Polonia răspunde acuzaţiilor Israelului privind legea care blochează restituirea bunurilor
Dimensiune font:
Premierul polonez Mateusz Morawiecki a respins duminică acuzaţiile Israelului,care a calificat drept "antisemită" o nouă lege poloneză ce limitează posibilităţile de restituire a bunurilor confiscate după al Doilea Război Mondial, relatează France Presse.
Morawiecki a indicat că decizia anunţată în ajun de ministrul israelian al afacerilor externe, Yair Lapid, de a-l rechema pe însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Israelului la Varşovia, este "lipsită de fundament şi iresponsabilă".
"Nicio persoană care cunoaşte adevărul despre Holocaust şi suferinţele polonezilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial nu poate accepta acest mod de a face politică", a adăugat premierul polonez, acuzând, într-un mesaj pe Facebook, guvernul israelian că acţionează "în interesul unei părţi".
Morawiecki a estimat că reacţia Israelului "va creşte ura faţă de Polonia şi polonezi".
Noua lege, promulgată sâmbătă de preşedintele polonez Andrzej Duda, impune un termen de prescripţie de 30 de ani pentru revendicări ale bunurilor spoliate, în general confiscate de regimul comunist după război. Or, cea mai mare parte dintre ele privesc comunitatea evreiască poloneză sau pe descendenţii lor.
"Polonia a aprobat astăzi - şi nu este pentru prima oară- o lege imorală şi antisemită", declarase ministrul israelian de externe sâmbătă într-un comunicat, anunţând rechemarea însărcinatului cu afaceri.
Premierul israelian Naftali Bennett denunţase o lege "ruşinoasă", probă a unui "dispreţ scandalos faţă de memoria Holocaustului".
Legea va bloca mii de cereri de restituire a bunurilor confiscate.
Guvernul afirmă că este vorba de a împiedica fraude, dar opozanţii legii subliniază că ea este nedreaptă faţă de persoanele ale căror cereri sunt legitime, în special supravieţuitori ai Holocaustului şi familiile lor, care au întârziat adesea să-şi ceară drepturile.
După război, autorităţile comuniste naţionalizaseră un mare număr de bunuri rămase fără stăpân pentru că proprietarii lor fuseseră ucişi sau fugiseră.
După căderea Cortinei de Fier în 1989, Polonia nu a organizat restituirea bunurilor spoliate, aşa cum a făcut cea mai mare parte a ţărilor din fostul bloc comunist, lăsându-i pe foştii proprietari să-şi încerce şansa în tribunale.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau