Primii 20 de ani în Europa secolului XXI. Cele mai importante momente

aD1hNmM5ODZmNWEwNmJiMTk2ZTg0M2ZlZGVhOWQzNjIzNw==.thumb

Dimensiune font:

| 09-05-2022 08:14

Europa secolului XXI se află, în mod paradoxal, într-o poziție de putere și de paralizie.
Își păstrează multe dintre marile sale puncte forte, dar acum se confruntă cu provocări foarte diferite față de cele cu care s-a confruntat la apogeul puterilor sale din secolul XX.
Tehnologia a avansat cu repeziciune, însă nu pare că omenirea ar fi evoluat prea mult. Pare mai degrabă o involuție dacă ne uităm atent la cele mai importante evenimente ale secolului prezent din această cronologie.
Secolul XXI este secolul actual în era Anno Domini sau Era actuală, conform calendarului gregorian. A început la 1 ianuarie 2001 și se va încheia la 31 decembrie 2100.

Ceea ce a marcat începutul secolului XXI a fost ascensiunea economiei globale și a consumerismului din Lumea a Treia, adâncirea îngrijorării globale cu privire la terorism după atentatele teroriste din 11 septembrie 2001 și creșterea numărului de întreprinderi private.

Europa secolului XXI se află, în mod paradoxal, într-o poziție de putere și de paralizie. Își păstrează multe dintre marile sale puncte forte, dar acum se confruntă cu provocări foarte diferite față de cele cu care s-a confruntat la apogeul puterilor sale din secolul XX.

Tehnologia a avansat cu repeziciune, însă nu pare că omenirea ar fi evoluat prea mult. Pare mai degrabă o involuție dacă ne uităm atent la cele mai importante evenimente ale secolului prezent din această cronologie.

Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene
7 decembrie 2000
Drepturile indivizilor în UE au fost stabilite în momente diferite, în moduri diferite și sub forme diferite. Din acest motiv, UE a decis să le includă pe toate într-un singur document: Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene. Semnat de liderii UE la 7 decembrie 2000, acesta garantează o serie de drepturi cetățenilor și rezidenților UE. Printre acestea se numără respectarea vieții private și a vieții de familie, protecția datelor cu caracter personal, dreptul de a se căsători și de a întemeia o familie, precum și dreptul la educație.

Tratatul de la Nisa
26 februarie 2001
Șefii celor 15 state membre ale UE semnează Tratatul de la Nisa în cadrul unui eveniment organizat la Nisa, Franța. Acesta modifică procesul decizional al UE, astfel încât Uniunea Europeană să fie pregătită pentru aderarea țărilor din Europa de Est atunci când acestea sunt pregătite. Acesta consolidează competențele legislative și de supraveghere ale Parlamentului European. Tratatul intră în vigoare la 1 februarie 2003.

Prima căsătorie legală între persoane de același sex
1 aprilie 2001
Prima căsătorie legală între persoane de același sex din lume are loc în Olanda. Primarul din Amsterdam căsătorește patru cupluri la câteva minute de la intrarea în vigoare a noii legi.

 

Euro
1 ianuarie 2002
Bancnotele și monedele euro devin mijloc legal de plată în 12 țări din UE. Tipărirea, baterea și distribuirea acestora implică o operațiune logistică majoră. Sunt produse peste 80 de miliarde de monede. Monedele euro au o față comună, care indică valoarea lor, și o altă față cu desenul ales de fiecare țară. Folosirea monedelor euro finlandeze, spaniole sau din orice altă țară pentru a cumpăra un bilet de metrou în Berlin este acum ceva obișnuit. În prezent, 19 țări folosesc euro.

 

Revoluția telecomunicațiilor
1 ianuarie 2003
Revoluția telecomunicațiilor continuă. Multe școli și case au acum acces la internet de mare viteză. Cea mai frecventă metodă de comunicare este mesageria text. Pe măsură ce deceniul avansează, comunicațiile prin intermediul rețelelor de socializare și utilizarea telefoanelor inteligente vor deveni tot mai răspândite.

Protocolul de la Kyoto
16 februarie 2005
Intră în vigoare Protocolul de la Kyoto privind limitarea încălzirii globale și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Acordul, numit după orașul japonez în care a fost semnat, este cel mai puternic instrument de care dispune comunitatea internațională pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice. UE se află în prima linie a eforturilor de reducere a impactului schimbărilor climatice.

Aderarea Bulgariei și a României la UE

1 ianuarie 2007
Bulgaria și România aderă la Uniunea Europeană: numărul de membri este acum de 27. Irlandeza devine a 21-a limbă oficială, iar cu bulgara și româna numărul acestora ajunge la 23.

Telefoane inteligente
29 iunie 2007
Primul smartphone modern este lansat în Statele Unite urmând să fie disponibil în unele părți ale Europei în cursul anului.

Noua criză economică
7 septembrie 2008
O criză financiară majoră zguduie economia mondială, declanșând o recesiune. Declanșatorul a fost reprezentat de problemele legate de împrumuturile ipotecare din SUA, iar mai multe bănci europene au întâmpinat, de asemenea, dificultăți. Recesiunea care a urmat a căpătat o dimensiune globală, iar economia UE a suferit o lovitură majoră. Criza a făcut necesară o cooperare economică mai strânsă între țările UE.

 

Slumdog Millionaire, filmul cu 8 premii Oscar
22 februarie 2009
Filmul Slumdog Millionaire, finanțat de UE, câștigă opt premii Oscar la cea de-a 41-a ediție a Premiilor Academiei de Arte și Științe Cinematografice din Statele Unite. Filmul a primit 830.000 de euro din partea programului MEDIA pentru sprijinirea distribuției de opere audiovizuale europene.


Inițiativa cetățenească europeană
1 aprilie 2012
Europenii pot avea acum o mai mare influență asupra politicilor care le afectează viața, datorită unei noi inițiative care le permite să propună noi legi Comisiei Europene. Atunci când o inițiativă adună un milion de semnături, Comisia decide ce măsuri trebuie luate. Prima inițiativă cetățenească europeană „Right2Water”, care a adunat peste 1,6 milioane de semnături, a avut ca rezultat o propunere de noi norme privind apa potabilă. În funcție de țară, vârsta minimă pentru a susține o inițiativă poate fi de 16 ani.

Un al treilea sex
1 noiembrie 2013
Germania devine prima țară europeană care prevede un „al treilea sex” în certificatele de naștere pentru copiii născuți cu caracteristici bisexuale.

Atac terorist în Franța – #Je suis Charlie
7 ianuarie 2015
Atacul terorist de la Paris împotriva revistei satirice franceze Charlie Hebdo a declanșat demonstrații în întreaga Europă în apărarea libertății de exprimare, precum și noi inițiative europene de combatere a terorismului.

Dublu atentat terorist la Bruxelles
22 martie 2016
Un dublu atentat terorist la Bruxelles ucide peste 30 de persoane și rănește 300. În lunile următoare, alte atacuri teroriste au avut loc în diferite orașe europene, precum Nisa, Berlin, Barcelona, Manchester și Londra. UE pune în aplicare o serie de măsuri pentru a face față tuturor aspectelor amenințării teroriste.

Sfârșitul tarifelor de roaming
15 iunie 2017
Taxele de roaming pentru utilizarea telefoanelor mobile în străinătate sunt eliminate. De la această dată, dacă călătoriți în UE, puteți să sunați, să trimiteți mesaje text și să vă conectați la internet cu dispozitivele mobile la același preț pe care îl plătiți acasă.

Prima femeie la conducerea Comisiei Europene
16 iulie 2019
Parlamentul European o alege pe Ursula von der Leyen în funcția de președinte al Comisiei Europene din 2019 până în 2024: este prima femeie din istorie care ocupă această funcție. Pe lângă faptul că este politician, Ursula von der Leyen este medic și are șapte copii.

Brexit: Marea Britanie părăsește UE
31 ianuarie 2020
Regatul Unit, stat membru al UE din 1973, va părăsi Uniunea Europeană în urma referendumului din 2016. Așa-numitul „Acord de Brexit”, aprobat în comun de Parlamentul European și de Parlamentul britanic, prevede deschiderea unei perioade de negocieri care va redefini relația dintre UE și Regatul Unit în numeroase domenii, printre care comerțul, educația, apărarea și ocuparea forței de muncă, cu implicații majore pentru cetățenii europeni și britanici.

COVID-19 în Europa
1 martie 2020
Școlile, muzeele, restaurantele și centrele de agrement sunt închise, iar marile evenimente sportive sunt anulate în întreaga UE din cauza sosirii în Europa a unei noi boli asemănătoare gripei, numită COVID-19. Toate țările UE raportează cazuri de persoane infectate cu această boală, care a fost detectată pentru prima dată în China la sfârșitul anului 2019 și s-a răspândit rapid în alte părți ale lumii. Oamenii sunt rugați să ia măsuri de precauție simple, cum ar fi să se spele des pe mâini, în timp ce UE acționează pe toate fronturile pentru a combate epidemia.

Primul vaccin împotriva COVID-19
21 decembrie 2020
Agenția Europeană pentru Medicamente autorizează primul vaccin împotriva COVID-19. Această descoperire științifică vine la mai puțin de un an după ce Organizația Mondială a Sănătății a calificat COVID-19 drept pandemie. Statele membre ale UE au început campaniile de vaccinare la 27 decembrie, la șase zile după autorizare. Mai întâi vor fi vaccinate persoanele în vârstă și personalul medical, dar în curând vor exista suficiente vaccinuri pentru întreaga populație a UE.

Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei
24 februarie 2022
La 24 februarie 2022, Europa s-a trezit cu vestea cutremurătoare a agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei. Acesta nu este doar un atac la adresa Ucrainei, ci și la adresa valorilor pe care le susținem în Uniunea Europeană. Ca o Uniune fondată pe pace, democrație și statul de drept, atrocitățile care au loc la granița noastră ne amintesc de motivul pentru care a fost creată UE. UE a reacționat la criză în mod unit, ferm și rapid, la fel cum a reacționat și la numeroasele provocări care au apărut în ultimul an. 

Sursa - alephnews.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Rusia continuă să conteste alegerile din Republica Moldova. Ambasadorul moldovean, convocat de Moscova
07/11/2024 00:18

Ministerul de Externe al Rusiei a anunţat miercuri că l-a convocat pe ambasadorul Republicii Moldova pentru a protesta faţă de ceea ce a considerat a fi tratamentul ostil şi discriminatoriu aplicat observa ...

 De ce a pierdut, de fapt, Kamala Harris alegerile din SUA: A fost brutal!
07/11/2024 00:15

Rezultatul de miercuri a fost brutal pentru Kamala Harris, o baie de sange pentru democrati pe toată harta si o trezire foarte bruscă la realitate. Harris a mostenit o campanie de la Joe Biden in timpul veri ...

Ucrainenii spun că au lovit, pentru prima dată, nave rusești în Marea Caspică cu drone kamikaze
07/11/2024 00:13

Cel putin o dronă ucraineană a lovit miercuri dimineată in portul Kaspiysk, din Republica Daghestan, unde se află flota rusă de la Marea Caspică, potrivit mai multor imagini apărute pe retelele de social ...

Kamala Harris, o mamă vitregă de milioane. „Inima mea nu ar fi întreagă fără cei doi copii ai soțului meu”. O poveste de viață impresionantă
07/11/2024 00:11

Chiar dacă nu a ajuns la Casa Albă, Kamala Harris este una dintre femeile care va rămane in cărtile de istorie. Este prima femeie de culoare care a ajuns vicepresedinte al Statelor Unite ale Americii, iar i ...

Trump este primul inculpat penal ales preşedinte în SUA. Ce se întâmplă acum cu dosarele sale penale şi civile?
06/11/2024 21:46

    Trump este primul inculpat penal ales preşedinte in SUA. Ce se intamplă acum cu dosarele sale penale şi civile?   Donald Trump a fost reales la Casa Albă, deşi are statutul de ...

Cum trebuie să alegeți anvelopele de iarnă: Criteriul esențial de care trebuie să țineți cont
06/11/2024 20:23

  Un studiu recent evidentiază faptul că romanii sunt mai atenti decat alti europeni atunci cand vine vorba despre alegerea anvelopelor de iarnă. Iată care sunt principalele considerent ...

Meteorologii ANM anunță o schimbare bruscă a vremii: Lovesc ninsorile, ploile și temperaturile negative, inclusiv în București
06/11/2024 20:19

  Meteorologii ANM au emis prognoza meteo pentru următoarele zile. Începand din acest weekend, temperaturile vor fi mai scăzute decat media anuală si se anuntă valori negative inclusiv ...

Descinderi DNA în București și Ilfov: O rețea de notari care elibera certificate false de moștenitor a fost săltată
06/11/2024 15:10

  Procurorii fac, miercuri, percheziţii domiciliare in 12 locaţii situate pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţului Ilfov , intr-un dosar care vizează eliberarea nelegală de către un ...

 Intercepări! Directorul CFR Iași, denunț bombă. Arestări pentru șpagă
06/11/2024 13:32

 Denuntul care a dus la arestarea a doi angajati din cadrul companiei de căi ferate a fost formulat chiar de directorul Regionalei CFR Călători Iasi, Ioan Grădinaru  Acesta a sesizat fraudarea unu ...

După Trump, vine Rafael! Uraganul se îndreaptă cu putere spre SUA. Meteorologii nu știu încă unde va lovi
06/11/2024 12:54

  Uraganul Rafael a lovit Insulele Cayman din vestul Caraibelor cu vanturi puternice şi ploi abundente, iar acum se asteaptă ca urganul de categoria 1 să devină si mai puternic inainte să ating ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei