Scandalul carnii de cal din lasagna britanicilor: Doua abatoare - verificate
Dimensiune font:
Serviciile veterinare din Franta au confirmat faptul ca este vorba de doua unitati din Romania autorizate sanitar veterinar pentru activitatea de sacrificare si transare, bovine, porcine, ovine, cabaline, se arata intr-un comunicat al Ministerului Agriculturii.
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a precizat ulterior, intr-o emisiune la Antena 3, ca in urma verificarilor efectuate de Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), unul dintre cele doua abatoare din Romania mentionate de autoritatile franceze a fost scos de sub suspiciune, deoarece nu a exportat carne de cal. Potrivit lui Constantin, MADR va face publica si situatia celui de-al doilea, dupa verificarile de rigoare.
Circuitul carnii din lasagna
Potrivit comunicatului Ministerului Agriculturii, in data de 8 februarie 2013, Comisia Europeana prin Sistemul Rapid de Alerta a transmis o notificare privind suspiciunea de frauda prin substitutia carnii de vita cu cea de cal pentru anumite loturi din produsul lasagna distribuit in Marea Britanie si obtinut in Luxemburg din materii prime provenite din Franta.
Unitatea care a produs lasagna este Comigel din Luxemburg, iar materia prima a provenit de la Comigel Franta.
In momentul de fata, asa cum rezulta din notificarea Comisiei Europene se cunoaste ca produsul a fost distribuit prin lanturi de magazine din Marea Britanie.
In ceea ce priveste originea materiei prime, notificarea Comisiei Europene nu face niciun moment referire la Romania, mentionand doar furnizorul de carne Comigel din Franta.
In cursul zilei de sambata, urmare a declaratiilor aparute in presa referitoare la originea materiei prime si in vederea unei mai bune coordonari, ANSVSA a contactat telefonic serviciile veterinare din Franta care au confirmat faptul ca este vorba de doua unitati din Romania autorizate sanitar veterinar pentru activitatea de sacrificare si transare, bovine, porcine, ovine, cabaline .
"Pana in prezent nu avem informatii cu privire la data la care a avut loc transportul si mentiunile inscrise pe eticheta, autoritatile franceze urmand sa informeze imediat ce intra in posesia datelor", se mai arata in comunicat.
Daniel Constantin cere prudenta
Concomitent, in cursul zilei de sambata, la solicitarea ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, a fost declansata o ancheta in vederea efectuarii trasabilitatii loturilor de carne care au facut obiectul schimburilor intracomunitare in Franta, si verificarii modului in care au fost respectate toate cerintele prevazute de legislatia veterinara in vigoare.
"Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale apreciaza Sistemul Rapid de Alerta al UE a carui eficienta a fost dovedita inca o data. In acelasi timp, ministrul Daniel Constantin recomanda prudenta autoritatilor statale cu privire la provenienta materiei prime pana cand acesta va fi dovedita.
Industria alimentara a dovedit odata cu aderarea Romaniei la UE ca s-a adaptat exigentelor cerute de piata europeana in domeniu. Ca atare, MADR si ANSVSA se vor preocupa sa identifice in cel mai scurt timp daca materia prima provine din Romania si daca legislatia a fost incalcata sanctionand astfel de practici care aduc prejudicii de imagine intregii industrii", se mai arata in comunicat.
Spanghero, furnizorul francez de carne pentru lasagna marca Findus, a afirmat, sambata, ca intentioneaza sa dea in judecata producatorul roman de la care s-a aprovizionat, in cazul in care ar fi vorba despre carne de cal, a relatat AFP.
"Am cumparat carne de vita de origine europeana si am revandut-o. Daca a fost intr-adevar vorba despre cal, atunci ne vom indrepta spre furnizorul roman", a declarat pentru AFP Barthelemy Aguerre, presedintele companiei Spanghero, cu sediul in Castelnaudary in sud-vestul Frantei, contactat prin telefon dupa ce descoperirea carnii de cal in lasagna, in locul carnii de vita, a bulversat Marea Britanie.
La randul sau, grupul agroalimentar Findus s-a declarat "inselat" si a anuntat ca va depune plangere luni. "Am fost inselati", a declarat directorul general al Findus Franta, Matthieu Lambeaux, intr-un comunicat. "Vom depune plangere luni".
Ulterior, grupul agroalimentar Findus a acuzat furnizorul de carne pentru lasagna, compania franceza Spanghero, ca a livrat carne de cal romaneasca cu mentiunea "vita", potrivit AFP.
Ministrul britanic al Mediului, Owen Paterson, care se ocupa de probleme alimentare, a avertizat sambata ca se asteapta si la "alte vesti proaste" in scandalul carnii de cal descoperite in preparate care ar fi trebuit sa contina carne de vita, a relatata tot AFP.
"Este posibil sa avem si alte vesti proaste (...) Cred ca trebuie sa fim realisti", a declarat Paterson, la incheierea unei reuniuni de urgenta la Londra cu autoritatile sanitare si principalele lanturi de supermarketuri, intre care Tesco, Asda, Morrisons si Sainsbury's.
Potrivit autoritatilor britanice, tara in care consumul de carne de cal este un tabu, produsele incriminate nu reprezinta un pericol pentru sanatate.
Dar Agentia britanica pentru siguranta alimentara (FSA) a generat ingrijorare, cerand Findus sa efectueze "teste pentru a identifica eventuala prezenta in lasagna a fenilbutazonei", un produs folosit pentru tratarea durerii la cai. Animalele tratate cu acest medicament sunt interzise consumului uman, de teama unor "riscuri pentru sanatate", potrivit FSA.
Ministrul delegat francez Benoit Hamon a dezvaluit, sambata, primele rezultate ale anchetei directiei de combatere a fraudelor privind introducerea carnii de cal romanesti in lasagna care ar fi trebuit sa contina vita, vorbind despre un circuit comercial care trece prin Cipru si Olanda.
"Ancheta desfasurata de serviciile DGCCRF (Directia generala pentru concurenta, consum si combaterea fraudelor) a permis stabilirea circuitului comercializarii carnii vizate", potrivit unui comunicat citat de cotidianul Oues-tFrance in editia electronica.
"Furnizorul uzinei luxemburgheze (a companiei Comigel, furnizorul Findus, n.red.) este grupul francez Poujol", holding de varf al companiei Spanghero.
Poujol "a achizitionat carnea congelata de la un trader cipriot, care a subcontractat comanda unui trader situat in Olanda, acesta din urma aprovizionandu-se de la un atelier din Romania", precizeaza ministrul.
Benoit Hamon a denuntat aceasta schema care "dezvaluie inainte de toate o logica financiara care ar fi adus peste 300.000 de euro". El a cerut DGCCRF sa discute cu departamentele corespunzatoare din Romania si Olanda "pentru a stabili in ce masura trebuie imputata frauda sau o eroare de gestiune".
Descoperirea carnii de cal in lasagna care ar fi trebuit sa contina carne de vita a provocat un scandal in Marea Britanie, unde calul este venerat si consumarea carnii acestuia este tabu, si a determinat retragerea, vineri, a preparatelor incriminate din Franta si Suedia
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau