Presa italiană după alegeri: "Vot-şoc, Italia neguvernabilă"
Dimensiune font:
Presa italiană îşi exprimă marţi, în mod unanim, îngrijorarea faţă de impasul politic provocat de lipsa unei majorităţi în Senat, la o zi după alegerile legislative, titrând "Grillo înregistrează un boom", "Parlament blocat" sau "Italia neguvernabilă", relatează AFP.
Cel mai important ziar din peninsulă, Il Corriere della Sera, vorbeşte despre un "vot-şoc" şi un Parlament "fără majoritate", deoarece, deşi coaliţiile de centru şi de stânga au obţinut o victorie la limită în Camera Deputaţilor în faţa coaliţiei de dreapta a lui Berlusconi, acestea se află foarte de parte (cu 113 mandate) de o majoritate absolută (de 158 de mandate) în Senat. Într-un editorial, acest ziar de centru-dreapta subliniază că succesul Mişcării Cinci Stele (M5S) a lui Beppe Grillo, care şi-a adjudecat un sfert dintre voturi şi care se află la originea acestei răsturnări, corespunde unei "victorii a unei Italii eurosceptice faţă de politica de austeritate economică".
La Repubblica scrie despre o "Italie neguvernabilă", evocând "revenirea puternică a lui Berlusconi", prezentat ca "terminat" după plecarea sa de la guvernare, în noiembrie 2011, şi "eşecul lui Monti", care s-a lansat în politică la sfârşitul lui decembrie, la conducerea unei mişcări ambiţioase a unui "nou centru". "În ruine subzistă un Parlament dificil de guvernat şi un electorat foarte inflamabil", apreciază ziarul într-un editorial publicat pe prima pagină.
Editorialistul subliniază "gustul amar al unei victorii cu o valoare cvasi-simbolică a stângii, obţinută mulţumită unei mâini de voturi, dar care nu este autosuficientă în Senat, chiar şi cu susţinerea inutilă a lui Monti".
În opinia La Repubblica, "populismele sunt cele care au prevalat, şi anume forţele care au mizat pe furia socială ce s-a defulat pe Europa şi impozite, (pe) cererea unei rupturi instituţionale ce a atacat vechea «clasă politică» sau noua elită tehnocratică".
La Stampa, care evocă "un Parlament blocat", titrează în editorial despre "datoria opţiunii curajoase".
"Italia reală şi-a exprimat întreaga nemulţumire. Odată cu acest vot, se aud vocile şi poveştile celor care nu găsesc un loc de muncă, (celor cărora) nu le ajunge pensia până la sfârşitul lunii, (celor care) se gândesc că nu au un viitor şi fug în străinătate, dar şi ale celor care au perceput noile impozite ca pe afront insuportabil", apreciază directorul Mauro Calabresi.
În opinia sa, "a existat din partea Guvernului şi partidului o subevaluare a impactului social al politicilor de austeritate". Acum, "pentru a lipi cioburile la loc, va fi nevoie de curaj, (de) spirit de sacrificiu şi (de) înţelepciune", preconizează el. În opinia lui Mauro Calabresi, "este posibil şi va fi necesar să se găsească convergenţe între partidele tradiţionale şi noii parlamentari (din cadrul mişcării lui Grillo) Cinci Stele. Ei trebuie să fie trataţi ca o resursă, nu ca inamici".
Cotidianul de stânga Il Fatto Quotidiano prevede, la rândul său, că preşedintele Napolitano ar putea să "promoveze un Guvern de largă coaliţie PD (de stânga, condus de Bersani)-PdL (Berlusconi)-centru (Monti)".
realitatea.net
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau