Scenariu sumbru pentru care trebuie să ne pregătim: De ce au crescut infectările în Israel, în ciuda lockdown-ului și a vaccinării masive
Dimensiune font:
Tulpina B.1.1.7. a virusului SARS-CoV2, secvențiată pentru prima dată în Marea Britanie, se răspândește cu 50% mai ușor decât virusul care a pus întreaga planetă pe pauză, spune medicul Marius Geantă, preşedintele Centrului pentru Inovaţie în Medicină.
Acesta citează un calcul epidemiologic făcut în Marea Britanie, care arată cât de repede se transmite noua tulpină.
Dacă într-un oraș erau infectați cu SARS-CoV2 10.000 de oameni și fiecare infecta în medie 1,1 persoane, într-o lună numărul infectărilor ajungea la 16.000, iar cel al deceselor la 128.
Daca însă tulpina este cu 50% mai transmisibilă (cum este cazul pentru B.1.1.7), numărul cazurilor înregistrate după o lună, în lipsa măsurilor suplimentare de restricție, va fi de 122.000, iar numărul de decese estimat ar ajunge la 976, spune Marius Geantă.
„Marea Britanie secvențiază masiv genomul virusului SARS-CoV2, ei fac asta de rutină, secvențiază până la 10% din cazurile de Covid. În luna decembrie au observat o creștere foarte mare a numărului de cazuri în Londra, în condițiile în care era sub carantină strictă, și au vrut să vadă care este cauza. În Marea Britanie noua tulpină a devenit dominantă, în Irlanda este dominantă, în Israel este dominantă, în martie-aprilie se estimează că va deveni dominantă în SUA. În momentul în care tulpina devine dominantă, intrăm în acel scenariu, în care discutăm despre un virus care se transmite cu 50% mai repede. Și toate cifrele cresc așa cum v-am arătat”, explică medicul.
Marius Geantă dă exemplul statului Israel, unde au fost introduse restricții dure, care se află la al treilea lockdown și unde se desfășoară o campanie masivă de vaccinare.
„Israelul a sperat că va reuși să reducă numărul de cazuri considerabil până la sfârșitul lunii martie, știind că vaccinarea protejează împotriva formelor grave de Covid, iar lockdown-ul face ca numărul total de cazuri, implicit și al celor grave să fie redus. Ceea ce nu prevedea aproape nimeni la acel moment a fost răspândirea acestei tulpini B.1.1.7, ceea ce în Israel, în ciuda lockdown-ului, determină o creștere a numărului de cazuri de infecție cu SARS CoV-2. la populația nevaccinată”, spune Marius Geantă.
În urmă cu o lună, amintește el, Israelul avea 600 de pacienți internați în ATI și înregistra 4.000 de cazuri noi zilnic. Astăzi, 1.100 persoane sunt internate la ATI si aproximativ 6.500 de cazuri sunt diagnosticate zilnic, susține medicul.
Acesta spune că, de la apariția noii tulpini în Israel, Irlanda, Marea Britanie și Portugalia, numărul deceselor provocate de Covid a crescut semnificativ. Însă, datorită lockdown-ului dur și a campaniei de vaccinare, situația în Israel este mult mai bună decât în celelalte trei state.
În acest context, România nu poate ignora riscul de răspândire al noii tulpini. „În momentul în care tulpina devine dominantă, intrăm în acel scenariu, în care discutăm despre un virus care se transmite cu 50% mai repede. Și toate cifrele cresc așa cum v-am arătat”, atrage atenția specialistul.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau