"Prima şcoală Românească" riscă să se prăbuşească din cauza lipsei fondurilor
Dimensiune font:
Muzeul "Prima şcoală Românească" din Scheii Braşovului abia supravieţuieşte din cauza lipsei fondurilor. Peste 5000 de cărţi vechi, 30.000 de documente, prima tipografie românească şi alte obiecte vechi pot fi văzute contra unei sume modice de doar 5 lei. Prin intermediul campaniei "100 de locuri de salvat din Romania" iniţiată de emisiunea Secvenţial, încercăm să aducem în atenţia românilor locurile ce merită să fie salvate de la distrugere.
Muzeul din Scheii Braşovului poate rivaliza oricând cu muzeele de elită ale lumii. Adăposteşte un fond de carte rară, prima tipografie românească, prima operetă Crai Nou, clasa lui Anton Pann, prima Biblie românească, dar şi steagul românesc pe care regele Ferdinand l-a purtat la încoronarea sa, la 15 octombrie 1922.
Clădirea muzeului, aflată în curtea bisericii Sfantul Nicolae, este în proprietatea Bisericii Ortodoxe Române, care nu alocă însă nici un ban pentru întreţinere. Nici instituţiile statului nu fac nimic pentru păstrarea locului în care a fost tipărită prima carte de cultură în limba română, de catre diaconul Coresi. Iar lipsa provomării acestui muzeu face ca singurul venit să fie cel din vânzarea biletelor de intrare.
De la instalarea comuniştilor la putere, nimeni nu a mai arătat vreun interes pentru păstrarea acestei şcoli, atestată în cronica locală la 1495.
Din lipsă de fonduri, utilităţile au fost sistate pentru neplata facturilor. Aşa că şi următoarele expozitii mari pe care le va găzdui muzeul se vor desfăşura aproape în frig.
În disputa dintre Biserica Ortodoxă Română şi autorităţile statului singura care pierde este cultura română.
Sursa: antena3.ro
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau