarea sa. Amenzile pot ajunge până la 10.000 de lei!

În inima Carpaților Meridionali

Despre rezervațiile de bujori din inima Carpaților Meridionali a vorbit în exclusivitate, pentru „Weekend Adevărul“, șeful Salvamont Vâlcea, Mircea Lera: „Bujorul de munte este peste tot în principiu, la peste 1.500-1.600 de metri altitudine, cam pe toți munții. Ca arii protejate îi găsim în Sit Natura 2000 în Făgăraș, Munții Lotrului și în Parâng. În parcurile naționale însă, nici în Cozia și nici în Buila - Vânturarița, din județul Vâlcea, nu prea sunt zone de admirat bujori de munte“.

Nu în toate zonele se poate ajunge însă cu ușurință: „Zonele cele mai accesibile cu bujori de munte sunt Curmătura Oltețului, până la Vaideeni – la Refugiul Cășăria, în Munții Căpățânii – zona Vârfului Roman-Ursu, în spatele Vârfului Ursu și la Fântâna Neamțului, tot în Munții Căpățânii – în zona Urdele, pe unde trece Transalpina în Parâng, zona Fratoșteanu în Munții Latoriței. În Munții Lotrului însă este greu de ajuns cu mașina, zona Robu fiind singura accesibilă, iar în Făgăraș, în zona Apa Cumpănită“.

Semnal de alarmă: „Bujorul de munte se vinde și în piețe“

Mircea Lera a tras un semnal de alarmă asupra faptului că de mulți ani, deși vorbim despre o floare protejată prin lege, o găsim inclusiv în piețe, fără ca nimeni să ia vreo măsură: „Este o mare problemă cu turiștii care merg să o culeagă/recolteze, deși ea nu poate fi transplantată, că nu rezistă și are nevoie de anumite condiții ce țin atât de climă, cât și de sol. Este protejată, dar dacă mergeți în Piața Centrală din municipiul Râmnicu Vâlcea, din păcate, veți descoperi că și acolo se vinde bujorul de munte. Cei de la Garda de Mediu ar trebui să ia măsuri în această privință“.

La o simplă căutare pe Facebook, descoperi nu doar că oamenii rup sau recoltează floarea cu miros de vișine, dar se mai și laudă cu acest lucru și cu preparatele pe care le realizează și pe care le comercializează, precizând că are nenumărate beneficii medicale, în primul rând. În urmă cu trei ani, o fotografie care surprinde o turistă din Brașov care a plecat din zona Bâlea Lac cu un braț de bujori de munte a născut vii reacții, dar în ciuda expunerii acestui fenomen, el continuă.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:42

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Un general de top al NATO pune degetul pe rană - Adevăratul motiv pentru care Alianța nu intervine în Ucraina
14/11/2024 00:26

Seful comitetului militar al NATO, olandezul Rob Bauer, consideră că riscul ca Rusia să folosească arme nucleare descurajează tările occidentale să-si implice propriile trupe pentru a ajuta Ucraina in r ...

Joe Biden l-a primit pe Trump la Casa Albă. Atitudini complet schimbate față de campania electorală
14/11/2024 00:25

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a revenit miercuri la Casa Albă pentru a discuta despre transferul de putere cu preşedintele Joe Biden, după victoria sa in scrutinul din 5 noiembrie. "Bine ai venit ...

De ce își învelesc spaniolii mașinile în folie și le leagă de stâlpi?
14/11/2024 00:21

Imagini de film SF inundă Spania! Locuitorii din sud au inceput să-si invelească masinile in folie si să le lege de stalpi. Nu, nu este vorba de o nouă modă auto sau de o metodă inedită de protectie imp ...

Garduri ghimpate și sute de polițiști mobilizați la Parlamentul European pentru a face față unui protest al fermierilor
14/11/2024 00:19

In Cartierul European din Bruxelles, zona din jurul clădirii Parlamentului European a fost impanzită cu garduri metalice si garduri ghimpate, iar sute de politisti au fost mobilizati pentru a asigura ordinea ...

„Exil” pe o navă de croazieră, cât e Donald Trump la putere. O companie oferă o călătorie de patru ani în jurul lumii
14/11/2024 00:16

O linie de croazieră oferă o călătorie de patru ani in jurul lumii pentru cei care doresc o vacantă prelungită, departe de politică sau de situatia incertă de pe glob. Pretul pentru o cabină de o perso ...

Imagini dureroase cu sfârșitul Airbus-ului A318 ”Traian Vuia” de la TAROM: tăiat și trimis la fiare vechi
14/11/2024 00:09

Airbus-ul A318 „Traian Vuia,” odinioară o emblemă a flotei TAROM, a fost redus astăzi la piese de fier vechi, intr-o imagine dureroasă care reflectă nu doar finalul unui avion, ci si lipsa unei viziuni ...

TAROM scoate definitiv din serviciul comercial modelul Airbus A318
14/11/2024 00:07

Compania aeriană TAROM a scos definitiv din serviciul său comercial aparatele model Airbus A318, iar ultimul avion care a mai rămas activ in flotă este inmatriculat YR-ASA, si botezat ,,Aurel Vlaicu”. Ul ...

Scandal de proporţii în Spania: 20 de milioane de euro au fost găsiţi în pereţii casei fostului şef antifraudă, care a fost arestat împreună cu iubita sa
13/11/2024 13:49

 O anchetă declanşată de cea mai mare captură de cocaină din istoria Spaniei a dus la descoperirea a 20 de milioane de euro, bani lichizi, ascunşi in pereţii şi tavanul casei fostului şef de la co ...

Percheziții în România, după o anchetă pornită din Germania: Românii au încercat să păcălească fiscul german
13/11/2024 09:33

  Politistii Serviciului de Investigare a Criminalitătii Economice din judetul Mures au efectuat miercuri dimineata 11 perchezitii domiciliare, in baza unui ordin european de anchetă emis ...

Atenție pentru toți utilizatorii rețelelor de socializare - Avertismentul DNSC despre noile amenințări online
13/11/2024 08:40

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) avertizează, marţis eară, asupra unei noi noi tentative de compromitere a conturilor Meta prin furtul codului de autentificare cu 2 factori. ”AVERT ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei