Patriarhia Română: Legislaţia română şi practica europeană sunt în favoarea menţinerii orei de religie în şcolile publice
Dimensiune font:
Patriarhia Română susţine că legislaţia română şi practica europeană sunt în favoarea menţinerii orei de religie în şcolile publice.
'Potrivit articolului 29, aliniatul (1) din Constituţia României, 'libertatea gândirii şi a opiniilor, precum şi libertatea credinţelor religioase nu pot fi îngrădite sub nicio formă. Nimeni nu poate fi constrâns să adopte o opinie ori să adere la o credinţă religioasă, contrare convingerilor sale'. De asemenea, conform articolului 32, aliniatul (7), 'statul asigură libertatea învăţământului religios, potrivit cerinţelor specifice fiecărui cult. În şcolile de stat, învăţământul religios este organizat şi garantat prin lege', precizează într-un comunicat remis vineri AGERPRES Biroul de presă al Patriarhiei Române.
Potrivit sursei citate doar două condiţii se cer respectate de statele care prevăd caracterul obligatoriu al orei de religie: să poată obţine o scutire de participare, în situaţia în care respectivul învăţământ are un caracter confesional accentuat, iar scutirea de a participa să nu implice obligaţia de a motiva în vreun fel solicitarea respectivă.
Patriarhia arată că cele două condiţii sunt pe deplin respectate în România, fiind prevăzute în Constituţie şi în Legea Educaţiei Naţionale.
''Religia are caracter obligatoriu în oferta curriculară a şcolii, dar opţiunea pentru frecventarea acestei discipline aparţine elevului major, respectiv părinţilor sau tutorilor legali instituiţi pentru elevii minori. Prin urmare, opiniile unor pretinşi experţi din România în respectarea drepturilor omului nu au nici o legătură cu realitatea din Europa. România, prin tradiţia şi istoria ei europeană, se numără printre statele care asigură libertatea învăţământului religios, datorită contribuţiei educaţiei religioase la formarea şi educarea tinerei generaţii în spiritul valorilor autentice', adaugă comunicatul Patriarhiei.
În context BOR arată că potrivit unei cercetări realizate în cadrul Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei, ''pentru 85% dintre tinerii din România credinţa religioasă constituie o valoare fundamentală cu o importanţă decisivă în viaţa proprie''.
AGERPRES
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Comentarii
nelu
Feb 22, 2013
constitutia este ,cel putin din acest punct de vedere,depasita!!! nu are ce cauta religia in scoli!!! religia inseamna ingradirea libertatii de gandire!!! este o crima sa se faca religie in scoli!!! cum ramane cu libertatea de gandire,cu libertatea de a actiona in viata dupa propria vointa--si nu dupa vointa "celui de sus"!!! este de mareeeee actualitate ce a spus eminescu despre religie_---ar trebui ca in fiecare scoala din romania sa existe expus in locul cel mai vizibil crezul poietului national despre biserica(religie)___..."biserica, o fraza de dansii inventata, ca,cu a ei putere sa va aplece_n jug"!!!.....lasati copii sa gandeasca liber,sa descopere ei insisi "dumnezeul lor"!!! nu_i handicapati cu handicapul vostru!!! le ingraditi libertatea de gandire,libertatea de a alege singuri ,fara "ajutor divin",cum sa_si croiasca drum in viata!!!. religia nu face casa buna cu progresul!!! cu cat credem mai mult in ceva supranatural,cu atat mai mult 'decadem din statutul nostru de fiinte rationale!!! ramanem la nivelul "oranduirii primitive"!!!
Adauga comentariul tau