Părintele basmelor românești, adversar al bradului de Crăciun: „Nu mai văzusem decât pe la morți un așa pom împodobit”

11_11zon

Dimensiune font:

| 24-12-2023 11:09

Petre Ispirescu, scriitorul care încă luminează copilăriile cu basmele sale, nu a văzut cu ochi buni apariția pomului de Crăciun în casele românilor. Folcloristului i-a fost teamă că bradul va îndepărta tineretul de obiceiurile dedicate Nașterii Domnului.

Petre Ispirescu a rămas cunoscut în amintirea noastră ca un culegător de basme populare româneşti care avea un har deosebit în a povesti. Cu toate că a fost un adept al creațiilor populare, Ispirescu nu a apreciat tradiția pomului de Crăciun pe care a văzut-o ca „o piază rea, ca o cobe, ca unul ce înfățoșează semnul jalei și se vâră tocmai în sărbătorile aducătoare de veselie ale românului”, se menționează în textul publicat de acesta în revista „Convorbiri Literare”.

Petre Ispirescu s-a născut în ianuarie 1830, la Bucureşti, în mahalaua Pescăria Veche. Scriitorul mărturiseşte că a văzut pentru prima dată un brad de Crăciun în copilăria sa, în casa unui neamț (n.r. celui „din neamurile apusene, fie el catolic, protestant sau orice o fi el acolo, îi zice neamţ").

„Eram copil și văzând pe la Crăciun la o casă un pom gătit, am stat și am căscat și eu gura acolo. Pasămite era pomul Crăciunului. Nu mai văzusem până atunci, decât pe la morți un așa pom împodobit”, spunea folcloristul și prozatorul Petre Ispirescu în cartea „Poveștile unchiașului sfătos”.

Pentru că era obişnuit să vadă bradul doar la moartea unor tineri necăsătoriți l-a apucat „o jale de să ferească Dumnezeu", crezând că asupra familiei a căzut năpasta chiar de preajma Crăciunului.

Pomul pe care l-a văzut în copilăria sa i-a rămas în minte multă vreme. Peste câțiva ani, scriitorul a constatat că obiceiul se răspândeşte rapid. „După ce m-am făcut mare, am văzut că obiceiul pomului de Crăciun se întinde precum se întinde și năvălirea în gloată a străinilor de alt neam în orașele noastre”.

Despre pomul Crăciunului, Ispirescu susținea că „e mai primejdios, fiindcă se lățește printre Românii de sus, printre cei învățați, cei cu dare de mână, cei mai însemnați ai țării, care plutesc, cum se zice, pe deasupra gloatelor și de la dânșii lesne se coboară la cei de jos obiceiurile și apucăturile lor”.

Frica sa era că oamenii vor uita obiceiurile tradiționale: „Nu va trece mult și se va răspândi prin toate stratele poporului, care, Doamne ferește, poate că își va uita de obiceiurile și datoriile părinților lor și contropirea străină va fi mai ușoară”.

„Să ne împotrivim, făţiş şi pieptiş, năvălirii modei”

Petre Ispirescu credea că pomul de Crăciun va diminua importanța obiceiurile străbune și că, astfel, acestea vor dispărea și vor fi înlocuite de cele aduse din străinătate, fie de tinerii plecați la studii, fie direct de persoanele care veneau de afară să se stabilească în țară. Ispirescu propunea păstrarea tradițiilor autohtone: „Să ne împotrivim, făţiş şi pieptiş, năvălirii modei şi să ne mândrim de viţa din care ne tragem".

Apelul său a creat ecou la jumătatea secolului XIX, mai multe publicații ale vremurilor susținând punctul său de vedere.

Timpul a dovedit, însă, că românii și-au păstrat obiceiurile, iar împodobirea pomului de Crăciun a devenit una dintre cele mai iubite datini din întreaga lume, împreună cu așteptarea, în seara de Ajun a Crăciunului, a lui Moș Crăciun.

Petre Ispirescu a fost un editor, folclorist, povestitor, scriitor și tipograf roman. În 1862, acesta a publicat primele șase basme culese de el, în „Țăranul român”, la îndemnul prozatorului Nicolae Filimon.

În 1882, la solicitarea lui Vasile Alecsandri, Ispirescu reunește toate basmele și legendele într-o culegere completă: „Legendele sau basmele românilor”. Alecsandri îi elogiază culegerea printr-o scrisoare convertită ulterior în prefață a volumului publicat: „Recunoștința noastră îți este dar câștigată pentru totdeauna. Prețiosul dumitale volum trebie să se afle în fiecare casă”.

Petre Ispirescu s-a stins din viaţă în noiembrie 1887, fiind înmormântat la Cimitirul Bellu din Bucureşti.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Viktor Orban cere UE să revizuiască SANCȚIUNILE și regulile „idioate” impuse Rusiei
16/11/2024 00:32

Premierul Ungariei, Viktor Orban, cel care detine prin rotatie sefia Consiliului European a cerut, vineri, public, Uniunii Europene să-şi revizuiască politicile de sancţiuni şi regulile birocratice „idi ...

Ucrainenii, mai preocupaţi să obţină garanţii de securitate, decât de recuperarea teritoriilor pierdute
16/11/2024 00:31

După realegerea lui Donald Trump, Ucraina şi-a schimbat prioritatea de la recupererea teritoriilor la obţinerea unor garantii de securitate in eventualitatea unui armistitiu, relatează The New York Times. ...

Parcul arheologic Pompeii a introdus o limită de 20.000 de vizitatori pe zi
15/11/2024 18:46

 Celebrul parc arheologic Pompeii, situat in sudul Italiei, a introdus vineri o limită de 20.000 de vizitatori pe zi, acesta fiind cel mai recent sit turistic italian care ia măsuri pentru a face faţă ...

Fisură în relația dintre Varșovia și Kiev: Ucrainenii par să aibă memoria scurtă
15/11/2024 17:15

Ministrul polonez al apărării, vicepremierul Władysław Kosiniak-Kamysz, a declarat că ucrainenii "au uitat de ajutorul oferit de Polonia" si l-a criticat pe presedintele Volodimir Zelenski. "Nu se poate s ...

Fostul guvernator al regiunii Kursk recunoaşte că trupe ruse au jefuit casele oamenilor din zona de graniţă
15/11/2024 13:10

Fostul guvernator al regiunii ruse de frontieră Kursk, Roman Starovoit, a recunoscut joi că soldaţi ruşi trimişi de Moscova să apere regiunea in faţa incursiunii ucrainene au jefuit case abandonate ale l ...

Cum au ajuns la lopată David Popovici, Amalia Enache și Mihai Morar
15/11/2024 12:35

Pare o imagine socantă să-i vezi pe campionul olimpic David Popovici, pe prezentatoarea de stiri Amalia Enache ori pe omul de radio Mihai Morar cu lopata in mană. Si totusi, acestia si-au lăsat preocupăril ...

Incendiu într-un azil de bătrâni din Zaragoza. 10 oameni au murit
15/11/2024 12:16

Cel puţin zece persoane au murit vineri intr-un incendiu intr-un azil de bătrani la Villafranca de Ebro, o localitate in nord-estul Spaniei, anunţă salvatori locali, relatează Reuters. ”Cel puţin z ...

Ucraina cere 'pacea prin forță' într-un mesaj către oamenii lui Trump
15/11/2024 11:47

Ministrul de externe al Ucrainei, Andrii Sybiha, i-a transmis lui Marco Rubio, nominalizat la functia de secretar de stat al SUA, că speră că noua administratie americană va urma o politică de „pace prin ...

METEO Vremea se încălzeşte de duminică, iar în prima parte a săptămânii viitoare temperaturile vor fi mai ridicate decât cele normale
15/11/2024 11:36

 Vremea se incălzeşte incepand de duminică, iar in prima parte a săptămanii viitoare temperaturile vor fi mai ridicate decat cele normale, atat in ţară, cat şi in Capitală, anunţă meteorologii. ...

Trump despre războiul Rusia-Ucraina: „Trebuie să înceteze!”
15/11/2024 11:27

  Preşedintele ales Donald Trump a declarat joi că administraţia sa se va concentra pe războiul Rusia-Ucraina, relatează CNN.     „Vom lucra din greu cu Rusia ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei