Primii 20 de ani în Europa secolului XXI. Cele mai importante momente

aD1hNmM5ODZmNWEwNmJiMTk2ZTg0M2ZlZGVhOWQzNjIzNw==.thumb

Dimensiune font:

| 09-05-2022 08:14

Europa secolului XXI se află, în mod paradoxal, într-o poziție de putere și de paralizie.
Își păstrează multe dintre marile sale puncte forte, dar acum se confruntă cu provocări foarte diferite față de cele cu care s-a confruntat la apogeul puterilor sale din secolul XX.
Tehnologia a avansat cu repeziciune, însă nu pare că omenirea ar fi evoluat prea mult. Pare mai degrabă o involuție dacă ne uităm atent la cele mai importante evenimente ale secolului prezent din această cronologie.
Secolul XXI este secolul actual în era Anno Domini sau Era actuală, conform calendarului gregorian. A început la 1 ianuarie 2001 și se va încheia la 31 decembrie 2100.

Ceea ce a marcat începutul secolului XXI a fost ascensiunea economiei globale și a consumerismului din Lumea a Treia, adâncirea îngrijorării globale cu privire la terorism după atentatele teroriste din 11 septembrie 2001 și creșterea numărului de întreprinderi private.

Europa secolului XXI se află, în mod paradoxal, într-o poziție de putere și de paralizie. Își păstrează multe dintre marile sale puncte forte, dar acum se confruntă cu provocări foarte diferite față de cele cu care s-a confruntat la apogeul puterilor sale din secolul XX.

Tehnologia a avansat cu repeziciune, însă nu pare că omenirea ar fi evoluat prea mult. Pare mai degrabă o involuție dacă ne uităm atent la cele mai importante evenimente ale secolului prezent din această cronologie.

Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene
7 decembrie 2000
Drepturile indivizilor în UE au fost stabilite în momente diferite, în moduri diferite și sub forme diferite. Din acest motiv, UE a decis să le includă pe toate într-un singur document: Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene. Semnat de liderii UE la 7 decembrie 2000, acesta garantează o serie de drepturi cetățenilor și rezidenților UE. Printre acestea se numără respectarea vieții private și a vieții de familie, protecția datelor cu caracter personal, dreptul de a se căsători și de a întemeia o familie, precum și dreptul la educație.

Tratatul de la Nisa
26 februarie 2001
Șefii celor 15 state membre ale UE semnează Tratatul de la Nisa în cadrul unui eveniment organizat la Nisa, Franța. Acesta modifică procesul decizional al UE, astfel încât Uniunea Europeană să fie pregătită pentru aderarea țărilor din Europa de Est atunci când acestea sunt pregătite. Acesta consolidează competențele legislative și de supraveghere ale Parlamentului European. Tratatul intră în vigoare la 1 februarie 2003.

Prima căsătorie legală între persoane de același sex
1 aprilie 2001
Prima căsătorie legală între persoane de același sex din lume are loc în Olanda. Primarul din Amsterdam căsătorește patru cupluri la câteva minute de la intrarea în vigoare a noii legi.

 

Euro
1 ianuarie 2002
Bancnotele și monedele euro devin mijloc legal de plată în 12 țări din UE. Tipărirea, baterea și distribuirea acestora implică o operațiune logistică majoră. Sunt produse peste 80 de miliarde de monede. Monedele euro au o față comună, care indică valoarea lor, și o altă față cu desenul ales de fiecare țară. Folosirea monedelor euro finlandeze, spaniole sau din orice altă țară pentru a cumpăra un bilet de metrou în Berlin este acum ceva obișnuit. În prezent, 19 țări folosesc euro.

 

Revoluția telecomunicațiilor
1 ianuarie 2003
Revoluția telecomunicațiilor continuă. Multe școli și case au acum acces la internet de mare viteză. Cea mai frecventă metodă de comunicare este mesageria text. Pe măsură ce deceniul avansează, comunicațiile prin intermediul rețelelor de socializare și utilizarea telefoanelor inteligente vor deveni tot mai răspândite.

Protocolul de la Kyoto
16 februarie 2005
Intră în vigoare Protocolul de la Kyoto privind limitarea încălzirii globale și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Acordul, numit după orașul japonez în care a fost semnat, este cel mai puternic instrument de care dispune comunitatea internațională pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice. UE se află în prima linie a eforturilor de reducere a impactului schimbărilor climatice.

Aderarea Bulgariei și a României la UE

1 ianuarie 2007
Bulgaria și România aderă la Uniunea Europeană: numărul de membri este acum de 27. Irlandeza devine a 21-a limbă oficială, iar cu bulgara și româna numărul acestora ajunge la 23.

Telefoane inteligente
29 iunie 2007
Primul smartphone modern este lansat în Statele Unite urmând să fie disponibil în unele părți ale Europei în cursul anului.

Noua criză economică
7 septembrie 2008
O criză financiară majoră zguduie economia mondială, declanșând o recesiune. Declanșatorul a fost reprezentat de problemele legate de împrumuturile ipotecare din SUA, iar mai multe bănci europene au întâmpinat, de asemenea, dificultăți. Recesiunea care a urmat a căpătat o dimensiune globală, iar economia UE a suferit o lovitură majoră. Criza a făcut necesară o cooperare economică mai strânsă între țările UE.

 

Slumdog Millionaire, filmul cu 8 premii Oscar
22 februarie 2009
Filmul Slumdog Millionaire, finanțat de UE, câștigă opt premii Oscar la cea de-a 41-a ediție a Premiilor Academiei de Arte și Științe Cinematografice din Statele Unite. Filmul a primit 830.000 de euro din partea programului MEDIA pentru sprijinirea distribuției de opere audiovizuale europene.


Inițiativa cetățenească europeană
1 aprilie 2012
Europenii pot avea acum o mai mare influență asupra politicilor care le afectează viața, datorită unei noi inițiative care le permite să propună noi legi Comisiei Europene. Atunci când o inițiativă adună un milion de semnături, Comisia decide ce măsuri trebuie luate. Prima inițiativă cetățenească europeană „Right2Water”, care a adunat peste 1,6 milioane de semnături, a avut ca rezultat o propunere de noi norme privind apa potabilă. În funcție de țară, vârsta minimă pentru a susține o inițiativă poate fi de 16 ani.

Un al treilea sex
1 noiembrie 2013
Germania devine prima țară europeană care prevede un „al treilea sex” în certificatele de naștere pentru copiii născuți cu caracteristici bisexuale.

Atac terorist în Franța – #Je suis Charlie
7 ianuarie 2015
Atacul terorist de la Paris împotriva revistei satirice franceze Charlie Hebdo a declanșat demonstrații în întreaga Europă în apărarea libertății de exprimare, precum și noi inițiative europene de combatere a terorismului.

Dublu atentat terorist la Bruxelles
22 martie 2016
Un dublu atentat terorist la Bruxelles ucide peste 30 de persoane și rănește 300. În lunile următoare, alte atacuri teroriste au avut loc în diferite orașe europene, precum Nisa, Berlin, Barcelona, Manchester și Londra. UE pune în aplicare o serie de măsuri pentru a face față tuturor aspectelor amenințării teroriste.

Sfârșitul tarifelor de roaming
15 iunie 2017
Taxele de roaming pentru utilizarea telefoanelor mobile în străinătate sunt eliminate. De la această dată, dacă călătoriți în UE, puteți să sunați, să trimiteți mesaje text și să vă conectați la internet cu dispozitivele mobile la același preț pe care îl plătiți acasă.

Prima femeie la conducerea Comisiei Europene
16 iulie 2019
Parlamentul European o alege pe Ursula von der Leyen în funcția de președinte al Comisiei Europene din 2019 până în 2024: este prima femeie din istorie care ocupă această funcție. Pe lângă faptul că este politician, Ursula von der Leyen este medic și are șapte copii.

Brexit: Marea Britanie părăsește UE
31 ianuarie 2020
Regatul Unit, stat membru al UE din 1973, va părăsi Uniunea Europeană în urma referendumului din 2016. Așa-numitul „Acord de Brexit”, aprobat în comun de Parlamentul European și de Parlamentul britanic, prevede deschiderea unei perioade de negocieri care va redefini relația dintre UE și Regatul Unit în numeroase domenii, printre care comerțul, educația, apărarea și ocuparea forței de muncă, cu implicații majore pentru cetățenii europeni și britanici.

COVID-19 în Europa
1 martie 2020
Școlile, muzeele, restaurantele și centrele de agrement sunt închise, iar marile evenimente sportive sunt anulate în întreaga UE din cauza sosirii în Europa a unei noi boli asemănătoare gripei, numită COVID-19. Toate țările UE raportează cazuri de persoane infectate cu această boală, care a fost detectată pentru prima dată în China la sfârșitul anului 2019 și s-a răspândit rapid în alte părți ale lumii. Oamenii sunt rugați să ia măsuri de precauție simple, cum ar fi să se spele des pe mâini, în timp ce UE acționează pe toate fronturile pentru a combate epidemia.

Primul vaccin împotriva COVID-19
21 decembrie 2020
Agenția Europeană pentru Medicamente autorizează primul vaccin împotriva COVID-19. Această descoperire științifică vine la mai puțin de un an după ce Organizația Mondială a Sănătății a calificat COVID-19 drept pandemie. Statele membre ale UE au început campaniile de vaccinare la 27 decembrie, la șase zile după autorizare. Mai întâi vor fi vaccinate persoanele în vârstă și personalul medical, dar în curând vor exista suficiente vaccinuri pentru întreaga populație a UE.

Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei
24 februarie 2022
La 24 februarie 2022, Europa s-a trezit cu vestea cutremurătoare a agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei. Acesta nu este doar un atac la adresa Ucrainei, ci și la adresa valorilor pe care le susținem în Uniunea Europeană. Ca o Uniune fondată pe pace, democrație și statul de drept, atrocitățile care au loc la granița noastră ne amintesc de motivul pentru care a fost creată UE. UE a reacționat la criză în mod unit, ferm și rapid, la fel cum a reacționat și la numeroasele provocări care au apărut în ultimul an. 

Sursa - alephnews.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
George Simion revendică victoria din primul tur al alegerilor prezidențiale: Am obținut o victorie mare. Nu ascultați de sondaje mincinoare
24/11/2024 21:15

  George Simion, candidatul AUR la alegerile prezidential, revendică accederea in turul II al alegerilor prezidentiale in ciuda faptului că rezultatele exit-poll il cotează cu 14% din voturi, ...

De teama unui război, femeile din Finlanda au început antrenamentele militare
24/11/2024 18:50

Multi finlandezi se tem de eventualitatea unui război cu Rusia, tară aflată la granită cu Finlanda. Din cauza unei posibile escaladări a conflictului, mai multe femei au inceput să ia cursuri de formare, ...

Îndemnul lui David Popovici după ce a fost la urne
24/11/2024 15:45

Campionul la inot, David Popovici, a votat, duminică, la alegerile prezidentiale, iar apoi a transmis, apoi, un mesaj romanilor, pe o retea de socializare. David a publicat o fotografie cu stampila de pe cart ...

Zelenski tună și fulgeră împotriva lui Putin: Ucraina nu este un poligon de testare pentru arme
24/11/2024 15:31

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat duminică, pe canalul Telegram, că Ucraina trebuie să işi consolideze apărarea aeriană pentru a proteja populaţia, după ce unităţile sale de apăr ...

Cutremur în România, în ziua alegerilor prezidențiale
24/11/2024 08:42

Un cutremur de 4 grade s-a produs, duminică dimineata, chiar in ziua alegerilor prezidentiale. Seismul a avut loc in zona seismică Vrancea-Buzău, la ora 7.16 minute. In ziua de 24 Noiembrie 2024, la ora 07 ...

De ce ar fi lansat Putin o rachetă goală la Dnipro. „Oreșnik” nu a provocat explozii sau distrugeri la sol
24/11/2024 00:08

Racheta rusească Oresnik, care a atacat Dnipro, a fost lansată probabil fără focos. Scopul liderului de la Kremlin ar fi intimidarea Ucrainei si Occidentului. Potrivit sursei citate, opinia este exprimată ...

Criza economică îi aduce înapoi în Donbas: Peste 100.000 de ucraineni aleg teritoriul sub ocupație rusă
24/11/2024 00:06

Ucrainenii care au fugit de invazia Rusiei in 2022 se intorc la casele lor din Donbas sub ocupatia rusă, deoarece nu pot tine pasul cu costul vietii pe teritoriul controlat de Ucraina. 130.000 de ucraineni s- ...

Noua metodă prin care Vladimir Putin vrea să îngroașe rândurile armatei ruse pe frontul din Ucraina. A semnat decretul
24/11/2024 00:02

Preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat sambătă o lege prin care soldaţii care semnează un contract pentru a lupta pe frontul din Ucraina vor fi scutiţi de datoriile financiare acumulate, reiese de pe ...

CFR: Trenurile circulă cu dificultate pe raza Sucursalelor Iaşi şi Braşov, din cauza ninsorilor abundente, a copacilor căzuţi şi a temperaturilor scăzute / Trei trenuri staţionează în gări
23/11/2024 14:45

 CFR SA anunţă că sambătă dimineaţă se circulă cu dificultate pe raza Sucursalelor regionale Iaşi şi Braşov, din cauza ninsorilor abundente, a copacilor căzuţi pe şine sau pe firul de contact ...

GAFĂ DE PROPORȚII a echipei de campanie a lui Geoană: Au transmis presei un mesaj de susținere care era pentru un suporter Farul Constanța
23/11/2024 11:52

Gafă de proportii a echipei de campanie a candidatului independent la prezidentiale Mircea Geoană: vineri seara a transmis un mesaj de sustinere pentru acesta din partea galeriei echipei de fotbal Farul Const ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei