Premierul francez Jean-Marc Ayrault a acceptat invitaţia lui Victor Ponta de a veni în iunie la Bucureşti
Dimensiune font:
Relansarea Parteneriatului strategic cu Franţa, aderarea României la spaţiul Schengen, precum şi consolidarea cooperării economice bilaterale au fost principalele obiective ale vizitei oficiale efectuate de premierul Victor Ponta la Paris, prilej cu care acesta a obţinut acceptul omologului său francez, Jean-Marc Ayrault, de a veni în iunie la Bucureşti.
Vizita premierului român la Paris vine după cinci ani de zile de la ultima astfel de vizită efectuată de un prim-ministru român în Franţa, cea a liberalului Călin Popescu-Tăriceanu.
Prezent la Paris, premierul Victor Ponta a fost primit de preşedintele Franţei, Francois Hollande, a avut întrevederi cu omologul său, Jean-Marc Ayrault, cu reprezentanţii a şaisprezece companii franceze, dar şi cu Harlem Desir, preşedintele Partidului Socialist din Franţa, vicepreşedinte al Grupului Socialist din Parlamentul European, şi cu Elisabeth Guigou, preşedintele Comitetului de relaţii externe al Adunării Naţionale a Franţei.
Ponta a reliefat joi, după primirea la Palatul Elysee, că axa Paris - Bucureşti a fost întotdeauna necesară şi că aceasta 'va fi în folosul ambelor ţări'. El a subliniat că România nu este doar cel mai bun partener, ci şi cel mai bun prieten al Franţei în Europa Centrală şi de Est.
Parteneriatul strategic dintre România şi Franţa a fost încheiat în 2008, urmând ca valabilitatea lui să fie extinsă cu perioade succesive de cinci ani. De altfel, premierul Victor Ponta a evidenţiat importanţa acordată relaţiei cu Franţa şi prin faptul că prima vizită oficială pe care o efectuează în străinătate, după alegerile parlamentare şi învestirea Guvernului în decembrie 2012, este în această ţară.
Unul dintre cele mai importante subiecte discutate la Paris a vizat aderarea României la spaţiul Schengen. Cererea Bucureştiului în acest sens ar urma să fie analizată la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne al UE, care va avea loc în martie la Bruxelles, România având nevoie de consensul statelor membre pentru o decizie favorabilă.
În acest context, premierul francez Jean-Marc Ayrault a afirmat, într-o conferinţă comună cu Victor Ponta, că Franţa susţine principiul aderării la Schengen, iar Parisul va conveni 'calendarul şi modalităţile intrării României şi Bulgariei împreună cu partenerii europeni'.
O altă temă de actualitate abordată la Paris a vizat recentul scandal al cărnii de cal, exportate de România şi etichetate ca fiind carne de vită. Ayrault a recunoscut că firmele româneşti nu au nicio vină în acest caz, că etichetarea greşită nu s-a produs pe teritoriul ţării noastre.
'Am abordat (în cadrul întrevederii - n.r.) chestiunea etichetării cărnii şi a tipurilor de carne care sunt utilizate în industria agroalimentară şi scandalul pe care îl cunoaşteţi deja şi care a provocat o serie de tensiuni. Ne-am dat seama că relaţiile strânse în industria agroalimentară impun statelor Uniunii Europene să coopereze strâns şi activ. Am apreciat foarte mult cooperarea eficace a României. În această chestiune, România fusese acuzată pe nedrept. Pentru România era clar că exporta carne de cal şi nu altceva. A devenit evident că aveam de a face cu o fraudă organizată de către comercianţi', a afirmat Jean-Marc Ayrault.
În privinţa problemei romilor, care a umbrit relaţiile româno-franceze în ultimii ani, oficialul de la Paris a arătat faptul că autorităţile de la Bucureşti mai au multe de făcut pentru ca romii care locuiesc în Franţa să fie reintegraţi în România, unde să fie implicaţi în diverse proiecte, să li se ofere un loc de muncă. Şeful Guvernului român, Victor Ponta, a afirmat, la rândul său, că Bucureştiul a schimbat radical cooperarea cu Franţa în această problemă.
'Înainte era ca un ping pong între cele două ţări: fiecare îşi arunca responsabilitatea celuilalt. Noi am înţeles foarte bine că soluţia este integrarea romilor în ţara lor de origine, de asemenea şi integrarea aici, prin ajutoarele şi programele pe care trebuie să le acordăm romilor, ca ei să poată avea acces la locurile de muncă, să creăm aceste locuri de muncă pentru ca ei să poată fi reintegraţi', a afirmat Ponta.
Referitor la cooperarea economică, premierul Victor Ponta s-a declarat optimist că cele mai importante companii franceze, cu ai căror reprezentanţi s-a întâlnit la Paris, vor investi în România până la sfârşitul acestui an.
'Cred că aceasta este ocazia bună pentru a vorbi de investiţiile franceze în România. Anul 2013 este pentru România unul de stabilitate politică, ceea ce este un mare avantaj pentru dezvoltarea economică. Administraţia este direct implicată în relaţia cu investitorii străini', spunea Ponta.
În opinia premierului francez Jean-Marc Ayrault, România ar trebui să participe la elaborarea unei strategii în domeniul producţiei de oţel, dar şi în alte domenii ale industriei.
El a acceptat invitaţia premierului român de a efectua în iunie o vizită la Bucureşti, pentru a conferi continuitate discuţiilor iniţiate acum la Paris.
Ultimul prim-ministru francez care a vizitat România a fost Dominique de Villipin, care a venit la Bucureşti la 1 februarie 2007, la invitaţia omologului său de atunci, Călin Popescu-Tăriceanu.
AGERPRES
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau