Proiectul ca Europa să primească energie solară din Africa de Nord este în pericol
Dimensiune font:
Proiectul ca Europa să primească energie solară din Africa de Nord este în pericol
Ambiţiosul proiect Desertec care ar fi trebuit să asigure 15% din nevoile energetice ale Europei printr-o reţea de centrale solare în Africa de Nord întâmpină mari dificultăţi, după ce, în ultimele săptămâni, două mari companii susţinătoare ale iniţiativei s-au retras, relatează BBC News.
În plus, guvernul spaniol s-a opus semnării unui acord pentru construirea de centrale solare în Maroc.
Desertec a fost creat în 2009 cu un buget proiectat de 400 de miliarde de euro pentru a exploata potenţialul enorm al energiei solare şi al altor surse de energie regenerabilă din Africa de Nord.
Speranţa era ca, până în 2050, să poată fi generaţi circa 125 de gigawaţi de energie electrică. O astfel de capacitate ar asigura toate nevoile locale şi ar permite exportarea unor cantităţi mari de energie în Europa prin intermediul unor cabluri de înaltă tensiune pe sub Marea Mediterană.
Însă, la trei ani de la lansare, proiectul a înregistrat progrese minime. Doi mari parteneri industriali, Siemens şi Bosch, au decis să nu mai facă parte din această iniţiativă.
Potrivit lui Daniel Ayuk Mbi Egbe, profesor la Universitatea din Linz din Austria şi expert în resurse solare africane, aceasta nu este o veste bună. "Siemens şi Bosch sunt companii foarte mari. Dacă nu vor să sprijine iniţiativa, va fi dificil pentru Desertec", a afirmat el pentru BBC News.
Mai mult, se pare că şi unele guverne sunt reticente să meargă mai departe.
Unul din primii paşi concreţi pe care l-a anunţat Desertec a fost un plan de a construi trei centrale de energie solară în Maroc. O declaraţie de intenţie urma să fie semnată recent de un grup de ţări, printre care Spania şi Italia. Guvernul spaniol a anunţat însă că se retrage, invocând dificultăţile în găsi subvenţiile de care ar avea nevoie proiectul.
Desertec a precizat că nu există decât probleme minore şi că acestea nu vor afecta succesul general al proiectului. Purtătorul de cuvânt Klaus Schmidtke a declarat pentru BBC News că iniţiativa este într-o situaţie bună.
În legătură că problemele privind Spania, el a spus că este vorba de o declaraţie de intenţie între unele guverne şi că iniţiativa Desertec nu este implicată în acest negocieri. "Nu există motive să ne temem de vreo problemă", a precizat Schmidtke. AGERPRES
http://www.agerpres.ro
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau