Serbia vrea să încheie un acord cu Kosovo, dar nu să capituleze /premierul sârb/
Dimensiune font:
Serbia doreşte să ajungă la un acord pentru normalizarea relaţiilor cu Kosovo în cadrul dialogului mediat de Uniunea Europeană, dar consideră că opţiunile ce i-au fost propuse până acum nu sunt altceva decât o 'capitulare', a declarat premierul sârb, Ivica Dacic, într-un interviu publicat vineri de cotidianul Novosti, citat de agenţia EFE.
'Negocierile au devenit o păcăleală. Ne-au spus că ne vor oferi o largă autonomie pentru sârbii din Kosovo, dar nu se întâmplă aşa. Sârbilor li se oferă mult mai puţin decât oricărui cetăţean din Franţa', spune primul ministru sârb. 'În acest moment, pur şi simplu nu ni se dă posibilitatea de a accepta ceva. Un 'nimic' nu poate fi acceptat. Dar un 'ceva' s-ar putea accepta. Şi dacă vom ajunge la acest 'ceva' am putea să fim de acord. Din acest motiv este important să reflectăm bine în următoarele zile', a adăugat Dacic.
El a avertizat că Belgradul mai are timp până marţi să se pronunţe asupra propunerii de acord elaborată de UE la finalul a opt runde de negocieri.
Comisia Europeană va analiza pe data de 16 aprilie raportul asupra progreselor realizate de guvernul sârb, căruia îi condiţionează începerea negocierilor de aderare de realizarea unor progrese în relaţiile cu Kosovo.
Problema cea mai spinoasă în relaţiile dintre Belgrad şi Pristina rămâne sprijinul acordat de Serbia conaţionalilor săi din nordul Kosovo, unde aceştia sunt majoritari, controlând în această regiune, care practic scapă de sub controlul kosovarilor, instituţii precum şcoli şi tribunale. Serbia cere constituirea unei asociaţii a municipalităţilor majoritar sârbe, care să dispună de organe de 'putere executivă' pentru domeniile securităţii, poliţiei şi justiţiei, ceea ce Pristina refuză.
Belgradul mai solicită şi o largă autonomie pentru cei 40.000 de sârbi care trăiesc în nordul Kosovo, dar şi pentru ceilalţi 80.000 din enclavele împrăştiate în sudul fostei sale provincii, care şi-a proclamat unilateral independenţa în anul 2008.
'Am intrat într-o zonă cu nisipuri mişcătoare, într-o mlaştină. Ceea ce înseamnă că ne scufundăm, tot mai mult, în fiecare an', a conchis premierul sârb.
AGERPRES
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau