Şeful DNA, nemulţumit că românii aleg primari cu probleme penale. Cuscrul lui Bologa tocmai a fost reales, deşi este condamnat
Dimensiune font:
Procurorul-șef al DNA, Crin Bologa, se declară frustrat și revoltat de faptul că românii încă dau votul unor politicieni care sunt fie trimiși în judecată sau condamnați în primă instanță, fie cu sentințe definitive ispășite pentru fapte de corupție comise în funcții publice. Cuscrul şefului DNA tocmai a fost reales primar din postura de persoană condamnată în prima instanţă.
"Simt o frustrare, simt revoltă și simt câteodată că munca noastră de a face parte dintr-un mecanism de curățare a societății este inutilă. Așa mă simt și eu. Discutam cu ceilalți colegi, cu procurorii de caz… în momentul în care dovedim fapte de corupție la primari și îi trimitem în judecată, avem speranța că în zona respectivă am făcut bine, am reușit să eliminăm acest fenomen al corupției, care este dezastruos pentru dezvoltarea societății", a spus Crin Bologa, în emisiunea Piața Victoriei, la Europa Fm, potrivit spotmedia.ro.
"Când îi vedem aleși, suntem dezamăgiți și ne dăm seama că această luptă anticorupție făcută doar de Parchet nu e suficientă. Și atunci va trebui insistat prin educație. Va trebui insistat prin explicarea de celelalte instituții ale statului ce înseamnă o persoană coruptă, cât de nocivă poate fi și cum rămân ei închistați în timp și nu se mai dezvoltă comunitatea respectivă și sunt cumpărați prin ajutoare și sunt ținuți la un nivel foarte jos de evoluție", a mai afirmat șeful DNA.
Afirmaţiile lui Crin Bologa îl pun pe acesta într-o postură neplăcută, socrul fiicei sale fiind primarul oraşului Şimleul Silvaniei, Septimiu Ţurcaş, reales pentru a-l cincilea mandat, deşi în urmă cu două luni a fost condamnat în prima instanţă la trei ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu.
Potrivit presei locale, datele ce se regăsesc în rechizitoriul cauzei arată că: „În cursul anului 2008, inculpaţii Ţ.S.C, H.C., D.V. şi M.E.M în calitate de membri ai comisiei de fond funciar, prin încălcarea atribuţiilor de serviciu care le reveneau, au participat la reconstituirea în mod nelegal a dreptului de proprietate de pe urma defunctei B.F., deşi moştenitorii nu au formulat cerere privind reconstituirea dreptului de proprietate, aceştia nu aveau dreptul la reconstituire pentru o suprafaţă de teren de 2,98 ha, fiind induşi în eroare cu privire la amplasamentul şi calitatea terenului pe care urma să fie reconstituit dreptul de proprietate, cauzând prin aceasta o daună oraşului Şimleu Silvaniei, prin ieşirea din proprietatea unităţii administrativ – teritoriale a unei suprafeţe de teren atribuite ilegal, în cuantum de 283.994 lei, la nivelul anului 2008. Inculpatul H.V., socrul inculpatei H.C, a semnat ca beneficiar procesul – verbal de punere în posesie cu privire la acest teren.
Tot în cursul anului 2008, aceiaşi inculpaţi, în aceleaşi calităţi şi-au exercitat în mod defectuos atribuţiile de serviciu, inducându-l în eroare pe numitul N.D., persoană în vârstă, aflată în stare de vulnerabilitate, cu privire la amplasamentul şi calitatea terenului pe care urma să-i fie reconstituit dreptul de proprietate, schimbând în mod ilegal şi nejustificat categoria şi calitatea terenului, iar ulterior, în scopul dezvoltării unor proiecte imobiliare şi a obţinerii de foloase materiale pentru sine şi pentru alţii, au participat sau au facilitat, după caz, dezmembrarea acestui teren, o suprafaţă de 1.000 mp fiind reachiziţionată de primărie contra sumei de 35.974 lei, iar diferenţa de suprafaţă fiind înstrăinată de către inculpatul H.V., care semnase anterior procesul – verbal de punere în posesie în calitate de mandatar al numitului N.D., către societatea administrată de soţia inculpatului Ţ.S.C., pentru suma de 120.000 lei, în vederea dezvoltării unui proiect imobiliar, în acest mod cauzându-se o daună oraşului Şimleu Silvaniei, constând în cele două sume, de 35.974 lei şi 120.000 lei. Documentele aferente solicitării privind întabularea în cartea funciară a titlului de proprietate pentru suprafeţele de teren la care s-a făcut referire anterior au fost completate şi semnate în numele N.D., fără însă a avea acordul acestuia, de inculpata H.C. . În luna noiembrie 2008, inculpatul H.V l-a instigat pe inculpatul C.G.D să transfere din contul lui N.D. în contul lui C.D.R suma de 35.800 lei, sumă provenită din săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, reprezentând o parte din produsul infracţiunii, în scopul disimulării originii plăţii sumei de bani, fără ca acesta să cunoască provenienţa sumei de bani. În perioada 2008 – 2009, în urma unui control, reprezentanţii Curţii de Conturi a judeţului Sălaj au constatat că în cursul anului 2007, Primăria oraşului Şimleu Silvaniei a plătit suma de 22.737, 65 lei, fără bază legală, ca urmare a facturării unor lucrări neexecutate către SC P.C, reprezentată de inculpatul M.I.,astfel că au dispus recuperarea acestei sume de la această societate. În acest context, inculpatul ŢSC s-a înţeles cu inculpatul MI să îi restituie această sumă prin simularea unor contracte de execuţie de lucrări cu SC R.E., administrată de inculpatul C.V., lucrări care însă nu au fost executate de niciuna dintre firme, însă au apărut în documente în mod nereal, ca fiind comandate şi recepţionate de către Primăria oraşului Şimleu Silvaniei, prin intermediul inculpatului ORC, şef al biroului administrativ al instituţiei, primăria achitând totodată din dispoziţia primarului suma de 25.183 lei către S.C. R.E. SRL, reprezentând contravaloarea lucrărilor neexecutate, astfel că instituţia a fost prejudiciată cu această sumă.
În anul 2009, inculpatul CV a facturat în mod nereal către Primăria Oraşului Şimleu Silvaniei, lucrări de intervenţii la calamităţi în cuantum de 29.950,67 lei, folosindu-se de documente falsificate, respectiv de liste de lucrări pretins a fi fost executate de către SC RE SRL şi care în realitate au fost executate de către SC LC SRL determinând astfel plata de către Primăria oraşului Şimleu Silvaniei prin inculpatul ŢSC, a sumei de 29.950,67 lei şi producerea în acest mod a unui prejudiciu acestei instituţii. În vederea achitării de către Primăria Oraşului Şimleu Silvaniei către SC RE SRL a sumelor de 25.183,5 lei şi 29.950,67 lei, inculpatul CV a falsificat listele cuprinzând cantităţile de lucrări şi a semnat facturi şi un grafic de intervenţie prin care se atesta în fals executarea unor lucrări de decolmatare a Văii Pusta, iar inculpatul ŢSC a semnat, la rândul său, aceste documente care au fost apoi folosite pentru semnarea ordinelor de plată pentru achitarea sumelor menţionate”.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau