Se împliniresc 60 de ani de la fastuoasa încoronare a reginei Elizabeth a II-a
Dimensiune font:
Britanicii se pregătesc să sărbătorească, în mod sobru, 60 de ani de la încoronarea reginei Elizabeth a II-a - care a avut loc la mai multe luni de la urcarea ei pe tron -, la un an de la somptuoasele ceremonii ocazionate de jubileul de diamant al suveranei.
În vârstă de 87 de ani, cel mai în vârstă monarh din Europa avea doar 25 de ani atunci când decesul subit al tatălui ei, George al VI-lea, a făcut-o regină, pe 6 februarie 1952. Însă, din cauza doliului oficial, Elizabeth a II-a a fost încoronată în mod oficial abia după 16 luni, pe 2 iunie 1953.
Ziua de duminică va marca astfel cea de-a 60-a aniversare de la grandioasa ceremonie organizată la catedrala Westminster din Londra, în faţa a peste 8.000 de invitaţi şi de reprezentanţi oficiali din 129 de ţări şi teritorii.
Evenimentul, care a fost televizat, a fost urmărit pe micile ecrane de peste 20 de milioane de persoane. Alte 11 milioane de persoane au ascultat transmisiunea radiofonică a acelei ceremonii.
Suverana britanică a decis de această dată să celebreze ziua de duminică "într-un cadru privat", potrivit palatului Buckingham, cel mai probabil în castelul Windsor.
În schimb, Elizabeth a II-a va asista marţi, la catedrala Westminster, la o slujbă aniversară a încoronării sale, în prezenţa a circa 2.000 de invitaţi.
Nu mai puţin de 20 de membri ai casei regale britanice, inclusiv soţul ei, prinţul Philip, în vârstă de 91 de ani, vor fi alături de regină.
"Vedetele" vor fi fără îndoială prinţul William şi soţia sa Catherine, care se pregătesc pentru venirea pe lume, peste câteva săptămâni, a primului lor copil, viitorul moştenitor al tronului britanic.
Premierul britanic, David Cameron, şi secretarul general al Commonwealth-ului, Kamalesh Sharma, vor citi texte religioase în timpul slujbei din catedrala Westminster, teatru al unor evenimente majore din istoria monarhiei britanice: 38 de încoronări în 900 de ani, funeraliile reginei-mamă şi cele ale prinţesei Diana, dar şi căsătoria cuplului William-Kate în aprilie 2011.
Slujba de marţi, la care au fost invitaţi reprezentanţii tuturor cultelor majore, va fi transmisă în direct de postul BBC şi va fi urmată de un dineu privat oferit de regină, la care vor participa 100 de persoane.
Marea Britanie are parte de "o primăvară mizerabilă", ploaia riscând să fie din nou prezentă în timpul ceremoniei, la fel ca în urmă cu 60 de ani.
Însă acest detaliu nu a afectat în epocă entuziasmul miilor de supuşi britanici prezenţi pe străzile din Londra, nici calmul legendar al suveranei, despre care se spune că a efectuat un antrenament special cu o zi înaintea ceremoniei din 1953 pentru a suporta mai uşor greutatea de 2,5 kilograme a coroanei.
Celebră pentru taioarele sale în nuanţe pastel şi pentru pălăriile sale demodate, Elizabeth a II-a, care se bucură de mulţi ani de o popularitate fără egal, a trecut cu bine peste Al Doilea Război Mondial, a asistat la destrămarea Imperiului britanic şi a cunoscut 12 premieri britanici.
În momentul încoronării, "Marea Britanie era o altă lume. Astăzi, ea este de nerecunoscut. Însă regina a rămas constanta noastră", a declarat într-un interviu recent William Shawcross, biograful oficial al casei regale. "(Regina) a rămas ca o voce calmă şi liniştită în plină furtună".
Înzestrată multă vreme cu o sănătate de fier, regina Elizabeth a II-a a fost spitalizată în luna martie pentru 24 de ore din cauza unor "simptome de gastroenterită" şi tot mai mulţi britanici acceptă ideea că suverana ar putea să abdice într-o bună zi din motive medicale.
Ea a exclus întotdeauna această posibilitate, declarând la începutul domniei sale că ocupă "o funcţie pe viaţă".
În calitate de şef al statului pentru Marea Britanie şi pentru 15 ţări din Commonwealth, suverana britanică a început totuşi să delege tot mai multe dintre angajamentele ei oficiale în străinătate unora dintre membrii familiei regale.
Luni, 41 de salve de tun vor fi trase în onoarea ei într-un parc din apropiere de Palatul Buckingham, urmate de o altă salvă care va fi trasă din Turnul Londrei.
Un "festival al încoronării" va fi organizat din 11 iulie până pe 14 iulie în grădinile palatului regal.
Din 27 iulie, o expoziţie va permite publicului larg să descopere costumele regale din timpul încoronării, dar mai ales fastuoasa rochie din satin alb, brodată cu fire din aur, argint şi cu perle, purtată în 1953 de suverană.
Sursa: mediafax.ro
Acum ne poți urmări și pe FACEBOOK
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau