Refuzul americanilor de a cumpăra produse scumpe a forțat companiile să reducă prețurile și a domolit inflația, spun economiștii
Dimensiune font:
Marele val de inflație din ultimii trei ani din SUA pare a fi pe sfârșite. Și cei care au ajutat la reducerea inflației sunt chiar consumatorii americani, cred economiștii
Unele dintre cele mai mari companii americane, de la Amazon la Disney și Yum Brands, au spus că clienții lor caută tot mai mult produse și servicii alternative mai ieftine sau pur și simplu evită produsele pe care le consideră prea scumpe.
Americanii nu și-au redus consumul atât de mult încât să provoace o recesiune economică. În schimb, au observat economiștii, ei au revenit la obiceiurile de dinainte de pandemie, când majoritatea companiilor simțeau că nu pot crește foarte mult prețurile fără să își piardă clienții.
„În timp ce inflația este în scădere, prețurile sunt încă ridicate și cred că consumatorii au ajuns în punctul în care pur și simplu nu mai acceptă acest lucru”, a explicat Tom Barkin, președintele Federal Reserve Bank din Richmond
Sensibilitatea consumatorilor americani la prețuri, scrie Associated press, ajută la explicarea reducerii inflației, care pare să scadă în mod constant spre ținta de 2% a Rezervei Federale, punând capăt unei perioade dureroase.
Concret, reticența americanilor de a plăti mai mult a forțat companiile să încetinească creșterea prețurilor – sau chiar să le reducă.
Domolirea inflației în SUA – factori și cifre
Alți factori au contribuit, de asemenea, la atenuarea inflației, inclusiv rezolvarea unor sincope din lanțurile de aprovizionare și ratele ridicate ale dobânzilor stabilite de Fed, care au încetinit vânzările de locuințe, automobile și electrocasnice și alte achiziții sensibile la ratele dobânzilor.
Cu toate acestea, scrie Associated Press, rămâne întrebarea dacă americanii își vor reduce consumul atât de mult încât să pună economia în pericol.
Cheltuielile de consum reprezintă în acest moment mai mult de două treimi din activitatea economică. Având în vedere că există dovezi că piața muncii încetinește, o scădere a cheltuielilor ar putea afecta economia.
Astfel de temeri au provocat prăbușirea prețurilor acțiunilor în urmă cu o săptămână, deși piețele și-au revenit de atunci.
Săptămâna aceasta, guvernul va furniza informații actualizate atât cu privire la inflație. Miercuri, va fi publicat indicele prețurilor de consum pentru luna iulie. Se așteaptă ca acesta să arate că prețurile – excluzând costurile volatile ale alimentelor și energiei – au crescut cu doar 3,2% față de anul precedent.
Aceasta ar fi o scădere de la 3,3% în iunie și ar fi cea mai scăzută cifră a inflației de la un an la altul din aprilie 2021 și până în prezent.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau