Salariile nesimţite vor fi impozitate la sânge
Dimensiune font:
* premierul consideră anormal ca un director de la Romgaz să câştige cât 14 medici
Premierul Victor Ponta a declarat ieri că singura modalitate constituţională de a reduce salariile din regii şi societăţi de stat este impozitarea, iar de acest lucru trebuie să-i convingă „pe cei care stau pe margine şi scriu editoriale". „Dacă am putea să reducem altfel salariile din regii şi societăţile din stat am face-o, dar nu putem dintr-un simplu motiv: toate aceste salarii sunt pe baza contractelor şi orice decid eu mâine în Consiliul de Administraţie sau în Adunarea generală, a doua zi sunt dat în judecată şi se câştigă procesul, s-a mai întâmplat şi cu domnul Boc. Singura soluţie constituţională prin care poţi să reduci în aceste domenii veniturile foarte mari este soluţia impozitării, dar până îi conving pe toţi care nu ştiu aceste lucruri...”, a declarat Victor Ponta. Acesta a spus totuşi că pentru o astfel de măsură este necesar un consens politic în USL. „Crin Antonescu a înţeles foarte bine, dar dacă liberalii nu sunt de acord, nu adoptăm deciziile. În USL, deciziile le luăm împreună”, a continuat Ponta. În acest sens, premierul consideră anormal ca un director de regie să câştige de 14 ori mai mult decât un medic rezident.
„Diferenţa uriaşă dintre un director de la Romgaz sau Transgaz care câştigă 14 salarii ale unui medic rezident sau diferenţa dintre un fost reprezentant la CNVM sau la asigurări, care câştiga într-o lună cât tot Guvernul României la un loc, sunt lucruri anormale. E imposibil să nu conteşti acest lucru, că nu poate funcţiona un sistem în felul ăsta şi trebuie să existe şi un tip de echitate şi solidaritate”, a argumentat Ponta.
CCR, instanţă de drept comun?
În altă ordine de idei, premierul Victor Ponta şi-a exprimat ieri dorinţa ca instituţia Curţii Constituţionale să redevină până în anul 2016, când urmează să fie numiţi viitorii judecători ai instituţiei, la statutul de instanţă „supremă, finală, care se ocupă de marile probleme constituţionale”, şi nu o instanţă de drept comun. „CCR a ajuns să funcţioneze ca o instanţă de drept comun, care în fiecare zi are nu ştiu câte cauze pe rol şi cred că nu acesta este scopul şi ideea existenţei sale”, a afirmat Ponta, în cadrul unei dezbateri privind independenţa. El a precizat că în procesul de revizuire a Constituţiei, independenţa autorităţii judecătoreşti va fi întărită „şi nicidecum ştirbită”.
„Cred foarte mult în independenţa autorităţii judecătoreşti, dar întotdeauna independenţa vine alături de responsabilitate. Dacă puterea sau independenţa sunt fără responsabilitate, avem un mare risc pentru o societate democratică. Este important să stabilim responsabilitatea în faţa cui. Eu cred că membrii CSM trebuie să fie total independenţi faţă de puterea politică, aşa cum este acum. Dar nu pot fi lipsiţi de responsabilitate în faţa celor care îi aleg”, a opinat premierul. (Dionisie Paşcu)
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Comentarii
birlic
Apr 26, 2013
ar fi corecta si necesara aceasta impozitare !!! cu cel putin 15% !!!
Adauga comentariul tau