Şeful CIA la Viena, demis din funcţie din cauză că nu a luat în serios cazuri ale ”sindromului Havana
Dimensiune font:
Agenţia Cetrală americană de Informaţii (CIA) l-a demis din funcţie pe şeful său de la Viena, acuzat de faptul că nu a luat în serios cazuri misterioase ale ”sindromului Havana”, dezvăluie The Washington Post (WP), relatează AFP.
Zeci de cazuri - atât în rândul angajaţilor CIA, cât şi diplomaţiilor şi familiilor acestora - au fost semnalate la Viena recent, însă oficialul respectiv a primit aceste informaţii cu scepticism şi a dat dovadă de insensibilitate, declară surse din cadrul serviciilor americane de informaţii WP. Un purtător de cuvânt al CIA, cpntactat de AFP, a refuzat să confirme sau să infirme aceste informaţii.
El a dat asigurări că agenţia ia în serios zeci de posibile cazuri ale bolii misterioase în misiuni diplomatice americane din întreaga lume, inclusiv la Viena, unde Statele Unite au o ambasadă mare. O vizită a vicepreşedintei americane Kamala Harris în Vietnam, amânată cu câteva ore, la sfârşitul lui august, din cauza unui ”incident de sănătate anormal”, semnalat de către Ambasada Statelor Unite la Hanoi, a pus în lumina proiectoarelor acest fenomen asupra căruia Washingtonul nu a puut încă să facă lumină.
Totul a început în 2016, când diplomaţi aflaţi în post în Cuba s-au plâns că se simţeau rău.
Însă scandalul a izbucnit în 2017, când Donald Trump a rechemat cea mai mare parte a diplomaţilor americani de la Havana, în urma acestei ”ameninţări”. Peste 20 de membri ai Guvernului american şi membri ai familiilor acestora au acuzat aceste simptome în Cuba, de la sfârşitul lui 2016 şi până mai 2018, dar şi diplomaţi canadieni. În 2018, alţi diplomaţi din China au prezentat simptome similare. Alte cazuri au fost semnalate succesiv în Germania, Australia, Rusia, Taiwan şi chiar la Washington.
În iulie, ziarul The New Yorker dezvăluia existenţa a peste 20 de cazuri la Viena, în Austria, de la începutul anului. Diplomaţii respectivi au prezentat diverse stări de rău, inclusiv probleme cu echilibrul şi vertij, probleme de coordonare, de mişcare a ochilor, anxietate, iritabilitate şi ceea ce victimele numesc o ”ceaţă cognitivă”. Au fost diagnosticate inclusiv leziuni cerebrale.
Potrivit unui raport al Academiei Americane de Ştiinţă, ”energie direcţionată de unde radio” este cea mai probabilă cauză a acestor simptome. Încă de la început, autorităţile americane au oscilat, unii oficiali minimalizând simpromele, atribuite uneori stresului, iar alţii au evocat în privat posibile atacuri şi au suspectat ţări ca Rusia.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau